Dessertinspiration hos YogaCenter Jönköping 29 maj

Anmäl dig här!

Dags att inspireras när Erica kommer till Jönköping igen…Beskrivning:

Inspirationsdag i Raw Food Lördag 29 maj 2010 kl 9.00-12.00
Med Erica Palmcrantz
Trots att Raw Food aldrig överstiger 42grader är den hetast på mathimlen just nu! Som ni säker vet är detta Hannas egen baskost och något hon pratar sig varm om i våra veckobrev. En av de som mest sett till att denna härliga mat och livsstil uppmärksammats i Sverige är Erica Palmcrantz Aziz. Våren 2009 var hon i vårt center för en inspriationsdag när hon precis hade släppt sin bok ”Raw Food på svenska” och nu släpps uppföljaren Raw food deligth med desserter. Det firar vi genom att ta hit Erica för ännu en underbar dag i vårt center! Nedan ser du texten från baksidan av boken, vem vill/kan motstå att boka plats? Begränsat antal platser.

Låt en raw tryffel smälta i munnen och gör samtidigt din kropp en tjänst! I Raw delight – uppföljaren till Raw food på svenska visar Erica Palmcrantz Aziz hur du kan äta godsaker varje dag samtidigt som din kropp får massor av näring och livskraft. Här får du recept på ljuvliga desserter, mumsiga tårtor, bakelser, glassar, kakor, bollar, kex, småkakor, smoothies och andra drycker. Upplev frukter, bär, ekologiskt vaniljpulver, kakao i dess renaste form och unika smaker från olika superfoods. Vilken härlig känsla att bjuda familjen och vännerna på något som är gott, nyttigt och samtidigt bra för naturen! Raw food-godsaker görs på naturliga, äkta råvaror som inte upphettas över 42 grader. Recepten i Raw delight är naturligt fria från socker, gluten, ägg och laktos. Börja din raw livsstil med en efterrätt! I Raw delight bjuder vi på underbara godsaker och desserter gjorda på raw food-vis av härliga frukter, bär, nötter, frön, torkad frukt, agavesirap, honung och vegetabiliska oljor. Alla recept är naturligt fria från vitt socker, gluten, laktos och ägg. Raw food är mat tillagad av grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, nötter, frön, groddar, skott och alger. Honung och kallpressade vegetabiliska oljor används också. För att bevara livsenergin och maximal näring tillagas rätterna exempelvis genom mixning istället för genom upphettning. Torkning i ugn eller uppvärmning i vattenbad i högst 42 grader förekommer.

Datum: Lördag 29 maj 2010 kl 9.00-12.00
Pris: 650kr
Plats: Yogacenter stora yogashala, Brahegatan 7
Bindande anmälan: Via onlinebokning på hemsida eller besök i centret.  
Avanmälan: Skall ske skriftligt eller via besök i centret. Fram till två veckor innan kursstart debiteras 300kr, därefter full debitering oavsett skäl. 
Betalning: Hel avgift senast en månad innan start alt. inom en vecka om det är kortare tid kvar.

Yoga & Näringscenter jönköping  –  Brahegatan 7  –  553 34  Jönköping
Tel. 036-184950  –  Fax. 036-184951  –  E-mail: reception@ycj.se –  Org.nr.: 556531-6766 Företaget innehar F-Skattsedel.

Fred med Himmelske Fader och Recept på kaka:)

Miss Organici höftar fram en kaka

Det ljuvliga receptet jag utlovat som skulle dimpa ned i min inbox har inte dimpt ned ännu och jag vill inte låta er vänta längre, själv att jag dykt in och gjort receptet tre gånger om, om alla ingredienser funnits på vårt rum. Så höfta och njut!

Björnbärs kaka med cacaocrust

Solrosfrön
torkad mjuk banan eller dadlar
riven kokos
en nypa salt
kakaopulver
kokosolja
malen kardemumma
agave eller honung
raw cacaobeans, gjorda till bitar i en mixer

Kör solrosfröna i en matberedare till ett mjöl. Efter hand tillsätt övriga ingredienser. Och smaka av!! Här får du verkligen gå på din känsla! Ställ in crusten i kylen

Fyllning:
en kvist irish moss, blötlagd
agave
björnbär, tinade
vaniljpulver
lecitin

Mixa slätt och lägg på crusten. Ställ kallt någon timma innan servering – och sen njut!

När jag har provat detta hem, uppdaterar jag er med måtten men tills dess våga prova er fram till denna njutningsfyllda kaka!

Organico är ett superschysst ställe här i Montezuma där vi fastnat. Så är det alltid när vi reser, hittar vi en plats med bra mat och yoga så fastnar vi lätt… Och just det finns här på Organico, eko mat gjord med kärlek!

Pure food made with love

Wisewords lite här och var

I like


Kapitlet om den himmelske fadern kommer jag att citera hela kapitlet – där är kort och innehållet är ett djupt och vackert budskap.

”Fred med Gud är fulländad fred. Det är alla de sex fredsaspekterna, kombinerat med den översinnliga medvetenheten av Den Ende. Fred med Gud är som en obeskrivlig smekning av det gudomliga, som man förnimmer i djupet av sin själ. Det kommer från en djup gemenskap med Gud. Det är en direkt upplevelse av den ursprungliga tanken, Jag ÄR. När man blir ett med sig själv, förenas man med den gudomliga Lag som råder över allt, och kan samverka med Gud som medskapare. Man känner av och följer den kosmiska medvetenhet som breder ut sig över Jorden. Denna medvetenhet ledet till harmoni och kärlek på varje nivå. Detta medvetenhetstillstånd ger djup och kvalitet i alla osjälviska handlingar som man utför i världen. Det är den verkliga utgångspunkten för alla tjänande handlingar och det ökar förmågan att se Gud i alla situationer. Man måste inte bli ett helgon för att skapa fred på Jorden. Det är svårt nog ändå. Men att uppleva fred med Gud och hela Skapelsen, om så bara för ett ögonblick, kan räcka för att man ska få vägledning och motivation till att söka denna förståelse.”


Fortsättning följer på fredag….

Understanding, compassion with ourselves

Erica

Long Live Life

Final för Moder Jord

Genom att vårda planeten bekräftar vi vår egen gudomliga ande. Det är att bekräfta livet- vårt verkliga liv och meningen med det.

Så avslutar Gabriel kapitlet om fred med moder jord. Tidigare beskriver han Gaia hypotesen, läs mer här om den. Kortfattat så är vi alla en och behöver varandra! Nästa inlägg är Fred med den Himmelske Fadern!

Jag utlovade receptet från dessertkursen, som var en björnbärskaka – ljuvligt god. Hon som hade kursen, höftade lika galet som jag men utlovade att sända receptet på mail, så jag väntar på de rätta proportionerna innan ni får det – jag vill att det ska bli lika gott som det jag fick smaka! Så håll ut kära ni!

Vad har vi hittat på de senaste dagarna? Igår, söndag var det stängt på mitt internet ställe, de flesta restauranger och stämningen var än mer lugn än annars. Så vi knatade upp till det magiska vattenfallet igen för att läkande dopp.

Ett dopp för själen

Vägen upp till vattenfallet är som att vara i Pandora land. Försökte mig på gå på det sätt som navifolket gör men slutade med att jag hörde en gapskrattande Sam bakom mig;)

Snart redo för svalkande vatten

Innan middagen hittade vi den perfekta kokosnöten med härligt kött och söt, söt saft. En enda hade kokosnötsmannen kvar så vi delade och njöt.

Mmmmmm gul(!) kokosnöt

Min middag blev en gazpacho och vegansushi utan ris, typ helt raw:) kompletterade med några egna medhavda raw macademianötter! Mätt i magen och lycklig!

En välmixad gazpacho

Vegan sushi utan ris:)

Vi har också varit runt och tittat på olika platser att ha raw food och yoga retreats på – det finns helt gudomligt vackra platser här! Så vi får se vad framtiden får utvisa;)

Eat, pray and love

Erica

Long Live Life


Fred med Moder Jord 2 & unga kokosnötter

Gabriel skriver så vackert:

” Fred med Moder Jord är av grundläggande betydelse för vår fysiska och andliga tillvaro på denna planet. För att uppnå fred med naturen behöver man komma i samklang med sin inre natur, så att man kan förstå naturen är en förlängning av oss själva. En aspekt av denna fred är förmågan att på nytt göra sig mottaglig för naturen,att känna dess energier, att känna till och samarbeta med deras lagar, och bli ett med dem”

När man befinner sig i fred med naturen accepterar man på det fysiska planet styras av naturkrafterna. När man förstår detta upptäcker man att hälsa är beroende av solljus, ren luft, rent vatten, hälsosam föda, vila i överensstämmelse med dygnets rytm, motion för kroppen och harmoni mellan sinnet och vår inre natur och yttre natur.”

Vidare i kapitlet förklarar han hur vi har brukat jorden så hårt att den på två hundra år gått från att vara 53 ck djup till 15 cm djup. Att massiva mängder regnskogar skördas varje dag, en art utrotas var femte dag, fisknät som dumpas i haven, platsberg som byggs. En gammal indianhövding hade sagt redan på 18oo-talet att vi kommer att kvävas av vårt eget avfall. Att allt detta är en följd av den snikenhet, okunskap och främlingskap som finns på jorden.

Visst låter allt detta tragiskt…. Men som jag ofta försöker göra istället för att grotta ned mig i hemskheter, vad kan jag bidra med för allt göra det lite bättre? Jag avvstår att äta fisk för att undvika dumpning av fisknät, jag sopsorterar, tar med tygkassar till affären, äter eko men i det så har jag också rest som påverkar klimatförändringarna. Med det som beskrivs ovan har finns just här i Costa Rica, för en halvtimma sedan badade vi i ett magisk vattenfall, åt vattenmelon, hikade i 40 minuter i regnskogen där solen tittade fram mellan de stora bladen – det är vad jag behöver för att läkas och bli till en helare människa, något som jag inte kan få i Sverige. I denna fred med oss själva, andra och jorden får vi inte bli offer, utan göra det vi kan…

Nu till mina bebisar – unga kokosnötter

Unga kokosnötter i kiosken på hörnet

Lyckan var stor när jag som jag skrev igår hittade unga kokosnötter i kiosken på hörnet vid vårt hotell. Varför är jag så överförtjust i dessa sötingar?

  • Deras mjölk är den högsta källan av elektrolyter som finns på jorden – kortfattat återställer mineral och saltbalansen i kroppen
  • Kan ersätta modersmjölk, och har gjorts till barn vars mammor inte kan amma
  • Den renar blodet
  • Sägs var det mest läkande du kan dricka
  • Kokosköttet är otroligt rikt på bra fetter

Det var bara något av det fantastiska som händer, för mig surrar det liksom i hela kroppen när jag dricker det och blir ofantligt tillfredsställd..

Heaven in a shell

Här är en länk som du kan se hur du lätt öppnar en liten darling, eller som Sam gjorde för mig, kanske inte är att rekommendera;)

Öppna kokosnöt

Köttet kan vara som du ser här på bilden som ett ”slem”, vilket betyder att den unga kokosnöten är väldigt ung och inte är riktigt mogen. Den borde suttit kvar ett tag till på trädet. Har den ett kött som är något mellan detta och det hårda som du ser hos de bruna kokosnötter i affären, är både mjölken och köttet som allra nyttigast.

En ung ung ung kokosnöt

Nu ska jag vara med i raw food dessert cookingclass. Bilder, några snabbrecept från det kommer på söndag:)

Magic, waterfall and peace

Erica

Long Live Life