Julgodis hör julen till – allt det söta och goda! Du kan njuta och ha kakan kvar – med raw food kan du njuta och ge kroppen en energi & näringsboost på samma gång!
Bilden är ifrån när vi gjorde tryfflar till matlagningdvd:n som Raw food by Erica har spelat in i samarbete med tidningen HÄLSA. I nummer fyra 2011 kan du se raw food tillverkas live i rutan:)
Tills dess – njuuuut av dessa läckra recept!
Apelsin -och chilichoklad tryfflar
2 dl kakaosmör, gör flytande försiktigt i ett vattenbad
1/2 dl rå kakao
3 msk – 1/2 dl agavesirap
en nypa salt
rivet apelsinskal från 2 apelsiner
chilipulver efter smak
Rör samman kakaosmör och agavesirap. Tillsätt övriga ingredienser – kom ihåg att smaka av Häll upp i formar och ställ i frysen. Alternativt häll ut på ett bakplåtspapper som ligger på en bricka. Ställ in kyl/frys. Servera när det stelnat.
Marsipan
1 liter mandel
1 -1 ½ dl honung
3 msk vatten
en nypa salt
1 msk mandelolja
Färga med:
Spirulina 3 tsk eller 2 msk acaipulver
Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt honung, olja, salt och vatten och kör tills det blivit en smet som liknar mandelmassa. Dela degen i två delar och lägg i två skålar. Färga den ena med spirulina och den andra med acai. Arbeta in med händerna. Forma till fina marsipan figurer.
Pepparkaka
Till 30 hjärtan:
5 dl mandel
2 ½ msk mandelolja eller rapsolja
en nypa salt
5 tsk kanel
5 krm ingefära
25 nejlikor, stötta med mortel eller ca 5 tsk malda
5 msk honung
10 dadlar
Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt olja och dadlar, kör tills det blandat sig. Lägg i kryddorna och saltet, kör igen. Tillsätt kryddorna och kör tills allt blanda sig ordentligt med smeten. Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätt att köra. Degen skall bli lagom ”kladdig” för att kunna tryckas ut på en skärbräda eller bakbord. Torka gärna i torkugn på 42 grader i 24-30 timmar, tills de har blivit hårda. Tiden varierar beroende på tjockleken på pepparkakorna.
Kryddig hampafrösmoothie
2 glas
2 dl hampafrön, skalade
5 dl vatten
5 dadlar
1 msk honung
1 tsk kanelpulver
½ tsk muskot
½ tsk kryddnejlika
Mixa hampafrön och vatten.Tillsätt dadlar, honung och kryddor. Mixa igen.
Raw Delight
2 ½ dl kakaosmör, grovhackad
3 dl valnötter
1 ½ dl hampafrön, skalade
6 msk gojibär
4 msk kakaopulver
en nypa salt
1 ½ msk agavesirap
2 tsk ekologiskt vaniljpulver
Smält kakaosmöret i ett ljummet vattenbad. Grovhacka valnötterna i en matberedare eller med en kniv. Blanda valnötter, hampafrön, gojibär, kakaopulver, salt och vaniiljpulver i en skål. Häll det rinnande kakaosmöret över blandningen. Tillsätt agavesirap. Rör runt tills allt blandat sig väl. Häll ut i en form med en höjd på cirka 3 centimeter. Låt stelna i kylskåpet eller i frysen. Skär i kuber och njut.
Myntiga bollar
Cirka 15 stycken
5 dl cashewnötter
½ dl honung
10–15 droppar pepparmyntsolja
½ msk vatten
Kör cashewnötter till ett fint mjöl i mixer eller i matberedare. Använder du matberedare tillsätt pepparmynta och kör igen. Stanna och lägg i honung och vatten. Kör igen. Använder du mixern, häll över cashewmjölet i en skål och rör i honung och vatten. Droppa sedan i pepparmyntsolja och rör om ordentligt.Rulla till bollar.
Power event-bollar
Cirka 15 stycken
3 ½ dl valnötter
2 dl russin
1 msk macapulver
en nypa havssalt
½ dl carob- eller kakaopulver
1 msk mandelmjölk
5 msk hampafrön, skalade
Grovhacka valnötter i matberedaren. Lägg i russin och kör igen.Tillsätt macapulver, salt, carob- eller kakaopulver och nötmjölken. Kör tills det har blivit en smet som går lätt att rulla till bollar. Rulla bollarna i hampafrön.
Tips! Rulla bollarna i kokos istället för i hampafrön. Om du inte har nötmjölk färdig kan du använda vatten eller blötlägga russinen, som blir mjukare i konsistensen.
Hej Erica!
Vi gjorde lite raw food pepparkakor från ditt recept! Riktigt smarrigt! 😀 Speciellt efter att vi frös dem. Perfekt skattgömma i ”efterjulstider”, bara att ta en titt i frysen och äta pepparkaksglasskakor :).
Skickar över en länk med bilder på resultatet.
http://hemimetabol.wordpress.com/2011/01/06/raw-food-peppisar/
Vilka underbara pepparkakor ni bakade:)! Och underbart att de även smakade – godare än vanliga! Och pepparkaksglass – vilken bonus!
Längtar redan till nästa jul!
Kram
Erica
Tack tack för alla goda recept! Tur att det inte måste vara jul för att man ska kunna göra julgodis :). Jag har verkligen börjat gilla att tillsätta macapulver till de olika bollarna, det ger ett lite extra sting.
Japp lite maca kan verkligen ”stinga” till det:)!
Kika här www.clearlife.se!
kram
Erica
Härliga jul, snart är den här igen;)
Kram
Erica