Blogg

Recept från Söndagsmorgon i TV4

De härliga dagar jag haft tillsammans med min dotter, man, familj och vänner under jul-och nyårsledigheten fick en glatt slut eller kanske mer en glad början på ”jobbåret” ( när man gör det jag gör är hjärnan alltid på gång och mixern går varm;) med att få medverka i programmet Nyhetsmorgon söndagen den 8 januari. Jag träffade Kristin Kaspersen förra hösten på ett event där jag fick ta över scenen efter henne, och hon vara bara så där enkel och härlig. Redan då nämnde jag om hur roligt det kan vara att börja dagen med havrekakor istället för att sleva i sig klistrig gröt, så på Kristins önskan kom havrekakorna med i rutan och jag med. Så fantastiskt roligt att få dela detta sätt att äta och leva livet till Sveriges befolkning.

Gästerna i programmet som fick smaka på rätterna i tv gillade det raw:a. Till och med hockeykillarna tyckte att de gröna smoothie ”faktiskt var god”:).

Stefan Andersson som är en av Sveriges främsta trendanalytiker var med i programmet och pratade trender. Han sa att förra året var köttets år men att detta år kommer att bli grönsakernas år, till och med ”gurkans” år. Så nu kanske min ständiga sommarkampanj, ”gurka istället för glass” kommer att anammas av fler personer:). Stefan som jag träffade på Nordic Lights jubileum förra året i mars, skrev jag en krönika till hans nya svarta. Nyhetsbrevet som Stefan sänder ut om de senaste trenderna. Redan då skrev jag om hur raw food är en trend som kommit för att stanna, urban gardening etc, så det var extra roligt att höra honom säga att : ”raw food är tokinne”.

Play funktionen som tv-kanalerna har är fenomenal för såna som mig som inte kikar tv så ofta, och vill du se inslagen kika vidare här:

Det%20lagas%20rawfood-chokladbollar%20i%20studion

Det%20lagas%20blomk%C3%A5lscouscous%20i%20rawfoodtappning

Havrekakor med tranbär och äpple

( En variant av havrekakorna som finns i boken Raw Delight)

20 stycken

I USA finns det råa havregryn. Här i Sverige blir de upphettade under valsning från korn till gryn. Men ibland använder vi dem ändå, som här för att kunna göra smaskiga kakor. Välj eko havregryn!
Tips 1: Skölj händerna med kallt vatten mellan varven då du formar kakorna. De släpper lättare då.
Tips 2: Ju kortare tid du har kakorna inne desto ”kladdigare” blir de. När du har dem längre tid i ugnen blir de hårdare och kan förvaras under en längre tid.
Tips 3: Ha kakorna i ugnen under natten. Du behöver inte ställa klockan för att vända dem, de blir goda ändå!

5 dl havregryn
1 ½ dl dadlar
1 dl tranbär
1 dl mandlar, grovhackade
2–3 äpplen, grovt rivna

Lägg havregryn i matberedare och kör tills de har finfördelats. Lägg i dadlar och kör igen tills allt blandat sig. Ta ur smeten och lägg i en skål. Blanda i russin och mandlar. Tillsätt äpplen till smeten, blanda gärna med händerna. Forma smeten till kakor och lägg på ett bakplåtspapper. Torka i ugnen på 42 grader i 8–12 timmar. Vänd kakorna efter halva tiden.

Mandel och gömda macabollar

Gömd maca

(Från boken Raw Delight)

Cirka 10 stycken

Supersnacks med maca och kakao.

3 dl mandlar
2 msk kokosolja, flytande
3 msk kakaopulver
1 msk macapulver
5 dadlar

Kör mandlar till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt kakao- och macapulver, kör igen.Gör kokosoljan flytande i ett ljummet vattenbad. Tillsätt kokosolja och kör igen. Tillsätt dadlar och kör igen. Forma till bollar eller bred ut i en form och skär i mindre fyrkanter. Förvara i kylen för att bollarna ”stelnar”.

Grön Päronsmoothie, 2 stora glas

(Från en variant från dvd:n ”Raw food – mer energi i vardagen”)

Grön smoothie passar utmärkt till frukost, lunch på vägen, ett snabbt mellanmål eller en lätt middag.
3 dl babyspenat ( cirka 75 gram )
1 moget päron
1 cm färsk ingefära
1 msk acaipulver
3-4 dl vatten
Mixa spenat och 3 dl vatten. Skär päronet i bitar och lägg i mixern. Tillsätt även ingefära, som du skalat, och acaipulver. Mixa igen. Tillsätt mer vatten för önskad konsistens.

Fräsch med örter

Blomkålscouscous

( En variant av blomkålscouscous i kommande bok ”Raw food – ett lättare på 3 veckor”)

2 portioner
Rå blomkål är god att finfördela i matberedaren och, som här, blanda med färska örter och kryddor.

Ingredienser
1 blomkålshuvud, litet
1 avokado
10 cm gurka
1/2 grön paprika
½ kruka mynta
½ kruka koriander
½ kruka basilika
½ dl gräslök
4 msk pumpakärnor
½ ask solrosskott, cirka 45 gram
1 msk olivolja
½ msk limejuice

Tillredning:
Dela blomkålshuvudet i större bitar som du sedan kör  till en couscousliknande konsistens i matberedaren.

Skär avokado, gurka och paprika i bitar. Hacka kryddorna. Lägg allt i en skål och vänd ned pumpakärnor och solrosskott. Ringla över oljan och pressa över lime.

Good beginning

Erica

14 svar till “Recept från Söndagsmorgon i TV4

  1. Linnea skriver:

    Hej Erica:)
    Måste bara berätta att jag blev så inspirerad igår. Har alltid varit intresserad av att skapa och äta mat som jag känner ger mig energi innifrån. Har hört om raw food innan men har aldrig tagit mig tid att undersöka mer om det. Men igår kände jag att det här vill jag göra, framförallt äta mer ekologiskt och mindre kött. Så jag satte igång direkt:) Idag bestod min frukost av en smoothie på hallon, banan, dadel och hemmagjord mandellmjölk till den en av dina havrekakor 🙂
    beställde dina böcker också, nyfiken! kram på dig och tack för inspiration

  2. Sandra skriver:

    En bra start på ditt jobbår och en bra start för hela Sverige som fick rawfoodinspiration! Go Erica!!! 😀

  3. Erica skriver:

    Härligt:)
    Kram
    Erica

  4. Josefin skriver:

    Hej 🙂
    Jag har gjort dina chokladbollar ”gömd maca” förut från din bok. De är supergoda! Jag har börjat äta ännu mer frukt och grönt nu och äter sällan processerad mat (följer dock inte raw helt men försöker hålla mig till så naturliga råvaror som möjligt). Och jag känner att jag har fått mycket mer energi! Vet inte riktigt vad jag ska göra av all energi, haha, känner mig mycket piggare och orkar mycket mer. Det måste vara tack vare maten. Kul att det kan vara så stor skillnad 🙂
    Tack för all inspiration 🙂

  5. Lisbeth skriver:

    Skitkul!
    En bra början på året – då alla (nästan) tänker på att börja ett hälsosammare år. Det gjorde du bra! Kram Lisbeth

  6. Erica skriver:

    Kul att du såg programmet Lisbeth! Stråla vidare:) Kram
    Erica

  7. Erica skriver:

    Linnea,
    roligt, roligt att du började med en gång att äta mat som ger dig mer energi!
    All lycka till på din raw food resa!
    Kram
    Erica

  8. Anna Carin skriver:

    Du var super inspirerande på TV4, tack!

    Du hade på dig ett supersnyggt halsband, ialla fall i början av programmet.. Var har du köpt det? Det var verkligen ett ”måste-ha-halsband”!!

    Kram!

  9. Erica skriver:

    Hej Josefin!
    Ja vad ska man göra med all ny energi?!
    Det var precis det som jag kände i början med raw food – ”ska man vara så här pigg?”.
    Skapa dina drömmar till verklighet med all energi:)

    Kram
    Erica

  10. Katrin skriver:

    Hej Erica!
    En fråga bara, står det fel i receptet på havrekaorna?
    Jag tyckte du pratade om russin men det står dadlar på ingredienser men russin i texten hur man gör…

  11. Erica skriver:

    Haloj!
    Anna- Carin: Ja min fina lilla Buddha köpte jag förra året på Bali, jag har döpt det till Pure & Happy. Dessa halsband görs det bara ett utav och finns dessvärre bara att köpa av en dansk designer på Bali. Kika gärna på mina vänner sida som gör helt magiska halsband i samma stil. http://www.temple.ma.

    Katrin: Du kan byta ut tranbär mot russin. Dadlarna är med för att göra så att kakorna binder och blir lite sötare:).

    Kram
    Erica

  12. Anna skriver:

    Så inspirerande. Har avslutat min första vecka med raw food och mår SÅ BRA! Köpte din bok och är helt såld på frukostgröten och cashewgrädde – så gott!

  13. Erica skriver:

    Hej Anna!
    Härligt att höra att du mår toppen! Kom ihåg och känn i vad din kropp vill ha och följ den sanna känslan.
    all lycka till dig
    kram
    Erica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.