Blogg

Recept på Sommaren bästa Raw Food

20130701-112046.jpg

Sommarens bästa Raw Food måste passa sommarens alla olika aktiviteter, från picknick, till ”oväntat besök”, grillkvällar, heta sommarkvällar – här kommer tips och sköna recept för just dessa tillfällen!

”Perfekt till Picknick”

Sushirullar med blomkålsmos

1 blomkålshuvud, stort som en knytnäve, skuren i mindre bitar

2 dl cashewnötter

1 msk olivolja

½ -1 tsk salt

paprikapulver

koriander eller persilja, klippt

Noriark

Skär blomkål i mindre bitar och kör i matberedaren. Ta ur blomkålen och kör sedan cashewnötterna. Häll i blomkålen igen och kör tillsammans med cashewnötterna. Tillsätt olja och salt, kör igen. Blanda i garam masala eller andra kryddor, börja med en tesked och prova dig fram, kör igen. Lägg ut cirka 3 centimeter av röran på noriarkets mitt. Fyll  stavar av gurka, morötter, purjolök och paprika längs röran. Toppa med persilja eller koriander. Rulla ihop.  Ät som en lång rulle eller skär i mindre sushibitar.

Dippa i tamari och wasabi.

 

Till Grillat!

Paprikayoghurt

Om du inte äter 100 % raw och gillar å grilla grönsaker är denna raw yoghurt supergod till!

cirka 5 dl

Ingredienser:

2 dl solroskärnor

2 ½ dl vatten

¼ paprika, skuren i större bitar

4 dadlar

5 soltorkade tomater, blötlagda?en nypa salt ?juicen från en lime

eventuellt vitlök

Mixa solroskärnorna med vatten i mixern tills de får en krämig konsistens. Skär paprikan i större bitaroch mixa ner den tillsammans med övriga ingredienser tills allt blandat sig. Smaka av, och tillsätt vitlök om du gillar det. Dippa med grönsakstavar eller servera till grillat.

 

Bärpaj à la Dahls

4 portioner

Gör flera satser av bottnen, stoppa i frysen. Vid oväntat besök ta fram både bottnen och bär och vips – så har du en mumsig sommarpaj!

Botten:

5 dl valnötter

1 msk honung

8 dadlar

1dl kokos, riven

2 tsk kanel

en nypa salt

 

Fyllning:

5 dl hallon och blåbär, färska eller tinade

Finhacka valnötter i matberedaren. Tillsätt kokos och kör igen. Tillsätt honung, färska dadlar, kanel och salt. Kör igen. Tryck ut degen i pajformen.  Lägg hallon och blåbär på pajbottnen.

 

 

Söta sommarbakelser

Cirka 10 st gör i små muffinsformar.

Garnera med sommarens färska bär, röda vinbär är en favorit!

 

Botten:

2 1?2 dl mandel

1?2 tsk salt

2 1?2 dl dadlar

Fyllning:

2 1?2 dl cashewnötter

1 dl kokosolja (gör flytande i ett ljummet vattenbad)

1 tsk ekologiskt vaniljpulver

1 dl vatten

Garnering: Valfria bär

Kör mandel till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt dadlar och salt och kör igen. Tryck ut en halv centimeter tjock botten i muffinsformar. Mixa ingredienserna till fyllningen. Det ska bli så len konsistens som möjligt. Fyll i formarna. Säll gärna in i kylen någon timma. Garnera med färska bär.

Nektarin-och jordgubbssmoothie

2 glas

 

En läskande drickbar dessert som svalkar skönt en varm sommarkväll. Lime ger en frozen margeruita-känsla!

 

5 dl färskpressad apelsinjuice eller 5 dl vatten

2 nektariner, skurna i bitar

25 jordgubbar, färska eller frysta

2 msk honung

1 lime, juicen

 

Häll apelsinjuice eller vatten i mixern. Lägg i nektarinbitar och mixa.  Lägg i jordgubbar, använder du frysta lägg i dem under tiden mixern är i gång. Häll i honung och limejuice. Mixa igen till en härlig smoothie.

 

 

3 svar till “Recept på Sommaren bästa Raw Food

  1. Anna skriver:

    Vilka härliga recept! Tack!

  2. Eva skriver:

    Så herlige oppskrifter! Leste en interessant artikkel om deg i det norske iForm, og fikk lyst å lese mer om dette spennende feltet. Takk for at du deler av din kunnskap. Lykke til. 🙂

    1. Erica skriver:

      Härligt att du fann inspiration i artikeln!

      Lycka till,

      kram
      Erica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.