Vi har haft en helt magisk helg. igen. eller som alltid när vi är på vår släktö. Min kusin hade invigningsfest av sitt ”nya” hus där vi förra sommaren hjälpte till att lera en vägg på övervåningen. Där och då föddes en dröm att bygga ett eget hus på ett eko sätt. Väggarna är gjorda av lera från ö och färgade med ägg oljetemperade färger. Det finns några mindre hus på ön och det stora boningshuset som är från 1700 talet. Lugnet som finns där är obeskrivligt och det är lätt att glömma av att det finns en värld utanför. En plupp på mottagning på 4G:et gör det ännu lättare att koppla bort. Koppla bort för att koppla på.
Ett hus i återvunnen anda. Nedmonterat från en plats och uppmonterad och färdigställd på en annan plats. Ett bildspel rullade hur arbetet gått till och jag fick än mer blodad tand att när barnen är stora ta tag i ett sådant projekt.
På ön finns så många små smultronställen. Som att gunga en lördagskväll under ett träd, med barnens och naturens ljud kring mig – det är för mig en fulländad lördagskväll.
En magisk plats där alla samlas i det lilla köket kring det runda marmor bordet som stått där sedan jag själv var liten. Det är i köket det händer… Och där fick jag ett intressant samtal med mitt kusinbarns fru som är tandläkare.
Vi pratade om mat, till vuxna och barn. De har själva tre barn mellan 1-5 år och har man det kan man vara glad att man får i sig något överhuvudtaget att äta. Men iallafall så pratade vi om hur man kan vinkla kost och hur de är hälsosam ur olika aspekter.
När vi pratade tandhälsa så var det inte alls bra med frukt till mellanmål, men för tänderna är det då bättre med osötad yoghurt med osötade flingor. Det var väldigt intressant för mig att få reda på hur olika matvaror har olika buffringseffekt – det tar olika tid innan ph:et i munhålan har återställts efter en måltid. jag delade med henne att tandproblem är ett problem inom raw food och där kan jag bara instämma efter egna erfarenheter. Mina tänder är känsliga och jag behöver vara varsam med frukt, torkad frukt, honung och annat sött som påverkar tänderna. Mina tips för hållbara tänder med raw food är:
* Små ät inte frukt mellan måltiderna
* Skölj munnen med vatten och sila mellan tänderna efter måltider
* Var försiktigt med det raw food söta; björksocker, stevia och yaconsirap är bättre för tänderna.
* Borsta inte direkt efter en måltid utan vänta cirka 30 minuter
* Ät opastöriserade mjölkprodukter om du inte är hel vegan
* Gör måltider utan frukter, raw food sött eller bär
* Flour – omdebatterat i hälsokretsar men välj det som du känner stärker dina tänder. I omgångar har jag använt flour faktiskt när mina tänder varit sköra och det har faktiskt hjälpt
* Använd tandtråd
En kvinna känd inom raw food är Nadine och jag är väldigt sugen på att prova hennes toothprotocol.
Läs mer här
Jag fick mig en tankeställare igen tack vare min släkting och jag är tacksam och öppen för all input till hela kroppens hälsa – både för tänder och för kroppen. Jag känner att den kost inriktning som jag mått allra bäst av – både tänder, kropp och själ är Gabriel Cousens anti candida kost. Jag känner att den får mer och mer förankring i mig att det är den bästa kosten för mig. Sök ”Gabriel Cousens” på bloggen så får du mer tips om honom eller läs boken The Rainbow Live Green Cuisine:)
Jag har med tandtänket även med barnen, försöker att byta ut sött mot xylitol och få mat med som har lågt syrangrepp på tänderan. Tänderna kan inte göra skillnad på vitt socker eller exempelvis honung, trots att resten av kroppen kan göra det…
Dela gärna dina bästa tandtips i kommentarerna nedan!
Kram
Erica
MUDITA YOGA PÅ ÖSTERLEN SOMMARRETREAT 9–12 juli!
MUDITA YOGA PÅ ÖSTERLEN SOMMARRETREAT 9–12 juli! ashtanga * yin * meditationfilosofi * pranayama * matinspiration Med Maria Boox, Erica Palmcrantz& Susanne Hovenäs Nytt, unikt samarbete mellan Maria Boox, Erica Palmcrantz & Susanne Hovenäs! Harmoni # Energi #...
0 kommentarer