2 kg bakterier i din mage

IMG_3553

Foto: Studio CK

Jag är väldigt mycket mamma just nu. Och det är ju väldigt mysigt. Samtidigt som det tar upp typ alla dygnets timmar….Apropå att vara förälder så såg jag ett program på svtplay om djurföräldrar, där blev det så uppenbart vad vi föräldrar ska göra. Föräldrar ska guida barnen in i vuxenlivet med omsorg, näring och med en varm men fast tass förbereda dem för att kunna flyga på sina egna vingar. Det var intressant att se hur krävande det var för djurföräldrarna att ge barnet mat och att barnen krävde mer och mer för att kunna växa. En grodmasks ungar åt till och med av sin mammas hud för att de var så hungriga! Ungefär som här hemma ( inte att barnen äter av min hud..) – tankarna på, handlandet, görandet, bortplockning och diskning av mat till Saga och Liv tar sin tid. Men väl investerad tid ser jag det som…En annan väl värd investering att ge sina barn är bakterier. I tarmen. Det var också så uppenbart i djurprogrammet.
Koalans barn ammar men äter också mammans bajs. Varför? Jo, koalan äter giftiga eukaplyptusblad och för koalorna är bladen inte giftiga pga en bakterie i magen. När koalabebisen får i sig mammans bajs får de även i sig mammans tarmbakterier som gör att de även kan börja äta eukalyptus blad. Mycket intressant fann jag detta eftersom jag dagen innan läste i senaste numret av tidningen Hälsa om David Jonssons bok ”Magsmart”, där han beskriver tarmbakterierna, ( alla bakterierna i magen uppskattas till en vikt av 2 kg) som det viktigaste och mest grundläggande för vår hälsa. ( Läs gärna på hans otroligt inspirerande blogg) . David kommer även att vara med på Hälsokryssen i september, läs mer om det vid agenda 2016!

Så tarmbakterier och näring till barnen – mina tips är att ge barn ett slags probiotika förslagvis; Probioform, Holiferm, Udos Choice Super 8, surkål, kombucha ( då och då som festlig dryck istället för läsk), surkålsjuice.  Det som främjar våra tarmbakterier är också det som vi utesluter – socker är det främsta som tyvärr förstör våra kompisar i tarmen och  även antibiotika. Har vi goa bakterier i magen så ökar vi förutsättningar för näringsupptaget!

Kom ihåg att du också behöver precis samma sak som ett barn – kärlek, näring och guidning, och en dos probiotika.

Grow the good ones

Erica

3 Responses to 2 kg bakterier i din mage

 1. Rebecka skriver:

  Hej Erica! Vet du om det finns någon stans man kan beställa större mängder av frukt eller grönsaker? Eftersom det inte finns fruitmarkets i Sverige?

 2. Johanna Malmsten skriver:

  Mmm jag själv älskar surkål! Fast min dotter på 2 år är inte lika förtjust…
  Hur gör du för att få dina barn till att äta ”nyttiga” saker som kanske inte är så vanligt för barn att gilla?

 3. Erica skriver:

  Jag berättar varför det är så bra och vad som händer när man äter surkål. Och ett tips, jag lägger alltid upp dubbelt så mycket som de egentligen ska äta, så blir det att jag ”hjälper” till att äta upp hälften;). Något som också fungerar bra är probioform att de dricker det varje dag! Lycka till!
  Kram
  Erica

Svara

ERICAS BÖCKER

TV & VIDEO

SNABBFAKTA