Hur du öppnar en kokosnöt & recept på Apelsinmorotskaka

feb 3, 2011

Hela verktygslådan åker fram när det ska öppnas kokosnöt


”Far, jag kan inte få upp min kokosnöt, inte ens med hammare och spik”
Nämen så bra att mor finns för att öppna kokosnötter;)! Emellanåt köper vi den bruna kokosnöten, som är en mogen variant av baby coconuten som jag höjt till skyarna. Även den mogna, bruna kokosnöten har välgörande effekter, som att skydda mot virus, bakterier och andra basilusker. När jag var barn var det mestadels fåglarna utomhus som fick knapra på kokosnöten. De måste må prima när de får en kokosnöt!
Det är lite jeopardy att köpa en brun kokosnöt. Du kan i affären säkerställa mer om den är bra eller inte, genom att skaka på den. Kluckar det, så betyder det att mjölken är kvar. Kluckar det inte, lägg tillbaka den eller be personalen i affären slänga den. Allra troligast är att den har börjat mögla inuti.

Lite mjölk blev det med!


Den här kokosnöten visade sig vara helt perfekt och lite söt kokosmjölk blev det med. Hur öppnar du lättast en kokosnöt? Mitt bästa kokosnötsöppnarknep är att ta en spik, hamra i kokosnötens tre ögon. Sätta en skål eller en burk över ögonen och vända den upp och ned, för att låta mjölken sippra ut. När all mjölk är ute, kan du hamra runt om. När den delar sig i två delar kan du sen använda de till två fina skålar. Sätt kniven mellan skalet och köttet och typ bänd ut det eller karva ut kokosköttet. Knapra på som godis eller använd och göra goda kakor med. Lagar du mat, som jag gör ibland, är det supergott att riva köttet och sedan steka med senapsfrön och rivna morötter eller rödbetor. Ett recept som jag lärde mig när jag var i Indien av en riktigt mamasan, som hade kokoskött i ALLT hon lagade och kokosfett, och kokosmjölk. Hennes man satt och hamrade på kokosnötter så mjölken stänkte, hon pratade hindi så det sprutade och på en alldeles för hög ljudnivå och lågorna var stora från hennes eldstad i hemmet. Riktigt så gick det inte till hos oss. En lugnare variant…;)

Apelsin morotskaka med juicig kokosnöt


Kokosköttet fick istället för en indisk gryta bli en Raw apelsinmorotskaka – och den var otroooligt god…Godare än vad den ser ut på bilden;)!

Får jag se? undrar Saga


På dagen innan kokosnötsöppningen hade fotograf Roger Borgelid varit hemma hos oss för att fotografera inför det personporträtt som kommer i HÄLSA nummer fyra. Säger bara en sak – han tar magiska bilder – se här.
Recept på

Apelsinmorotskaka

4 morötter
1 dl färsk kokosnöt
2 msk kokosolja
1 msk mesquite
finrivet skal från 2 ekoapelsiner
1-2 tsk kanel
valfritt: 2 msk honung
Kör morötterna i matberedaren. Tillsätt kokosköttet och kör igen. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt blandat sig. Smaka av med vad du tycker skulle vara gott till. Bred ut i en pajform. Ställ i kylen cirka 1 timma innan du äter den. Dagen efter är den ännu godare än den dag du gjort den!

Coconut Love

Erica
Long Live Life!

Get the Flow going – Lymfmassage

Get the Flow going – Lymfmassage

GET THE FLOW GOING ”Jag vill hjälpa dig att få igång flödet i din kropp - flödet i ditt liv.Stagnationer & blockeringar i kroppen kan frigöras genom lymfmassage och mina händer som lossar det som sitter riktigt djupt.” Boka din tid via e-post:...

Coachning till ett Lättare Liv på 3 veckor

Vill du: Förändra hur du äter? Få mer lyster till huden och en lättare känsla i kroppen? Få in nya vanor med mer frukt och grönt? Då kan detta 21 dagars program vara för dig! I programmet ” Ett lättare liv på 3 veckor” får du alla verktyg och en meny plan för 21...

Källsjö Bryggeri

Källsjö Bryggeri

Jag har blivit väldigt petig med vad jag dricker för kombucha och andra bubbliga alkoholfria drycker efter jag hade mitt egna märke "Nice Kombucha". Sedan dess har jag mestadels bara druckit min egen kombucha och andra fermenterade drycker. När jag var på min...

Testar Nordeka Barfota skor!

Testar Nordeka Barfota skor!

Har du provat barfota skor?Om inte - gör det:)! Med största chans att du aldrig kommer att återvända till vanliga skor. Jag har länge velat prova barfota skor men bara kommit till att testa five toes skor, vilket inte passade mig alls. Då lades skorna på hyllan,...

Jag ombestämde mig

Jag ombestämde mig

Jag obestämde mig innan det var för sent ☺️. Det är nästan tre månader sedan som jag stängde ned min hemsida rawfoodbyerica.seför att jag kände att det var dags eftersom jag inte längre är ute och föreläser, håller i min utbildning etc. MEN under dessa tre månader har...

6 Kommentarer

  1. HeyLeon

    Den vätska som finns inuti en mogen kokosnöt kallas för kokosvatten. Kokosmjölk får du när kokosköttet finrivs och vätskan pressas ut.
    Det här lärde jag mig från ”Villervalle i Söderhavet” redan när jag var 7 år, jag är lite överraskad att du inte vet det. 🙂

    Svara
  2. Erica

    Du har så rätt, så rätt – visst är det kokosvatten och inte mjölk. Tack för korrigeringen!
    kram
    Erica

    Svara
  3. Boel

    Hej Erica!
    Receptet låter mumsigt men är det ett måste att använda färsk kokosnöt? Vet du hur resultatet blir om jag använder riven kokos, t.ex.?
    Tack på förhand!
    Boel

    Svara
  4. erica

    Riven kokos går toppen! Kanske bara behöver lite extra vatten!
    Lycka till!
    Kram
    Erica

    Svara
  5. Åsa

    Om man inte är så förtjust i cocos, vad skulle du isådana fall rekommendera för alternativ?

    Svara
  6. erica

    Mandel, paranötter, valnötter eller hasselnötter kan vara smakens med skulle jag tro! Och pecannötter, välj en nöt eller blanda:)!
    Lycka till
    kram
    Erica

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »