Golden milk är en ayur vedisk dryck med gurkmeja som bas. Gurkmeja sägs vara en av de kryddor som gör att gamla indiska farbröder fortfarande med lätthet kan sitta på huk;). Gurkmeja fungerar anti inflammatoriskt och vilket gör att vi får smidigare leder. Topp om man yogar eller har inflammation i kroppen eller symptom på ont i lederna.
Den gyllene mjölken fungerar också grundande, jordande och man blir väldigt lugn av den samt att den mättar. Nu lade jag i färsk ingefära som jag sätta igång systemet så vill du ha en lugnare dryck uteslut den. Jag har med den för att maximera nyttigheten och smaken!
Färsk Gurkmeja ser ut som färsk ingefära och går mer och mer att få tag i både på ekobutiker men även vanliga mataffärer. Är den eko behöver du inte skala. Det går bra att lägga ned roten direkt i smoothiesar eller genom juicern. Men var försiktig…. vår juice apparat , green star, har gått från färgen vit till ljusgul:).
Svart peppar har visat sig förbättra upptaget av det aktiva ämnet curcumin. Så i kosttillskott tillsätts nuförtiden alltid svartpeppar. Jag har i long pepper istället som har en balanserande effekt på alla doshor och jag hoppas att den pepparen också har samma effekt ( jag ska undersöka det mer).
Gurkmeja sägs även behöva upphettas för att få optimal effekt. Därför är det ett bra alternativ att göra just pastan.
Vill du, kan du istället för att göra gurkmeja pastan ta ingredienserna och mixa ihop med en gång.
Jag ska prova under tre veckor och se om något händer!
Recept
1 dl malen eko gurkmeja
2 dl vatten
3 tsk lång peppar
5 cm fin riven färsk ingefära
Koka upp gurkmeja och vatten. Rör om. Ha på låg temperatur i cirka fem minuter. Rör ned övriga ingredienser. Låt svalna. Lägg upp i ren glasburk med lock. Kan förvaras i kyl i cirka tre veckor.
Till drycken, 1 mugg:
3 dl mylk ( växtbaserad mjölk)
1/2 msk Cocosa kokosolja
1 tsk honung
1-2 tsk gurkmeja pasta
Värm mjölken om du vill ha drycken varm. Då smälter kokosolja i mylken. Vispa ned eller mixa övriga ingredienser.
0 kommentarer