Okategoriserade

Algföreläsning på Stadsbiblioteket i Göteborg

Snart är jag på väg till Stadsbiblioteket för att preppa 50 smakportioner och prata lager och visa hur man gör olika raw food rätter med alger! Superspännande också att få lyssna till Fredrik Gröndahl!

 

Knöltång, snärjtång, grönalg och brunalg. I havet döljer sig ett grönsaksland som få vet om. Välkommen till Stadsbiblioteket på onsdag den 12 juli och lyssna till Erica Palmcrantz Aziz, raw food-expert, och Fredrik Gröndahl, lektor i industriell ekologi, när de pratar alger och matlagning.

Alger innehåller mängder av vitaminer, proteiner och nyttiga fetter, en riktig superfoodingrediens från havet. I det asiatiska köket är alger en viktig ingrediens och i Sydostasien är alger en av de mest odlade av alla havsprodukter.

Även i Sverige har vi börjat ta oss an alger, också de som växer i våra vatten. Många kockar experimenterar gärna med alger och sjögräs i sin matlagning och betraktar dessa som den nya generationens grönsaker.

Erica Palmcrantz Aziz är förespråkare för raw food, eller levande föda som det också kallas. Det handlar om mat som inte tillagats i över 42 grader och som bland annat består av grönsaker, frukt, nötter, frön, groddar, kallpressade vegetabiliska oljor, kryddor och honung. Och alger.

Kvällen inleds av Fredrik Gröndahl, lektor på Industriell Ekologi på KTH i Stockholm, som presenterar projektet Seafarm, där de sysslar med havsodling av makroalger.

– Det fina med alger är att de är klimatsmarta. Vi behöver varken vattna eller gödsla dem och de tar inte upp värdefull åkermark eftersom de odlas i havet. På det sättet finns det stora miljöfördelar med att äta alger, jämfört med landbaserade växter, säger Fredrik Gröndahl.

Det utlovas också smakprover till de första femtio åhörarna.

12 juli, Trappscenen kl. 18:00

Fri entré

Arrangeras i samarbete med Europa Direkt Göteborgsregionen

Du kommer att se bilder på smakproverna direkt efter föreläsning och jag skriver lite mer då!

Men här är recepten om du vill prova redan ikväll!

Kelpnudlar med kokosgrönsaker

1 påse kelp

citronjuice från en halv citron

Sås:

1 burk kokosgrädde

2 msk tamari ( eller mer om du gillar smaken)

en liten torkad chilifrukt eller några nypor chilipulver

Grönsaker:

1/2 broccoli huvud

1/2 blomkålshuvud

1 portobello svamp

1 morot

Topping:
Färsk koriander

1/2 dl klippt dulse

Skölj kelpnudlar i en trådsil. Lägg i en skål, massera med citronjuice. Låt stå

Skär grönsakerna i mindre bitar.

Mixa ingredienserna till såsen.

Häll över såsen över grönsakerna och massera i såsen. Häll över kelpnudlarna. Toppa med koriander och dulse alg.

Tomatgaspacho med alger

5 tomater

1 dl kombu, blötlägg i cirka 1 timma

5 soltorkade tomater

1/2 röd paprika

1/2 färsk röd chili

2 färska dadlar, kärna ur

Topping:

Hackad salladslök

Häll av blötläggningsvattnet. Mixa samman ingredienserna till en soppa. Toppa gärna med hackad salladslök

Spirulina smoothie

5 skivor torkad mango, blötlägg cirka 30  minuter eller mer

3 kvistar grönkål

3 -5 dl äpplejuice

2 tsk spirulina pulver

Mixa ingredienserna till en krämig smoothie.

Chlorella & Raw kakaobollar

1 dl tahini

1/2 honung

en nypa salt

1 msk chlorellapulver

2 msk raw kakaopulver

kokosflingor att rulla i

Rör samman ingredienserna förutom kokosflingorna. Rulla till bollar och rulla i kokosflingorna.

Och nu kommer bilderna! Har landat efter en sen kvällskörning till Mundekulla fyra dagars raw food festival och fick tillgång till wi-fi.

Super intressant kväll igår med Fredriks presentation om seafarm.se projektet och att odla alger i svenska havet. 

Besök hemsida seafarm och läs mer om de dolda skatterna som finns i haven redo att plockas av dig! 

Det blev som en tapas tallrik med algrecept. Vi hade dock endast 50 smakprover men de gillades mycket. Prova hemmavid och utforska alger och dess fantastiska näringsinnehåll. 

Trappan var överfull av åhörare när föreläsningen började! 

Kram

Erica 

PS. Följ med på bloggen för att varje dag bli uppdaterad av vad vi gör på Raw food festivalen! 

5 svar till “Algföreläsning på Stadsbiblioteket i Göteborg

  1. Angelika Angelika skriver:

    Hej Erica
    Tack för föreläsningen igår!
    Kommer du att lägga ut rekommendationer om alger i kroppsvård du nämnde igår? Eller har du någon särskild rubrik här som handlar om det?

    Med vänlig hälsning
    Angelika

  2. Diana skriver:

    Tack för inspirationen och smakproverna 🙂 Det blev omgående en internetbeställning som kom idag; Kelpnudlar, Dulse, Chlorella och Spirulina. Men jag ser att du missat mängdangivelsen på honung i de fantastiska ”Chlorella & Raw kakaobollarna” – 1/2 vad? Tills du uppdaterar får jag experimentera mig fram 😉 Mums!

    1. Admin Erica skriver:

      deciliter:)

  3. Ulf Lidén skriver:

    Hej E, tack för en inspirerande föreläsning i trappan. I receptet för Chlorella & Raw kakaobollar står det 1/2 honung, dl eller msk? mvh Ulf

    1. Admin Erica skriver:

      deciliter:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.