Alissa Cohen har flyttat till Såggatan i Göteborg

apr 1, 2010

Alissa Cohen är en av de främsta profilerna inom raw food. Hennes bok Living on Live Food” var den första raw food bok jag läste. Så till den har jag en stor kärlek, jag tror att det är så för den flesta som är inne på raw food, att den första bok den läser inom ämnet stannar kvar i hjärtat på något sätt. Att det var den som gjorde att man vågade ta steget ut och prova!
Henrik och Jessica, två fina människor som gillar raw food (som även har med ett recept i ”Raw Delight” bjöd oss på en storartade middag i Alissa Cohens tecken.
Först fick vi en uuuunderbar sallad med massor av grönt i, gröna linsgroddar, sparris, äpple, sockerärtor och till det den magnifika cesardressingen. Vad är en sallad utan dressing? Jag kommer inte exakt vad som var i men massor av pinjenötter mixat med linfröolja, en dadel, citron och vitlök tror jag att det var. Gottigottgott!

Pinjenötter, linfröolja, dadel

Cesardressing


Desserten har inga ord nästan att beskrivas med (tyvärr har jag inte Alissas bok och kan lägga ut recepten men så snart jag kan ska jag göra det… så du också får njuta lika mycket som vi gjorde)! Som du ser är det fyllda crepes med jordgubbskräm. Själva crepsen är gjorda av torkad banansmet och fyllningen var gjord av macademia – och cashewnötter.
Torkad banan, macademianötter, cashewnötter med jordgubbssås

Nötfyllda crepes med ljuvlig jordgubbsås


Det är inte ofta som rätter blir som de ser ut i kokböckerna men det här var som klippt och skuret från boken. Praktexemplar!
Alissa har en egen restaurang Grezzo men sån tur att vi har Jessica och Henrik så vi slipper åka ända dit.Vi kommer snart igen!
Vi gillar raw food

Jessica och Henrik - det "raw" värdparet


Food and Friends!
Erica

Long Live Life

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

3 Kommentarer

  1. Henrik

    Åååh, vad roligt Erica! Jag var lika salig över rätterna som ni. Det får vi göra om snart.
    Eller varför inte göra en iPhone-smoothie: http://is.gd/b9iv7
    Kram,
    Henrik

    Svara
  2. Jessica Olofsson

    Hej Erica!
    Tack för en supermysig kväll med härligt sällskap! Det är så kul att få laga mat till er, som verkligen delar vår passion för nyttig mat som blir fantastiskt god!
    Saga är ett så bra exempel på att barn gillar det de är vana vid att få. Tänk vad skönt att börja livet med så bra mat, och inte föra in en massa konstgjorda saker och kemikalier i kroppen. Inspirerande!
    För dina läsare kommer här recepten från Alissa Cohens bok ”Living on live food”. Det var faktiskt Ericas bok som fick in oss på raw food, så den ligger oss varmt om hjärtat, men även Alissas bok har bidragit mycket. Kan varmt rekommendera det färdiga 4-veckorsprogrammet.
    Caesardressing:
    1 cup (2,4 dl) pinjenötter
    1 msk linfröolja
    1,5 tsk havssalt
    Mixa till en grynig massa i matberedare, lägg över i en skål och mixa sedan:
    0,8 dl olivolja
    1 urkärnad färsk dadel, blötlagd en liten stund
    1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
    2,5 msk citronjuice
    2 msk vatten
    0,5 msk vit miso (hade vi dock ingen så det har vi uteslutit, men det går bra utan)
    Ev smaksätt extra med havssalt.
    Mixa alla övriga ingredienser till en sås. Häll detta över pinjenötsmixen och rör ordentligt. Smaksätt med extra salt och citron om det behövs.
    OBS! Det är viktigt att göra dressingen i de två stegen. Om man mixar allt på en gång får man inte den ”ostiga” konsistensen som smakar så gott!
    Jordgubbscrepes:
    Crepes:
    5-6 väl mogna bananer mixas till en smet i matberedare. Smeta ut på teflexpapper, ca 3 mm tjockt. Grädda i torkugn på 41 grader ca 14 timmar. (Kolla några timmar tidigare, smeten ska få en solid yta och inte vara krämig, men inte heller vara krispig). När det är klar är den rullbar. Ta loss och skär i bitar om ca 5×10 cm.
    Fyllning:
    2,4 dl macadamianötter
    2,4 dl cashewnötter
    1 stor citron, pressad
    4 tsk honung
    2 tsk Braggs Liquid Aminos (vi har inte fått tag på, så vi använder nama shoyu istället. Tog dock bara halva mängden, prova dig fram.)
    1 tsk vaniljpulver
    2 tsk vatten
    Mixa alla ingredienserna till en smet. Lägg på fyllning på bananbitarna och rulla ihop till crepes.
    Jordgubbssås
    3,6 dl jordgubbar
    1-2 msk honung, eller så mycket som krävs för att såsen ska bli söt och god (går även bra med agavesirap)
    Mixa till slät sås.
    Häll ett tunt lager sås på ett fat. Lägg upp crepes-bitarna på detta, men se till att de inte ligger mot varandra. Ringla sås även över. Låt stå minst ett par timmar för att få den crepesliknande konsistensen. Bananrullen har en lite läderartad karaktär innan den gottat sig en stund i såsen. Går också bra att spara till nästa dag och smakar faktiskt ännu godare då!
    Smaskens på påskbordet! 🙂
    //Jessica

    Svara
  3. erica

    Ni är underbara!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »