Okategoriserade

Älska kryddor! Yes, det gör jag!

I annonssamarbete med Santa Maria.

 

Något som får igång mig i köket är nya kryddor och en del gamla godingar kan också få igång mig. För att komma få inspiration snöar jag ibland in på en krydda för att se vad jag kan göra med just den som exempelvis gurkmeja.
En råvara kan få en helt ny dimension med hjälp av en ny krydda, det är därför jag älskar kryddor! Det blir som en utmaning hur jag kan komma på nya recept genom att fokusera på en krydda i taget. Så när jag står vid kryddhyllan botaniserar jag bland Santa Marias stora urval av kryddor; spännande blandningar, alltid någon nyhet blandat med de viktiga baskryddorna. Favoriterna som oftast får bli till desserterna är kardemumma, kanel och ingefära, och kryddnejlika så klart på julen, mina maträtter får ofta en touch av spiskummin, malen koriander och vitlökspulver. Och i en smoothie, blir det en dos av den välgörande ingefäran som boostar immunförsvaret.

Sedan jag tagit del av Santa Marias utmaning #älskakryddor har jag utmanat mig själv att twista till mina favoriträtter och gett mina älsklingsråvaror en helt ny värld av smaker. Vilka smakupplevelser som exploderat i min mun, och jag delar med mig utav de bästa recepten här till dig!

För mer inspirerande recept kika in här 

 

Fänkål med Seafood Fish

Superfräsch som sidorätt! Fänkål hjälper till matsmältningen och gifter sig underbart med saffran i smaken.

1 fänkål

1/ 2 msk kokospalmsocker

1 msk neutral olja

½ msk äppelcidervinäger

2 tsk Santa Maria Seafood & fish krydda

Skiva fänkålen fint med en mandolin eller vass kniv. Lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och vänd runt fänkålen. Vid servering vrid några varv med kvarnen.

Raw & Vegan Norirullar, cirka 3 hela noriark

Servera med tamari att doppa i men wasabin får du i rullarna!

3 dl blomkål

1,5 dl cashewnötter

½ msk risvinäger

3-4 tsk Santa Maria wasabi & sesame krydda

3 st Noriark

Tamari vid servering

Dela blomkålen i mindre buketter. Kör till ett fint blomkålsris i en matberedaren. Lägg i en skål. Kör sedan cashewnötterna till ett fint mjöl i matberedaren. Lägg i blomkålen i matberedaren med cashewnötterna och kör igen, tillsätt risvinäger under körning samt kryddan. Börja med 3 tsk och smaka av. Ta eventuellt mer för mer styrka. Lägg ut ett noriark på en skärbräda. Fyll fyllningen så det är cirka 3 cm kvar den nedre och övre kanten på rullen. Rulla försiktigt samman rullen och försegla med lite kallt vatten på fingrarna. Skär i 2 cm tjocka rullar med en vas kniv. Servera med tamari.

 

Mango & Curry Raw Biffar med mangosalsa

Middagen klar på 15 minuter! Prova gärna för att göra raw biffar med Santa Maria Chili & Lime, det blir supergott det med, som sagt samma råvaror men kryddan ger en helt ny karaktär till maträtten.

5 dl cashewnötter

2 morötter, skalad och skuren i större bitar

1 msk citronjuice

en nypa salt

2 tsk Santa Maria Mango & Curry

 

Mangosalsa:

3 tomater

225 gram fryst mango, tinad

2 tsk limejuice

1 kruka koriander

 

Gröna blad till servering.

Kör cashewnötterna till ett mjöl i matberedaren. Tillsätt kryddorna, morot och citronjuice. Kör tills allt blandat sig och smaka av. Forma till biffar.

Skär tomater i mindre bitar. Häll av vätskan från den tinade mangon. Vänd samman tomat och mango, tillsätt lime och hacka koriander.

Lägg ut gröna blad på ett fat och lägg cirka 3 biffar per portion och mangosalsa

 

Raw Zucchini pasta med Alfredosås och Tellicherry Black pepper, 2 portioner

Såsen och zucchinin är mild i sin smak och därför är svartpeppar ett  måste för att lyfta den här rätten. Men mildhet gör att den svartpeppar smaken med sitt ursprung i Kerala, Indien får komma helt till sin fulla smak. Supergott är också att lägga till Santa Maria ramslök då du mixar såsen för att få en mer sourcream känsla på osten med ramslökens goda löksmak.

2 zucchini

Ostsås:

2 1/2 dl cashewnötter

3 dl vatten

1msk äppelcidervinäger

1 msk citron

½ dl b-jäst

en nypa salt

Vid servering rikligt med Santa Maria Tellicherry Black pepper.

Mixa ingredienserna börja med 3 dl vatten, till en len konsistens. Svarva zucchinin till nudlar eller använd en potatisskalare för att göra tagliatelle av zucchinin. Vänd samman zucchini med såsen. Vid servering använd rikligt med Tellicherry Black peppar.

 

Golden mylk

Svartpeppar aktiverar den viktiga antioxidanten curcumin som finns i gurkmeja, som gör våra leder mer flexibla! Värmer också på en kylig dag.

3 dl växtbaserad mylk

1 tsk honung ( kan uteslutas)

1 krm Santa Maria Telicherry Black Pepper

½ tsk Santa Maria Eko gurkmeja

Värm mylken till cirka 80 grader. Rör ned svartpeppar, gurkmeja och honung för sötning. Servera bums.

 

Five Peppers Brownie, 12 bitar

Peppra upp din brownie! Sköna pepparsmaker förhöjer smaken i kakaon.  Och när du äter den här brownien behöver du verkligen inte ha dåligt samvete utan kroppen strålar av glädje av alla nyttigheter denna godsak innehåller. Variera five peppers med chiliflakes.

5 dl valnötter

15 dadlar

4 msk raw kakaopulver

½ tsk salt

1 tsk Santa Maria fivepeppers krydda

Kör valnötterna till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt raw kakaopulver, salt och pepparkryddan, kör igen. Kärna ur dadlar. Tillsätt dadlarna under tiden matberedaren går. Tryck ut i en liten form. Ställ i kylen cirka en timma. Skär i fyrkanter och dra några varv med kvarnen vid servering.

 

 

 

Nu har du chansen att vinna fina priser på Instagram! Det enda du behöver göra är att Rawfoodbyericas Instagram, tagga en vän och  voilá så är du med på utlottningen. Och sen är du också igång som en het chili i köket med att skapa nya kreativa recept!

 

För mer kryddinspiration/information om deras kryddor och peppar kolla här samt kika in videon nedan. 


 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.