Raw food julgodis recept

dec 16, 2010

Julgodis hör julen till – allt det söta och goda! Du kan njuta och ha kakan kvar – med raw food kan du njuta och ge kroppen en energi & näringsboost på samma gång!

Bilden är ifrån när vi gjorde tryfflar till matlagningdvd:n som Raw food by Erica har spelat in i samarbete med tidningen HÄLSA. I nummer fyra 2011 kan du se raw food tillverkas live i rutan:)

Tills dess – njuuuut av dessa läckra recept!

Apelsin -och chilichoklad tryfflar

2 dl kakaosmör, gör flytande försiktigt i ett vattenbad
1/2 dl rå kakao
3 msk – 1/2 dl agavesirap
en nypa salt
rivet apelsinskal från 2 apelsiner
chilipulver efter smak
Rör samman kakaosmör och agavesirap. Tillsätt övriga ingredienser – kom ihåg att smaka av Häll upp i formar och ställ i frysen.  Alternativt häll ut på ett bakplåtspapper som ligger på en bricka. Ställ in kyl/frys. Servera när det stelnat.
Marsipan
1 liter mandel
1 -1 ½ dl honung
3 msk vatten
en nypa salt
1 msk mandelolja
Färga med:
Spirulina 3 tsk eller 2 msk acaipulver
Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt honung, olja, salt och vatten och kör tills det blivit en smet som liknar mandelmassa. Dela degen i två delar och lägg i två skålar. Färga den ena med spirulina och den andra med acai. Arbeta in med händerna. Forma till fina marsipan figurer.
Pepparkaka
Till 30 hjärtan:
5 dl mandel
2 ½ msk mandelolja eller rapsolja
en nypa salt
5 tsk kanel
5 krm ingefära
25 nejlikor, stötta med mortel eller ca 5 tsk malda
5 msk honung
10 dadlar
Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt olja och dadlar, kör tills det blandat sig. Lägg i kryddorna och saltet, kör igen. Tillsätt kryddorna och kör tills allt blanda sig ordentligt med smeten. Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätt att köra. Degen skall bli lagom ”kladdig” för att kunna tryckas ut på en skärbräda eller bakbord. Torka gärna i torkugn på 42 grader i 24-30 timmar, tills de har blivit hårda. Tiden varierar beroende på tjockleken på pepparkakorna.
Kryddig hampafrösmoothie
2 glas
2 dl hampafrön, skalade
5 dl vatten
5 dadlar
1 msk honung
1 tsk kanelpulver
½ tsk muskot
½ tsk kryddnejlika
Mixa hampafrön och vatten.Tillsätt dadlar, honung och kryddor. Mixa igen.

Raw Delight
2 ½ dl kakaosmör, grovhackad
3 dl valnötter
1 ½ dl hampafrön, skalade
6 msk gojibär
4 msk kakaopulver
en nypa salt
1 ½ msk agavesirap
2 tsk ekologiskt vaniljpulver
Smält kakaosmöret i ett ljummet vattenbad. Grovhacka valnötterna i en matberedare eller med en kniv. Blanda valnötter, hampafrön, gojibär, kakaopulver, salt och vaniiljpulver i en skål. Häll det rinnande kakaosmöret över blandningen. Tillsätt agavesirap. Rör runt tills allt blandat sig väl. Häll ut i en form med en höjd på cirka 3 centimeter. Låt stelna i kylskåpet eller i frysen. Skär i kuber och njut.
Myntiga bollar
Cirka 15 stycken
5 dl cashewnötter
½ dl honung
10–15 droppar pepparmyntsolja
½ msk vatten
Kör cashewnötter till ett fint mjöl i mixer eller i matberedare. Använder du matberedare tillsätt pepparmynta och kör igen. Stanna och lägg i honung och vatten. Kör igen. Använder du mixern, häll över cashewmjölet i en skål och rör i honung och vatten. Droppa sedan i pepparmyntsolja och rör om ordentligt.Rulla till bollar.
Power event-bollar
Cirka 15 stycken
3 ½ dl valnötter
2 dl russin
1 msk macapulver
en nypa havssalt
½ dl carob- eller kakaopulver
1 msk mandelmjölk
5 msk hampafrön, skalade
Grovhacka valnötter i matberedaren. Lägg i russin och kör igen.Tillsätt macapulver, salt, carob- eller kakaopulver och nötmjölken. Kör tills det har blivit en smet som går lätt att rulla till bollar. Rulla bollarna i hampafrön.
Tips! Rulla bollarna i kokos istället för i hampafrön. Om du inte har nötmjölk färdig kan du använda vatten eller blötlägga russinen, som blir mjukare i konsistensen.

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

5 Kommentarer

  1. Marie

    Hej Erica!
    Vi gjorde lite raw food pepparkakor från ditt recept! Riktigt smarrigt! 😀 Speciellt efter att vi frös dem. Perfekt skattgömma i ”efterjulstider”, bara att ta en titt i frysen och äta pepparkaksglasskakor :).
    Skickar över en länk med bilder på resultatet.
    http://hemimetabol.wordpress.com/2011/01/06/raw-food-peppisar/

    Svara
  2. Erica

    Vilka underbara pepparkakor ni bakade:)! Och underbart att de även smakade – godare än vanliga! Och pepparkaksglass – vilken bonus!
    Längtar redan till nästa jul!
    Kram
    Erica

    Svara
  3. John

    Tack tack för alla goda recept! Tur att det inte måste vara jul för att man ska kunna göra julgodis :). Jag har verkligen börjat gilla att tillsätta macapulver till de olika bollarna, det ger ett lite extra sting.

    Svara
  4. erica

    Japp lite maca kan verkligen ”stinga” till det:)!
    Kika här www.clearlife.se!
    kram
    Erica

    Svara
  5. Erica

    Härliga jul, snart är den här igen;)
    Kram
    Erica

    Svara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Raw Food peppisar « Hemimetabol omvandling - [...] Raw Food pepparkakor och drack hemmagjord glögg kort innan julafton. Recepten hade jag hittat på Erica Palmcrantz Aziz blogg,…
  2. Gröna Julkalendern 4 « DagensECO - [...] Nu är det glöggtider och visst vore det kul att ha något nytt att bjuda på vid nästa glöggkväll?…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »