Blogg

Recept från boken ” En grön kärleksaffär” av Viktor Ingemarsson – Crunchig Bovetebar

img_9626-1.jpg
Viktor gillar att klättra och vara ute i naturen och har skapat perfekta ta med sig recept. Jag gjorde detta recept ( men uteslöt panering med pumpakärnonr) och barsen var en räddare för mig under en lördag i stallet när Saga tävlade i hoppning. Även Liv knaprade på glatt :). Nästa gång ska jag göra dubbelsats och lägga i frysen, så jag är redo för dagar på stranden i sommar!

Crunchig Bovete bar

2 dl bovete
150 g dadlar
2 dl vatten
1 dl pumpafrön
1/2 tsk flingsalt

50 g kokosflakes
3 dl solrosfrön
2 msk pressad lime

Börja med att blötlägga bovete i 1 dygn och grodda sedan i 2 dagar för att få en liten svans.
Torka groddarna i 10-14 timmar på 40- 50 grader, helst i torkugn, men vanlig ugn går också bra. Sätt den på lägsta temperatur och glänta på ugnsluckan med en sked. Grynen ska bli så torra att de nästan går att smula sönder.
Under tiden bovete torkar blötlägger du du dadlarna i 2 dl vatten, så blir de klara samtidigt. Spara vattnet!
Pumpafrön och flingsalt mixas till ett mjöl att panera energikakorna i. Använd kryddar eller en liten blender. Paneringen behövs inte bli helt superfin. Häll upp på en tallrik.
Lägg alla torra ingredienser, utom bovetet, i en matberedare. Kör några varv i matberedaren så det mixats sönder lite grovt. Tillsätt sedan vattnet som dadlarna har legat i, dadlarn samt limesaften.
Mixa detta till en så jämn smet som möjligt. Det kommer bli lite grynigt och bitigt, men så ska det vara. Lägg smeten i en bunke och blanda ner bovetet.
Gör kakorna genom att pressa ner smet i en rund kakform eller ett decilitermått. Skölj av formen eller måttet mellan varje kaka ( eller forma för hand, Ericas anmärkning :), Gör ut några kakor i taget och vänd dem försiktigt i paneringen.
Tryck till dem lite lätt och placera dem på en silikonmatta eller bakplåtspapper. Torka i torkugn eller vanlig ugn. Sätt ugnen på 40-50 grader gärna med varmluftsfläkt.
Efter 4 timmar är det dags att vända kakorna. Låt dem sedan stå i ytterligare 4 timmar. Skulle de fortfarande vara lite fuktiga kör du dem ytterligare i ett par timmar i ugnen.
Kakorna håller sig utmärkt några dagar i rumstemperatur. Ett perfekt mellanmål!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.