Vattenmelon + fasta

Igår innan jag somnade såg jag ett klipp från en Raw food snubbe som jag aldrig stött på tidigare Aris Latham (http://www.sunfired.com/). I klippet pratade han om att bryta fastan och menade då på den fasta vi bryter varje dag – med frukosten! Förr i tiden började jag dagen med gröt, ägg och macka – stadig frukost för att stå mig hela dagen. Men tvärtom har det visat sig, äter jag frukt fram till lunch är jag mindre hungrig. När jag började dagen med gröt etc så skrek magen redan vi tio och blodsockret var lågt. Jag stoppade i mig två smörgåsar för att uppleva samma känsla igen halv tolv – ärligt talat kändes det som jag upplevde svältdöden flera gånger om dagen. Svältdöden för näringen i mina celler kanske. Nu har laddar jag med frukt så gott som varje dag fram till lunch och känner mig mättare än någonsin plus att jag har hög energi nivå. Något grönt pulver och under den kalla årstiden även någon kopp te (som kan varit blötlagt sedan dagen innan eller ljummet – kallt grönt te är en av mina favoriter;). Så det med att fasta kan vi ha i åtanke varje dag när vi går och lägger oss och sedan när vi vaknar på morgonen. Varje morgon bryter vi en fasta, varje dag är en ny möjlighet att bryta gamla vanor och ge dig själv mer energi. Gamla förutfattade meningar spökar fortfarande i mitt huvud och ibland ger jag dem liv med att starta dagen med mycket mat men känner direkt att näej det var inget för mig. Kom ihåg i allt vad du läser, hör och ser ska vara grundat i din egen känsla. Bara för att jag skriver att frukt och grönsaker är bra kanske det inte är det optimala för dig på morgonen – men lova mig att iallafall känna efter och låta vanor och rutiner vila för några dagar och tillåt dig att prova!

Förfriskande vattenmelonshake

Så hur gick det för mig på min tredagars vattenmelonfasta? Inget vidare.  Min intention med fastan var att se vad jag kunde göra med den tiden som jag annars hade tagits upp av att tänka vad jag skulle äta, tiden att tillreda maten och energi till att smälta maten skapa tid för att tänka på mat. Det var också bra för mig att göra det för att se nya sidor av mig själv och mina mönster.

Dag 1) Gick strålande förutom en storm i mitt känsloliv som fick uttryck och en timma med huvudvärk (något jag sällan har – gifter som sa hej då kankse;). Dock var jag lite väl fixerad och försökte hindra hela familjen att gå ut och äta frukost. Tack och lov hade de en härlig vattenmelon shake där!

Dag 2) Gick väl inget vidare alls faktiskt. Eftersom jag hade intentionen att frigöra tankar på mat hade jag glömt av att jag inte var ensam på den här resan. Det fanns liksom två andra att göra mat till. Och eftersom jag älskar att tillreda/laga mat så vill jag ju göra det för mina älskade två. Eftersom jag är en person som måste smaka på ”allt” när jag gör mat, blev det som en robot att jag provsmakade deras mat – kanske inte det optimala när man gör en fasta kom jag på sekunden efter jag gjort det. På eftermiddagen blev det kantigt och yvigt i mitt känsloliv, vilket inte så vanligt för mig. Kände mig som ett offer. yeah right…vilket offer;)Kände mig dock glad för att jag kände en äkta hunger som jag saknat på länge.

Dag 3) Var det riktigt synd om mig, synd om mig för att jag återigen kände mig som ett offer. Ett offer för vaddå? Mina egna val??? Tankarna är ju för roliga ibland.. Så jag beslutade mig på kvällen att äta en sallad efter vattenmelonen. Så fort som jag gjorde mig ”fri” från mina vattenmelonfaste begränsningar så ville jag inte ha något annat än vattenmelon, så på dagen efter åt jag jättemycket vattenmelon igen… Visst är det intressant hur vi styr oss själva med våra tankar?  Så är det för mig när det kommer till att äta 100 % raw food. Ska jag sätta den stämpeln på mig själv slår mina tankar bakut och det blir ofta knas men äter jag efter det som känns rätt för mig, min kropp och mitt sinne blir det naturliga valet till ofta 100 % raw food. Så för mig fungerar att låta flödet flöda fritt och följa med livet vad det ger och erbjuder istället för att sätta begränsningar på mig själv. Jag pratar ofta om att se överflödet i raw food och allt det härliga som vi får äta men jag har märkt om jag sätter en begränsning så ser jag inte det överflöd ändå. ”Where attention goes – energy flows”. Så jag väljer att fokusera på ett överflöd och sedan väljer jag det bästa valen för mig själv utifrån varje unik situation! Vi förändras varje sekund – kom ihåg det!

Lärdomar för mig: Gör fastan när jag inte behöver göra mat till andra, iallafall inte de tre första dagarna. Drick psylliumskal för att hålla igång magen (min mage blev superkänslig bara efter dessa dagar). Skapa utrymme att vila när jag vill. Ha inga åtaganden som jag måste uppfylla – utan gör det som faller mig in. Veta att jag får ekologiska vattenmeloner så jag kan äta skalet. Gör vattenmelon i olika varianter, hel, som shake, som juice (där du även kan juica skalet), skuren i mindre portionsbitar – för att göra det roligare och varierande.

Tips om du vill göra en vattenmelonfasta! Gör du en vattenmelon fasta köp eko vattenmeloner så att du även kan äta skalet – tugga väl. Bra med fibrerna för att magen ska hålla igång och klorofyllet som hjälper till att rena ditt blod. Annars ät så mycket du kan av det vita på innerskalet. Välj endast vattenmeloner med kärnor och ät även dessa kärnor för extra protein och fibrer. Ät så mycket att du känner dig mätt – snåla inte. Lättare att göra när det är varmt ute.

Watermelon Power!

Erica

Long Live Life!

Home Sweet Home

Hemma! Men så här glad var jag sista kvällen i Santa Teresa när vi hittade ett ställe som hade raw food på menyn:) Saga ser inte lika förtjust ut…

Jiipii -jag älskar att raw food på restaurang!

Det var en rödbetscaparcio med en ”eggless” sallad och ”mashedpotato” – otroligt gott ihop. Tog en sipp på Sams rödvin och det passade utmärkt till men en mun fick räcka denna kväll.

Vill se fler sådana här menyer

Fotsteg som är kvar i mitt hjärta

Mina fotsteg sköljdes bort lika fort som jag satt dem i sanden men i mitt hjärta finns de kvar. Minnen, känslor och reflektioner som fått mig att gå lättare och mjukare här på jorden  och med ett leende. Tack för det hem jag kom hem till, min familj som jag har nära mig och alla som jag har mött och kommer och möta! Tack till er som följt resa i Costa Rica – jag hoppas att solens strålar har nått er och gjort att våren känts lite närmare.

Good ol' Jamba Juice

På flygplatsen i Newark, där vi mellanlandade fanns en Jamba Juice. Jag glömde av att vi nu befann oss i USA, där en stor dryck inte är normalt stor utan gigantisk. Jag fick ned den gigantiska smoothien och kände att jag fick tillbaka lite vätska efter den torra flygresan hem. Även färskt vetegräs gick att få men jag som inte tagit det på ett tag avstod – det är kraftfulla grejer det där.

Väl hemma i tisdags fm var jag snurrig i bollen av att inte sovit på 24 timmar och att jag tittat på filmen Chocolate på vägen gjorde att jag var löjligt sugen på raw kakao. Snurrig snurrade jag ihop ett nytt recept, för snurrig för att måtta så kära ni – smaka av med era egna fantastiska smaklökar!

SNURRSNAXBOLLAR
Allt är cirka mått!!

7 dl mandel
2 msk kokosolja
3 msk agavesirap
1 msk macapulver
1/2 dl kakaobitar
2-3 msk raw kakao
en nypa salt

Kör i matberedaren och rulla till bollar. Super gott blev det så de får heta Snurr snaxbollar!
Trots kaffeinet och macapulver orkade jag inte hålla mig vaken till kvällen utan sov gott mellan tolv och fem… Dygnet blir inte alls förvrängt;)

På kvällen stannade vi på ICA Maxi – och se vad jag hittade!

Go ICA - ni är på rätt väg!

Agave påverkar blodsockret mindre än vad socker gör, är helt vegan och kommer ifrån en kaktusväxt. Dock vet jag inte om denna agavesirap är raw men ska maila och fråga.

Middag ska göras och nästa inlägg blir det om min vattenmelonfasta:)

Home, sweet home!

Erica

Long Live Life

Lång och lyckligt leverne i Nicoya

Idag kom vi tillbaka till San José och här var det kallt. Hooden på och strumporna men det var nog bra med en övergång innan vi landar i Sverige igen. I San José säger de att det alltid är vår, som en maj dag varje dag året runt. Där vi har varit är det högsommar varje dag! Det är fascinerande hur klimatet förändras på korta sträckor.

Första veckan vi kom hit hittade jag en artikel om att i just detta område där vi varit är en av de ”blue zones” som finns i världen. Blue zones är kortfattat att stor det av befolkningen lever tills de är över 100 år! Andra plaster är Sardinien, Loma Linda i Californien, Icaria i Grekland, Okinawa i Japan och Nicoya i Costa Rica.

Läs mer på wikpedia och på blue zone – fem snabba tips som du kan läsa där är sunt bondförnuft egentligen:
* är du olycklig där du bor -flytta
* släng fjärrkontrollen, eller till och med tv:n
* påta i trädgården
* rör på dig
* laga din mat från grunden

Nedan kan du läsa artikeln som jag läste!

Koriander rötter som sugit det näringsrika vattnet

Longevity Secrets from Nicoya, Costa Rica

In March 2007, Blue Zones harnessed the wisdom of the crowd to determine a secret to longevity. For more than two weeks, our online collaborators helped direct a team of scientists as they try to explain why people in Nicoya, Costa Rica are—by at least one measure—the longest-lived, healthiest people on the planet. The following combines the efforts of our scientific team coupled with the wisdom of thousands of people around the world to offer the eight most compelling explanations for Nicoya’s longevity:

  • Water—Nicoya’s water has Costa Rica’s highest calcium content. Primarily, calcium strengthens bones and prevents falls from being serious.
  • Family — Centenarians tend to live as a couple, with children or grandchildren from whom they get support.
  • Faith — All but one centenarian we interviewed in Nicoya had a strong belief in God. They relinquished the pressures of the day to a higher power. Their faith provides relief from stress and a connection with their community.
  • Fruit — People eat many wildly exotic fruits ultra rich in antioxidants, including papaya and citrus which they ate all year long.
  • Nixtamal – Nicoya’s core diet, corn soaked in lye with beans, dates back 3,500 years and creates a compound called nixtamal. It’s a complete food high in niacin, calcium and amino acids.
  • Lifelong Work – Centenarians seem to have enjoyed physical work all of their lives. It was their main form of exercise and they did it almost every day.
  • Plan de Vida – Successful centenarians have a passion for living and a clear purpose. They feel needed and want to contribute to a greater good beyond just themselves.
  • Happiness – Costa Rica scores near the top of international well-being surveys. Happy people have higher levels of endorphins and stronger immune systems. They’re interesting, interested in others and keep learning throughout their life.

Tamarind pasta

En dryck som jag kände gjorde mig starkare och klarare och säkert hjälper mig att nå mitt mål att bli 132 år var egengjord tamarinddryck. Jag har köpt tamarind hemma, de bruna lena som ser ut som långsmala knotiga korvar i asienbutiker. Jag har använt de till dressingar, snax men har inte funnit det så fantastisk. Här har det gått att köpa tamarind pasta med kärnor för en tia. Hemma vet jag inte om det finns ännu men ska dyka in i en asienbutik så snart jag kan, dock vet jag att det finns utan kärnor men vet inte om det är fritt från kemikalier och socker..

Hittar du det så gör så här: Lägg tamarind pastan i en bunke och slå över vatten. Låt stå och dra över natten eller några timmar. Gosa med händerna att pastan separeras från kärnorna. Vi hade bara ett durkslag men när jag gör om det hemma kommer jag att använda en fintrådig sil eller nötmjölkspåse. Tillsätt sedan vatten tills du får en konsistens som du gillar, den ska vara drickbar.

Tamarindpasta som gojsats ur

Drycken påminner inte om något som jag druckit innan bara att jag kände att den gav mig kropp kraft, totalnäring och var oerhört mättande. För att ”hotta” till den hade vi en tesked lönnsirap i glaset. Yummie, yummie! Perfekt att göra till kommande varma sommardagar. Om det ”bara” finns tamarindpastan utan kärnor i våra affärer hemma skulle de gå toppen att mixa i mixer med vatten skulle jag tro!

Dryck för kraft och klarhet

Tamarind i folkmedicin

Tamarind sägs ha oräknelig medicinsk användning i Asien och Västindien. Exempelvis stimulera matsmältningen, vara milt laxativa och verka febernedsättande. Det har också så skrivits i en instruktionsbok i kärlek från 1400 -talet att drycken kan förhöja kvinnans njutning.

The Blue Zone is close to you – it is in your heart!

Erica

Long Live Life

Naturreservatet Cabo Blanco – som innehåller mat med magi

Internet har svajjat lite här – känns som universum sa till mig ” ta ett bräjk, Erica – du e faktiskt på semester”. Ibland får högre makter ta över, och vi får låta dem ta över;)

Idag är det lördag och vi ska imorgon fara tillbaka till San José för att tidigt måndag morgon flyga hemåt igen. Läste ett mail om att det är fint och soligt hemma i Sverige, våren börjar titta fram bakom snövallarna. Sol, palmer och salta bad är underbart men att stå i vårsolen, känna de nyfikna strålarna som vill ge oss näring och glädje är en obeskrivlig känsla av tacksamhet. Ser framemot att få uppleva denna tacksamhet inom kort!

Förra söndagen var vi i natureservatet Cabo Blanco på Nicoya halvön. Reservatet är bara 46 år gammalt och grundades av en svensk- dansk par. Paret hade stort engagemang att bevara naturen och gjorde stora förändringar. Mannen mördades senare på ”beställning” för sitt brinnande engagemang att förändra. Den svenska kvinnan fortsatte ändå efter hans död. Det fanns två leder i naturreservatet, den svenska och den danska. Vi fick gå den svenska!

Blåa fjärilen

Vår guide talade bra engelska och det var intressant att höra han berätta om sitt liv i djungeln. Han gick genom djungeln varje dag till skolan, lekte där och det var därifrån familjen hämtade mycket av sin mat och virke att bygga sitt hus med.

Myror för protein?

”Äta myror?” sa Mowgli i Djungelboken. Japp, så sa också vår guide. Blir du vilse i skogen kan du äta dessa myror för protein. Hörde David Wolfe på Youtube och han sa att han åt myror en gång per år för sitt B12. Killar det i halsen tro? Mycket kan jag prova men äta myror måste jag vara vilse ett bra tag innan jag gör.

Ananas fika i regnskogen

Det här var den smartaste skärbrädan ever! Skär av skalet på ananasen och lägg den sedan på skalen och skär i ringar- O – vad gott!

Kraftfulla blad

Guiden, Geraldo, berättade och visade oss många blad, örter och barker som gick att använda på olika sätt för olika åkommor. Det här bladet var extremt bra för mensvärk men om du var gravid och drack det är det så starkt att den kunde orsaka en abort.

Träd för sirap

Från det här trädet kunde du tappa sirap som lönnsirapen vi kan köpa i affären! Eller som björksav om våren!

Palmfrukter

Att palmer har en egen frukt visste jag inte, så här ser en palmfrukt ut. Men det är bara ekorrar som kan äta av den, hacka sönder skalet med sina framtänder. Men jag vill ju smaka!!!!

Vår Tarzan guide svingar sig i lianerna

Jag har alltid velat svinga mig i en lian, precis så där snyggt som Jane skulle gjort. jag avstod dock denna gång, saga på magen och jag ville spara de andra på turen veckans skratt;)

På vår tur såg vi apor högt uppe i träden. Vi blev ombedda att inte stå under dem för att kan de, så bajsar de gärna på den som står under. Och det skulle visst inte dofta parfym.. Annars var det med insekter, stora spindlar och fladdermöss vi såg (för er info hade jag en i håret häromdagen, som flög in i vårt rum – lite som en skräckfilm för ett ögonblick). Det var svalt och skönt att gå u djungeln och få ta del av Geraldos entusiasm och djupa kunskap. Finalen på turen blev ett stopp vid det 600-åriga trädet. Du kan tänka vad det har sett och varit med om! Imponerande!

Ett gaaaammalt träd!

Klockan är snart fem här, Sam och Saga är och fikar på något kaffe ställe där inte kaffemaskinen fungerade igår. Jag får komma ihåg att min mans liv har varit med kaffe de senaste 13 åren, och att lära gamla hundar att sitta är jag inte mycket för. Så länge njutningen finns – finns livet!

Så snart som jag får utrymme i cyberrymden igen ska jag berätta om min tre dagars vattenmelon fasta, den läskande tamarind drycken och varför människor blir över hundra här på Nicoya halvön!

600 years of wisdom – trees can solve all of your problems!

Erica

Long Live Life