Snabbfakta – Rawfood

VAD?

Enkelt förklarat är raw food okokt mat som inte hettas upp över 42 grader. Det gör att man får ut maximal näring av maten genom att alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen finns kvar.

Maten består av grönsaker, frukt, torkad frukt, rotsaker, bär, alger, bönor, linser, fröer, nötter, torkad frukt, vissa sädesslag, kallpressade oljor och rå honung, fermenterade grönsaker, örter, vetegräs och superfoods.

Genom blötläggning och groddning blir maten mer näringsrik och matsmältningen underlättas. Vid blötläggning frigörs en sovande enzym, en inhibitor som håller fröet sovande. När vatten tillsätts frigörs detta ut i vattnet och fröet vaknar till liv. Genom blötläggning blir fröet mer lättsmält, näringen optimeras och livskraften ökar.

Raw food är mer en livsstil än bara ett sätt att äta – du väljer medvetna val för dig själv, dina medmänniskors och vår jords välbefinnande.

Raw food är trenden som har kommit för att stanna. I mattrendkretsar kallas raw food ett fenomen istället för en trend. På wikipedia förklaras fenomen som ’observerbart skeende’. Fenomen kan också vara en term inom metakognition där man talar om individens förhållningssätt till sin egen utveckling; både intellektuellt, känslomässigt och individens agerande i förhållande till det studerade fenomenet. Raw food är ett fenomen som äger rum varje dag i varje tugga du tar.

VARFÖR?

Ja, varför inte om du vill;

Leva längre

Få en Lenare hud, Klarare blick och Glansigare hår

Ha en Högre energinivå och Bättre matsmältning

Uppnå Naturlig vikt och Vara Friskare

Ökad spiritualitet och komma Mer i kontakt med din inre potential

… och mycket mycket mer!

HUR?

Du behöver en mixer, en matberedare, kniv och skärbräda för att börja – se här vilka märken jag tipsar om.  ( länka till q&a sidan).

Gå till din närmaste eko butik eller till ekohörnan i din affär – köp in härliga frukter, grönsaker, nötter, frön och annat rått å gott.  När du kommer hem – mixa en smoothie, kör en smet till snacksbollar eller fixa en middag på 10 minuter. Voilà så har du startat din raw resa!

Piffa till med lite superfoods – det bästa och godaste för ditt immunförsvar.

Byt ut en gammal vana som inte längre gör dig glad och bjud in en mer raw vana. Städa ditt skafferi, städa din garderob, städa din kropp – new times are coming!

Köp en bok, gå online och bli inspirerad till mumsiga recept, gå med i raw food knytis, bjud på raw food godsaker och berätta om detta läckra sätt att njuta av det söta.

För att känna effekter av raw food, så som ökad energi, slätare hud, lugnare mage (obs! till en början kan de bullra lite om du är ovan vid så mycket fibrer;), klarare ögon, tappa extra kilon ( om du behöver) etc, behöver du öka ditt intag av raw food till 50 %.  Så hälften av din kost behöver bestå av rå, ren, icke processad mat, sen är det bara att öka när och om du vill!

VEM?

Smoothies är perfekt för de små människorna som behöver påfyllning ofta och kanske inte har tid att sitta och tugga en sallad. Busa ned lite salladsblad när du ändå mixar äpple, banan, lite acaipulver med apelsinjuice!

Raw godsaker är grymt för tonåringar som har ett enormt behov av näring och oftast är tokiga i sött – så bunkra frys och kyl full med superfoodsbollar, gröna smoothies och chokladmousse som du kan ta fram när din hungriga tonåring kommer hem från skolan.

Män kan knapra kaninmat (som raw food så ofta kallas av män) och få det till att bli det mest manliga som kan ätas. Kan det bli häftigare än en man som dricker gröna proteinsmoothies och rullar sina egna superfoodssnacksbollar?! Främsta fördomen hos män är att de inte blir mätta av raw food – men tänk för att det blir de?!

När åldern knackar på hos den äldre generationen finns det fortfarande chans att utmana tidens tand. Det är aldrig för sent att börja med raw food – små enkla schyssta tips för dig som vill vrida tillbaka klockan några år är att sova, dricka vatten, äta mat med massor av näring lite och  ofta, röra på dig och ladda din kropp med smoothies och färskpressade gröna juicer!

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »