Anti Candida Recept

Det behöver inte vara tråkigt och enformigt att äta en anti- candida kost! Här är några recept som jag unikt gjort för Premium medlemmar:

Grön Juice

Äppellemonad

Carobbars

Avokadohalvor med Dulse

Tempura Veggies

*** MEDLEMSKAP RAW PREMIUM  ***

Detta innehåll är tillgängligt för premium-registrerade användare.
Vill du ta del av detta innehåll så kan du registrera dig eller uppgradera ditt medlemskap här.

Candida – orsak, symptom och behandling

Jag har under många år varit väldigt intresserad och satt mig in i ämnet candida. När jag ser tillbaka på min egen barndom och livet innan raw food kan jag se varningstecknen att jag hade candida men det var ingen som visste att de besvär jag hade orsaken i en candida överväxt. Nuförtiden håller jag min candida i schack och jag känner omedelbart då min livsstil har gjort så att den har ökat. Du som Premium medlem får ett unikt sammandrag av vad candida är, symptom, orsaker och lyckad behandling!

*** MEDLEMSKAP RAW PREMIUM  ***

Detta innehåll är tillgängligt för premium-registrerade användare.
Vill du ta del av detta innehåll så kan du registrera dig eller uppgradera ditt medlemskap här.

Helg kurs med Topphälsa 

I våras hade jag i samarbete med Topphälsa en helg kurs hur man kunde bli sin egen raw food kock och nu var det dags igen – hur du kunde kickstarta din höst med raw food!

Lika roligt att träffa deltagare och få inspirera och njuta av raw food tillsammans varje gång men varje tillfälle är unikt i sig.

En förutsättning för att kunna skapa raw food och  lyckas med det är en råvaror. Det var ett smörgåsbord med råvaror under kursen.

Vi började med prat kring raw food och började äta kring lunch och fortsatte sedan att prata och dela tills sista biten på raw food cheesecaken som du ser nederst i inlägget.

Jag har alltid en plan A när jag förbereder inför kursen men tja den slutar oftast på U, jag kan få ett infall att göra något annat, lockas av någon förförisk råvara eller anpassa recepten från gruppens behov. Så spännande att kreativt att skapa med raw food! Det hoppas jag även att deltagarna fick med sig hem:)

Alla dessa underbara härliga färger! Och smaker som spritter i munnen.

Vi

Vi gjorde allt från frukost, snacks, middagar, luncher, efterrätter, smoothies, mylks!

Efter två dagar i vår bubbla var vi trötta och glada allihop! Och mätta;).  Så nyfiken hur det går för mina nya raw food vänner, på deras livsresa med raw food som ett verktyg för mer energi och vitalitet. Tack Topphälsa för att ni är så suveräna och gör det möjligt att sprida livsenergi!

Kram

Erica

 

Plocka Björnbär 

Taggiga som tusan är de där björnbärstaggarna. Buskarna skyddar sina djuplila bär väl kan man lätt säga!

Men det hindrar inte mig från att försöka plocka godbitarna som har börjat mogna. 

Igår proppade jag magen full av vilda bär och fick flera rivsår av taggarna, som tur är inga trasiga kläder. En pansar dräkt skulle behövts och styltor för att kunna plocka björnbären som retsamt sjunger ”du kan inte ta mig!!” .

Ut och plocka!! Och ta på dig de mest hårda kläderna du har och ett par tjocka läderhandskar, men kom ihåg att vara snäll mot buskarna:)

Kram

Erica 





Info om björnbär som hittade på sund.nu:

 Björnbär hamnar lätt i skuggan av våra vanliga svenska bär som jordgubbar, hallon och blåbär. Men om du vill sakta ner åldrandet och minska risken för cancer så gör du klokt i att även lägga till björnbär i din kost.

 


Björnbär är nyttiga och kan skydda mot cancerBjörnbär får sin mörka färg av antocyaniner. Det är ett kemiskt färgpigment som fungerar som en antioxidant och kan minska inflammation och ge skydd mot fria radikaler som annars kan skada celler och leda till cancer.



Den mörkblå nästan svarta färgen är typisk för bär och grönsaker som innehåller antocyaniner. I en amerikansk studie med råttor som fick antocyaninrika bär såg forskarna en föryngrande effekt och att åldrandet bromsades upp.

 

Antocyaniner är intressanta inom vetenskapen och man har hittills hittat cirka 500 olika typer av antocyaniner. Gemensamt för dem är att de i studier visat sig minska inflammation som i sin tur kan leda till hjärtsjukdomar och att de påverkar åldrandet.

 

Full av nyttigheter

Björnbär innehåller liksom hallon och jordgubbar växtämnet ellaginsyra som i forskning visat sig kunna minska risken för cancer och ge huden skydd mot UV-strålning.

 

Ellaginsyran finns i de fiberrika små kärnorna som sitter runt bären. I laboratorietester har man sett att ellaginsyran minskar aktiviteten hos fas 1-enzymer som bidrar till cancerogener, den renar fas-2-enzymer och stimulerar sjukliga celler till att dö ut.

 

En annan intressant ingrediens i björnbär är ett ämne som kallas cyanidin-3-O-glukosid. Det är en kemisk förening som i studier visat sig kunna förhindra hudcancer genom att hämma tumörer från att växa och sprida sig. Studier i Italien visar att antocyaninerna i björnbär innehåller cirka 80% cyanidin-3-O-glukosid. I försök med björnbärssaft har man visat att ämnet kan skydda mot hjärtsjukdomar och hjälper blodkärlen att hålla sig friska.

 

En näve björnbär innehåller nästan hälften av dagsbehovet av fibrer. Fiber håller igång tarmarna och får matsmältningen att fungera optimalt. Fiber hjälper även till att reglera blodsockret i kroppen.

 

Andra nyttigheter är C-vitamin, E-vitamin, mangan, magnesium och järn. Björnbär är också en bra källa till vitamin K som bland annat underlättar upptaget av kalcium.