Nytt År – Nya Vanor
Det är vad många tänker på så här inpå det nya året. Att inventera vad som fungerat och vad som inte fungerat under året som gått, är som ett bokslut. Att se vilka vanor som kanske blivit mer som en ovana. Något som sker utan att du egentligen gillar det. Ibland kan en ovana smyga sig på och vips så märker man inte ens att man gör det. Då kan det vara bra att sätta sig med papper och penna och ta fram en dos självrannsakan.
Vilka vanor har blivit ovanor? Vad vill du ändra på det här året? Och hur stor är din villighet att göra den här förändringen?
Ofta kan de där nyårslöftena innehålla att det är nya matvanor som ska införlivas i det nya året. Det kan vara lätt att gå ut starkt i början när övertygelsen är stor och nyårslöftet färsk, ju längre tiden går kan löftet blekna bort och nyårslöftet försvinner bort som nyårsraketerna i skyn.
Något som är lätt att bjuda in som en ny vana är mer frukt och grönt! Och för att göra frukt och grönt lite roligare än en traditionell isbergssallad och apelsin-banan- äpple fruktsallad kan du prova liter mer raw food.
Raw food är frukt, grönsaker, nötter, frön, bär, torkade frukter, alger, skott, groddar, kallpressade oljor, honung, vissa sädesslag samt superfoods som inte upphettas över 42 grader för att bevara maximalt med näring och levande enzymer.
Läs gärna mer om just raw food i tidigare krönikor här på starkare.nu!
Men raw food på vintern när det är 10 minusgrader ute? Hur går det ihop? Det kan kännas långt borta att äta kall och rå mat vintertid. Att det är något varmt som kan behövas för att tina upp. Faktum är att ju mer raw food jag äter ju varmare är jag inuti och inte behöver mat för att värma upp mig. Konstigt kanske det låter, men med mer raw food hittar kroppen sin egen inre temperatur och blodcirkulationen ökar med mat som håller hjärta och kärl i topptrim!
Tips om du ändå vill ha mat som är 42 grader varm är:
* Värm raw food soppor i en kastrull och ha fingret som termometer. Det ska bli lite varmare än fingervarmt, ungefär som när du bakar bröd och värmer degvätskan.
* Gör chokladmjölk av raw kakao, mandelmjölk, honung/ agavesirap och värm i en kastrull till 42 grader.
* Värm dina nöt – och fröbiffar i ugnen/ torkugnen på 42 grader. Det tar några timmar men ljumna, lite krispiga och goda blir de!
* Använd dig av ört teer som du kokar upp och sedan låter svalna till 42 grader. Du kan även blötlägga örterna under natten och sedan sila av på morgonen och blanda ut med lite mer vatten. Värm teet i en kastrull till 42 grader.
* Gör ingefärsvatten och drick istället för kallt vatten från kranen under dagen.
* Torrborsta dig och duscha varmt. Värmer upp den mest frusna. Har du ett badkar – lägg i en påse med malen ingefära i badvattnet – fungerar också som ett husknep om du håller på att bli förkyld och vill mota Olle i grind.
* Använd råvaror som hjälper till att öka temperaturen inifrån såsom sesamfrön och bovete.
* Kryddor som chilli, cayenne, kanel, gurkmeja, spiskummin, curry ger också en skjuts på den inre termometern om du är frusen av dig.
Här har du ett recept på en ”Raw Golden Milk” – som innehåller gurkmeja, cayenne och kanel. Honung använder du för att söta med och inom kinesisk medicin gör honung gott för dina inre organ när det är kallare ute. Gurkmeja är känt för att motverka ont i leder och används mycket inom ayur veda.
RAW GOLDEN MILK
5 dl vatten
1 dl mandel
1 -2 msk agavesirap eller honung
1 en knivsudd cayenne
1 tsk kanel
2 krm gurkmeja
Kör mandel och vatten i mixern tills det blir en mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen tills allt blandat sig. Sila genom en finmaskig trådsil eller en nötmjölkspåse – ha en bunke under. Värm om du vill i en kastrull till 42 grader, använd ett finger som termometer. Vill du ha mjölken ändå godare tillsätt ½ matsked kokosolja när du värmer mjölken. Servera i en mysig mugg.
Lycka till med dina nya vanor och håll värmen hela januari med Raw Golden Milk!
Erica
Long Live Life
rawfoodbyerica.se
Mumsigt!
Hoppas att artikeln inspirerar fler att få in lite mer raw food i deras liv!! : ) Jättebra skrivet! Drinken ser jättegod ut : )
Smart att ta Gurkmeja för färgning, eftersom den inte smakar ngt också, men ändå är så nyttig!
Mera gurkmeja!!
Gott även i snacksbollar och chokladtryfflar!
kram
Erica