Den sista skörden

Min mamma sa till mig att den här dokumentären måste jag se på svtplay. Det tog en månad innan jag skulle få tid att göra det. Och det blev på gymmet, en timma på crosstrainern, det är ofta där jag hinner titta på program/ klipp, så två två flugor i en smäll kan man säga.

Men det var nästan så jag började gråta där i arla morgonstund på gymmet. Det här är en dokumentär film som det borde vara lag på att se. Vi behöver kunskap om just detta ämne – hur våra jordar stressas, utarmas och försvinner. Så som de säger i filmen:
”Utan jord inget liv, utan liv inget jord”

Åke, som driver Hållbar Hälsa ett stenkast ifrån Solhälla där vi har Raw Life Education, pratar om jorden på det mest passionerade sätt och jag har lyssnat flera gånger på honom då han föreläst på utbildningen men filmen väcker så mycket när det blir så visuellt och påtagligt.

I filmen så blev daggmaskar helt plötsligt vackra, jordens egna ingenjörer, som de kallade dem.

Och kopplat till maten så tar de även upp problematiken med de hälsoproblem som finns i samhället nu. Maten har inte näringen kroppen skriker efter mer.
Trots att vi äter dubbla mängden  frukt och grönt om vi jämför på 70 – talet.  Spårämnen i små mängder , vitaminer och mineraler som påverkar cellernas funktion är livsavgörande för oss. Sjuka och utarmade jordar ger sjuka och felnärda människor.

Du har säkert haft händerna i en svart jord, och känt hur välmående den är. Den doftar ljuvligt. Sådan jord kommer under vår livsstid vara en bristvara om vi fortsätter som vi gör.
Då odla blivit mer en industri än ett hantverk. Det är pengarna som styr och maximerade vinster. Det gör mig så sorgsen…. Det finns en lösning, avslutar programmet, det ger hopp men vem tjänar pengar på en hållbar lösning?
Slut citatet av en fransman är så vackert och förklara allt:

”Naturen och människan inte åtskilda. Vi är naturen utan naturen kan vi inte leva.”

Investera en timma av din tid och ta del av filmens budskap.  Och jag vet, det är ibland svindyrt med eko, dyrt så att det inte är försvarbart och gör att man ( läs jag) inte väljer det valet. Men gör så gott du kan, var så medveten du kan med den plånboken du har men tänk en gång extra hur investerar du dina pengar, i hälsa eller i sjukdom?

 

 

Kram

Erica

Osynliga band 

Det finns något syskon emellan. Ett slags osynligt band. För att visualisera det osynliga bandet bad jag Susanna Nova att skapa halsband till Saga och Liv till Livs namngivelse innan hon skulle fylla ett. 

Halsbanden blev helt magiska och gick namnet Glittrande systrar efter att jag berättat om dagen/ natten när Liv kom och hur det osynliga bandet uppstod vid första ögonblicket när Saga höll Liv. 


Susanna har frågat efter en bild när tjejerna har på sig halsbanden och det tog drygt ett år innan jag skulle få till en bild när båda ville ha på sig halsbanden samtidigt och se ”normala” ut på samma gång :)! 


Susanna gör halsbanden och manifesterar en bön som halsbanden bär.

Jag har flera av hennes och Miras ( tidigare temple of spirited living) halsband och de känns så innerligt och vackert att nära dem. 

Tack Susanna!

Kram

Erica 

Nässlor i olika former


Det är bästa tiden att skörda nässlor nu. Häromdagen var jag ute och plockade en hel kasse full. Både som grön bas i gröna smoothiesmen också att torka för att ha som te på vintern. 

På bilden kan du se nässelblads tinktur från alive foods. På alivefoods hemsida står så här:

Nässelblad är väldigt näringsrika och innehåller bland annat en stor mängd järn, kalcium, kisel, C-vitamin och folat. Nässla är nordiska naturens egen superstjärna näringsmässigt.

Nässlor innehåller ämnen som minskar inflammation, minskar kroppens produktion av histaminer och ökar urinproduktionen.

Nässla tros vara en effektiv histaminblockerare och antiinflammatorisk växt. Det är troligtvis därför tidig forskning visat att den är användbar vid nysningar och klåda från hösnuva. Nässlorna minskar alltså kroppens produktion av histaminer vid reaktion på allergiframkallande ämnen. Man kan också använda nässelbladstinktur för astma, bronkit, bihåleinflammation, rinit, eksem och andra symtom som kan uppstå i samband med allergiska reaktioner.

Nässelblad används tillsammans med stora mängder vätska vid urinvägsinfektioner, urinvägsinflammation och njursten.

Det finns vetenskapliga belägg för att intag av nässla kan minska smärta hos personer med artros. Forskning tyder på att användning av nässla kan minska behovet av smärtstillande medicin.

Nässelblad har traditionellt använts i håret för att minska mjäll, fett hår och tillföra glans.

Rekommenderad dos

Nässelbladstinkturen kan avnjutas av som te. Rör ner 2-4 ml i 2 dl varmt vatten och tillsätt en tesked honung. Klart! Eller rör ner tinkturen i ett halvt glas kallt vatten och svep.

Nässla är idealisk för användning även utvärtes. Tillsätt några pipetter till schampo, vilket ger ett snabbt hemmagjort mjällschampo som inte bara tar bort mjäll, men även hjälper mineralisering av håret.
Ett nässelpulver som jag annars använder vintertid är det från Holistic. Perfekt i en smoothie, bollar, bars, med protein pulver eller bara i en shake med vatten. 

På bilden ser du även färsk nässla som sagt bra bas i smoothies men även den torkade varianten, som jag torkat i min torkugn kan du slänga ned med annat grönt i en smoothie när inget annat grönt finns i naturen färskt och frodande.

Vi har också gjort nässelsoppa och druckit nässelsavkok ( inte det godaste kanske men löjligt nyttigt…;). Ta tillvara på naturens gåvor!

Tips att plocka nässlor utan handskar, ta långt ned på stjälken och undvik att nudda bladen. 
Vi ses i nässelskogen!

Kram

Erica 

Nötfri hallon tårta med Biofood 


Här får du ett recept som jag utvecklat tillsammans med Biofood. Du kommer att hitta receptet på baksidan av deras påsar med fikon och aprikoser. Söt från torkade frukter och syrlig med hallon! 

6-8 portioner

Du kan även göra tårt bottnen till små bollar. Den går även utmärkt att göra i förväg och frysa in.

250 g fikon, blötlagda

250 g aprikoser, blötlagda

2 msk tahini

skal från 1 lime

juice från en lime

Topping:

225 g hallon som topping, tinade eller andra bär/ frukter

Kokosgrädde, vispad

1 Blötlägg fikon och aprikoser 4-8 timmar.

2 Häll av blötläggningsvattnet.

3 Kör den torkade frukten i matberedaren med tahini, rivet citronskal och juice från en halv lime. Smaka av och tillsätt eventuellt mer limejuice.

4 Tryck ut bottnen i en pajform.

5 Ställ den i kylen för att sätta sig 1-2 timmar.

6 Tina hallon. Toppa med hallonen och servera med vispad kokosgrädde