Recept från boken ”Superfood boost”

Här kommer tre super schyssta mellanmåls recept som likaväl fungera för fika, frukost och lätt lunch. Kika gärna på Raw food by Ericas youtubekanal  så får du se hur recepten görs!


Min favorittopping, helst tillsammans med mango, är de stora kokoschipsen. De ger en sån skön textur tillsammans med den lena krämen.Vill du ha bowlen ännu krämigare kan du använda bara kokosgrädden. För en kall variant, välj fryst mango.

MANGOBOWL MED KOKOS
2 PORTIONER

2 dl (½ burk) kokosmjölk
125 gr fryst mango eller 1 dl torkad, blötlagd mango
3 bananer
en nypa vaniljpulver
ev citronolja eller rivet citronskal

Topping:
2 msk raw kokoschips
1 banan
rivet skal av en citron
12 färska jordgubbar

Om du använder torkad mango blötlägger du den i vatten i  2–8 timmar. Mixa alla ingredienser till en len kräm och lägg upp i skålar. Toppa med skiva banan och skivade jordgubbar, kokoschips och citronskal.

MJUKT GRÖN SMOOTHIE MED MANDELMYLK

2 GLAS

Krämiga smoothies – I love it! Med lagom sötma från päronet och krämighet från avokadon blir den här smoothien så skön för magen.Tränar du och vill boosta kan du tillsätta hampaprotein, risprotein eller riskli. Se recept nedan:

3 nävar spenat, ca 70 g
1⁄2 gurka
1 päron
1 avokado
4 dl mandelmylk
1 msk citronjuice
1 näve färsk basilika

Skär gurkan och päronet i bitar. Kör alla ingredienser i mixer till en len konsistens.

 

Kanelbolle

Deg:

2 dl mandel, blötlagda eller torra
1 dl osvavlade russin
1 msk kokosolja, mjuk, (ej flytande)
1 tsk malen kanel
½ tsk malen kardemumma
½ tsk vaniljpulver
en nypa salt

Fyllning:
10 dadlar
1 msk kokosolja, mjuk, (ej flytande)
3-4 tsk malen kanel (ersätt med pepparkakskryddblandning om du vill)
½ msk vatten

Kör mandeln i matberedaren tills den är finhackad. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt blandat sig. Forma till bollar.

Vill du göra det mer avancerat? Kavla med hjälp av bakplåtspapper, ett över och ett under, ut smeten till en rektangulär form, ca 10 x 20 cm. Kärna ur dadlarna till fyllningen. Kör dadlar med kokosolja och kanel i mixer. Bre ut fyllningen på degen, ca 2 cm från kanten på långsidorna. Ta hjälp av bakplåtspappret och rulla ihop till en rulle. Lägg in i kylen eller frysen.

4 recept på lätta, super lyxiga raw food sötsaker

Salty karamell ”dumle” kola, cirka 20 st

Jag är helt galen i salty caramel smaker. Tack vare min ”galenhet” i smakerna kom detta recept till, det har blivit en favorit hemma och är tokenkel att göra. Du behöver inte göra chokladöverdraget, eller inte ens forma till ”dumlekolor”.

*** MEDLEMSKAP RAW PREMIUM  ***

Detta innehåll är tillgängligt för premium-registrerade användare.
Vill du ta del av detta innehåll så kan du registrera dig eller uppgradera ditt medlemskap här.

Teatime och Mersmak 

Jag är svag för grönt te. Det är något med den bittra gröna grässmaken som jag bara älskar. Grönt te innehåller ju också del koffein, ungefär hälften brukar man säga i jämförelse med kaffe. Kallbrygger du ditt gröna te blir koffein innehållet ännu mindre, även den beska smaken blir mjukare genom kallbryggning. Vissa dagar behöver jag en extra pigghet, med en två åring som bökar i sängen  blir det inte många hela nätter med sömn;) men vissa dagar behöver jag ett te som lugnar ex Gynostemma eller om jag endast bara brygger te på jasminblommor. Älskar jasmin doften och smaken. Te för mig är en liten vardagslyx, det  behöver nödvändigtvis inte vara varmt, faktum är att sällan är det varmt eftersom jag gör en stor kanna oh dricker lite då och då under dagen. Olika teer har olika effekter på kroppen, koffeininnehållet men också näringsmässigt. Grönt te innehåller massor med antioxidanter men även andra egenskaper som sägs främja ett frisk och långt liv. Cirka 2 koppar per dag rekommenderas då. Tänk på att välja eko te!

Så idag gjorde jag mig en kanna te efter en två timmars promenad med en vän, och tog en tidning i min tidningshög ( en hög där jag lägger alla tidningar jag någon gång hoppas hinna läsa, du kanske också har en sådan;)?) och det var Coops egen tidningen Mersmak som låg högst upp i högen. Jag läser mattidningar och receptböcker som skönlitteratur och njuter av bilder, upplägg, styling och mina små grå börjar vrida om alla recept hur man skulle kunna göra dem på raw food sätt. När jag bläddrat en bit in i tidningen, hittade jag mig själv där! Intervjuer för olika tidningar görs ofta väldigt långt i förväg och jag har inte koll på när tidningen kommer ut, och glömmer därför av att hålla koll. Så superkul att se ett läckert recept på mangobowl och med tips om hur man hittar balans i vår.

Receptet är från boken Superfood boost, som också blev omnämnd i Damernas Världs hemsida. Läs här för att komma till det reportaget.

Te och en tidningen kan vara en lyckostund på dagen.

 

 

Kram

Erica

Raw food på möhippa 

Igår hade jag en raw food dessert kurs för en möhippa på Happy M Kitchen. Det var otroligt roligt att få vara en del av denna stora dag för den blivande bruden och hennes vänner. 
Bruden sattes i arbete och klarade att förbereda raw food excellent! 
När vi ätit oss igenom sex sötsaker, skrattat och pratat var det dags för dem att ge sig vidare på upptåg. 
Denna dag var det stor aktivitet på Happy M Kitchen. 

Först en glutenfri kurs med Mekto Ganic, vår raw food kurs och sedan Vegomagasinet som hade mingel fest i samband med Vegovision som var i stan med sin mässa. 
Precis när jag skulle gå fick jag två kära återseenden med Kitty och Mattias ( grundare och chefredaktör för tidningen)
Tre glada veggo människor !
Tack Happy M Kitchen för att ni samlar så mycket inspiration under ert tak. 
Kram

Erica