Tid för vila

 

Nyponblomma till nypon

 

Jag satte livet på paus en dag denna vecka. Tänkte att ja, jag är nog en liten vissen nyponblomma.. Men kan jag inte tillåta mig att få vara det då? Det finns en anledning till årstiderna finns och varför ska vi inte följa årstiderna? Vi ska hålla samma tempo året runt, vara blommande blommor och så där käcka och på. Men det som vi fortfarande kan göra när det känns som vi är vissna nyponblommor är att ha kvar glöden inom oss. Då behövs det bra mat och då är ju nypon något av det bästa! Tänka sig, dessa vackra blommor som vissnar blir till nypon som ger fantastisk näring och sen blir det blommor igen!

Nypon sägs vara ett holistisk multinäring och hjälper mot ledvärk. Boostar även immunförsvaret med alla antioxidanter. Bland alla dyra superfoods från när och fjärran är nyponen outstanding, billigare och kan vara oerhört närproducerat (kanske i din egen trädgård?) annars kan du köpa nyponskalsmjöl i hälskosten. Eller så gör du eget nyponpulver genom att dela på nyponet och ta bort kärnorna. Torka tills det är genomtorrt på 42 grader. Du kan antingen mala dem till ett mjöl eller förvara som det är och lägga i smoothisar.

Nyponbild

Du gör lätt din egen nyponsesammjölk genom att mixa sesamfrön, ta blötlagda fikon, vatten eller nyponskalsmjöl i din mixer.

Nyponblomma

Nyponblomma

Det är okej att gå i ide, ta den tiden att mys med dig själv och var lite cool med dig själv. Snart är du en blommande blomma!

Sov, ät bra mat och var go mot dig själv!

resting superpower

Erica

Long Live Life

Nyhetsbrev november

Nyhetsbrev från Raw food by Erica

Vad behöver vi för tecken för att verkligen stanna upp och undra vad som egentligen försiggår i livet?
Hur långt ska det gå innan vi tror att det vänder eller att vi faktiskt själva kan skapa en förändring?Vi kan skapa
vår egen misär men även vår egen lycka. Och vem känner inte igen ”när jag fått det där eller detdär,
då blir jag lycklig”, ” när jag väger x antal kilon eller får en snygg biceps, då minsann ska det bli grejor av
och jag ska vara en glad person jämt”. Och vem känner inte igen att så blir det aldrig.

På måndag kanske vi börjar ett nytt liv men hur ser det ut på torsdagen? Samma som
förra torsdagen?Det gäller för nyårslöftena, börja redan nu! Ge dig själv
en gåva att ge dig själv det bästa, om det så än är tankar om dig själ eller att du
väljer den mat som ger dig mest energi. Det är den bästa julklapp som du kan önska dig.

Skriv ned din egen personliga önskelista för idag och för framtiden.
Börja lev efter  din önskelista redan idag, vänta inte till den 1 januari 2010…

Hösten två sista kurser är:

2 december

Raw food och träning; tränar du eller vill börja och samtidigt äta en del raw food är detta en kunskapsgivande
kväll för dig! Lär dig hur du gör goda raw bars, smoothis och annan kraftfull mat.
Vi börjar 18.15-21.15 på Mitt i Centrum, Götabergsgatan 20, pris 450 kr.  Anmälan till info@rawfoodbyerica.se

6 december

Hur gör du ett raw julbord? Vill du ha mer raw julmat på julbordet i år? Känna mer livskraft
och energi och slippa koma i soffan är denna heldagsinspiration ett bra
tillfälle för dig! Söndagen den 6 december mellan 10-16 gör vi raw julrätter, goda drycker och förstås julgodis;).
Pris: 1200 kr. Anmälan: info@rawfoodbyerica.se

12 december

Då kan du bjuda dig själv på ett helt raw julbord! Läs mer på hemsidan under kursdatum.
Drop in mellan 15-18, dock behöver vi din anmälan för att säkerställa mat till alla.

Rum för liv

Nästa datum för Livsrum på Storgatan 3 är den 17 december klockan 19. Kvällens tema är tacksamhet.
Martin Jonsson har skapat ett ”rum” för dig som är nyfiken på personlig utveckling och /eller vill träffa sköna människor.
Vill du hänga på anmäl dig till artiman@hotmail.com eller tel: 073-7551024.

Jag vill återigen tacka Martin och  er som var  på förra Livsrum, jag hoppas vi ses igenJ! De som var där fick smaka på en
raw ”nötbullemacka” och en julsnaxboll. Även ni som inte var där får receptet här!

Härligt alternativ till allt julgodis…

3 1/2 dl cashewnötter, finmalet i matberedaren

2 dl russin

2 msk honung

3 tsk kanel

2 tsk malen kardemumma

1 tsk muskot

1 tsk eko vaniljpulver

en nypa havssalt

Börja med att mala cashewnötterna till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt kryddorna och saltet, kör igen.
Tillsätt russin, kör igen. Tillsätt honung och kör en sista gång. Rulla till bollar, lagom stora bollar ger 15 stycken.

Och kom ihåg – rulla med kärlek- bästa kryddan ever!

Raw food by Erica

Cecilia och Nicolas Besserer, http://www.thebravebrand.se har gjort Palmcrantz Institutet till Raw Food by Erica
och nya hemsidan; http://www.rawfoodbyerica.se. Underbara människor och underbart kreativa.
Så följ mig på bloggen och vill du kontakta mig är den nya adressen: info@rawfoodbyerica.se

Erica

Long Live LifeNyhet

Hmmm vad äter du till frukost?

Raw frukost

 

Frukost är ett kärt ämne, både inom traditionell kost och raw food. Jag känner själv att ett monomeal (äter ett födoämne i taget) av frukt fram till lunch ger mig en kickstart för kropp och själ. Jag hade kommit ifrån det ett tag, tänkte att nu på vintern behöver jag något stadigare… Dessa kvarlevande förutfattade meningar och inbitna mönster som finns i min hjärna och cellminne… Men återigen fick jag bevisat för mig själv att frukt fram till lunch är det allra bästa för mig! Nu har jag kört det i två veckor, en helt annan energi, tillit, glädje och lätthet har inträtt i kropp och själ.. Jag hade känt mig slö ett tag och hade lätt för att fastna i sinnet (långsinthet är inte direkt min grej, och inget jag uppskattar hos andra) men jag var sådan själv. Och vem kan förändra saker om inte jag själv! Grrrr vad motstridigt det kan vara men vem vill jag vara? Det var ju det där med att sluta med en sak och börja med en annan…

Papaya är en stor favvo på frukostbordet.. dock inte så närproducerad…  men läkande för tarmen (enzymet papain), lågt socker innehåll och lättsmält för magen.. Papayan ska vara lätt mjuk (kläm inte utan bara känn lätt när du testar i affären), laxrosa i köttet – då är den som bäst! Du kan även äta kärnorna för att verkligen göra magen en tjänst, kanon vid obalanser i magen vid utomlandssemesterar (var det snyggt sagt?! – ville inte skriva ut hela förklaringen så här vid frukost bordet;)

Papaya breakie

Bröd är något som förekommer på många frukost bord och är en basföda för många av oss svenskar. Peter Pure, en raw food kille i England, hade gjort ett inlägg som jag fick till min inbox om ”breadarians”, kul inlägg och jag tänkte göra en kort förklaring av vad han sa i detta inlägg:

  • Vi som människor har bara ätit bröd i 10 000 år vilket är mikroskopisk tid om vi jämför med hur länge mänskligheten har funnits på jorden.
  • Bröd är som tapetklister – vem kommer inte ihåg hur man gjorde trolldeg när man var liten. vetemjöl och vatten! precis så blir det i din tarm…
  • 80 % av innehållet i bröd är socker, vilket gör att candida, infektioner stormtrivs. Så vill man klara sig från svininfluensan – stop eating bread!
  • Sumobrottarnas kost består till största del av bröd och andra sädesslag. så om  du vill tappa i vikt är det något av de första du ska ta bort
  • Mörkt bröd är inte nyttigare! Vi bara luras av färgen.
  • Sockret i brödet gör kroppen så upptagen att immunförsvaret är upptaget i 4 timmar, vilket gör att vi har lätt för att bli sjuka om vi äter bröd/pasta.
  • Bröd och alkohol kan jämföras – har precis samma process med socker och jäst som fermenterar. Billig fylla?
  • Om du vill vara healthy and vital – eat colorful fruit and veggies!
  • Forskningen visar att proteinet som vi äter inte är användbart av kroppen när kroppen har mycket socker i sig.
  • Bröd består av kolhydrater men saknar vatten helt. Prova att juica ett bröd och ser hur mycket vätska som kommer ut? Ingen!

Yepp, det var en sammanfattning om Peter åsikter om bröd… Och mina? Som vanligt är min önskan att alla människor ska följa sitt hjärta och känsla  vad som är bra för dem, är det bröd eller inte kan inte jag bestämma. Kunskap är dock alltid viktigt, många har ingen aning hur olika födoämnen påverkar oss. För mig är bröd comfort food(tröst mat) och jag försöker undvika det. Dock är det för mig att bra sätt att grunda mig på om min energi flyger iväg men jag har nu börjat hitta andra sätt, bättre sätt, att jorda mig på…

Frid i sinne och kärlek i hjärta, bread or not?

erica (som startade sin dag med ett grönt pulver och två kiwis klockan halv sju och sedan följt av tre bananas klockan åtta!)

Long Live Life

Vad som än sägs är det viktiga att du känner att din dag är full av energi, från starten!

Superfoods – Raw food by Erica

Superfoods – Raw food by Erica

Superfoods av högsta och bästa kvalité! Du kan beställa produkterna via  Clearlife.se.

Läs gärna mer om vilka superfoods vi erbjuder och hitta dina egna favoriter! Kika nedan på härliga recept – du kan följa dem eller ha dem som inspiration när du experimenterar fram vad du gillar allra bäst!

Chiaseeds with wonderful topping

Chia seeds

Recept:

Chia gröt

2 msk chiafrön
2 dl mandelmjölk

Topping:

Jordgubbar
Cacaonibs
Mullbär

Blanda samman och låt stå och svälla i 30 minuter. Rör runt och toppa med jordgubbar, mullbär och cacaonibs.

Mullberries

Recept:

1 dl cashewnötter
4 – 5 dl vatten
½ dl mullbär
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt

Mixa samman i mixern till en krämig smoothie.

Inca berries

Recept:

Incanbreakfast, 2 personer:

2 dl bovete, blötlagt
3 msk riven kokos
½ dl incanberries
1 banan, skivad

Blötlägg bovete i åtta timmar. Skölj noggrant bort slemmet som bildas. Lägg i en skål. Vänd ned incanbär, banan och riven kokos.

Cacao butter

Recept:

Bountybitar:

1 dl kokosflingor
½ kakaosmör
½ dl kokosolja
en nypa salt
3 msk agave

Överdrag:

1 dl kakaosmör
1 dl kakaopulver
4 msk agave

Gör kakaosmöret och kokosolja flytande i två separata vattenbad, en för själva chokladbiten och ett för överdraget. Rör samman ingredienserna till chokladbiten. Forma till ”bountybitar”. Ställ med fördel i frysen en timma innan du gör överdraget. Rör samman ingredienserna till överdraget. Bred över på Bountybitarna. Ställ den kallt när de är klara. Du kan spara dem i frysen så blir det mer som en Bounty glass.

Lucuma

Recept:

1 dl mandelsmör, av skalade mandlar
½ dl kokosolja
2 msk lucumapulver
1 tsk vaniljpulver
2 msk gojibär
1 msk kakaobitar

Rör samman allt i en skål. Forma till kuber och ställ i kylen en timma.

Maca

Recept:

Maca shot

1 dl vatten
1  tsk macapulver

Rör ut macapulvret i vatten. Drick och känn energin komma tillbaka.

Acaikraft

Acai

Recept:

Acaikraft

3 dl apelsinjuice
1 msk acaipulver
½ banan
2 dadlar

Mixa!

Choco & Goji Love

Raw Cacao

Recept:

Chunky Goji choklad

1 dl kakaosmör
¾ dl kakao
3-4 msk agavesirap
½ dl hampafrön
½ dl gojibär
en nypa salt

Gör kakaosmöret flytande i ett vattenbad. Rör ned kakao, agavesirap, hampafrön, gojibär och salt.  Häll upp en form cirka 3 cm högt. Ställ in i kylen i cirka 1 timma eller om du vill att ska stelna fortare, ställ in det i frysen. Dela i kuber.

Coconut oil

Recept:

Ljuvlig crunchig chokladsås

2 dl kokosolja, rinnande
1 ½ dl kakaopulver
½ dl honung eller agavesirap
1 dl pecannötter, grovhackade
4 msk kakaonibs

Gör kokosoljan flytande i ett vattenbad om den är fast. Rör runt med övriga ingredienser i en skål. Servera till en fruktsallad eller en kall raw food glass.

Goji berries

Recept:

Citymix

1 dl gojibär
1 dl kokoschips
1 dl pumpakärnor
½ dl kakaobitar

Blanda ingredienser. Förvara i en burk eller i en påse och ha med i din väska för snabb energi.

Hemp seeds

Recept:

Blåbär & hampashake

1 dl hampafrön
5 dl vatten
1 dl frysta blåbär
3 dadlar

Mixa till en krämig och god hampashake

Hemp protein bar

Hemp powder

Recept:
Proteinbars:

2 dl hampapulver
20 dadlar
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 msk vatten
1 msk acaipulver
1 msk spirulinapulver
en nypa salt
½ tsk vaniljpulver
2 tsk citron

Kör ingredienserna i matberedaren. Ta ett bakplåtspapper. Lägg ut en 5 centimeter och cirka  1 centimeter hög remsa med smet på pappret. Vik över pappret och forma till bars. Förvara i kylen i en vecka. I frysen håller de i en månad.

PH -bollar

Lite nyttigare bollar med bra ph- tänk!

1 1/2 dl solroskärnor

2 msk kokosolja

2 msk vatten

3 msk mesquite

1/2 dl riven kokos

Kör solroskärnorna finmalda i en matberedare. Tillsätt kokos och kör igen. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt blandat sig. Rulla till bollar och förvara i kylen. Kokosoljan gör att bollarna stelnar.

Lilla Spöket Laban bollar

3 msk kokosolja

1 msk vatten

2 msk kokos palm socker

2 msk carob eller kakao

2 1/2 dl havregryn

Blanda alla ingredienserna i en skål – se till att kokosoljan är lagom mjuk. Rulla till bollar och i riven kokos eller i kokos palm socker.

Raw Frappé

Frappé  är en söt kaffedryck som dricks kall i Grekland. En skvätt snabbkaffe kan du använda om du gillar kaffe, annars nöj dig med en läcker chokladmjölk.

1 dl cashewnötter

3 dl vatten

1/2 krm vaniljpulver

1 tsk snabbkaffe

1 – 2 msk raw kakao

1 msk agavesirap

1 dl isbitar

Mixa cashewnötter och vatten till en mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och mixa. Smaka av och se om du vill ha mer av något. Servera med isbitar.

Myntiga bollar med Cacao nibs

2 dl cashewnötter

1 msk honung

5 droppar pepparmynta olja

2 msk cacao nibs

Kör cashewnötterna finhackade. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt blandat sig. Rulla till bollar.

IMG_4766