”Far, jag kan inte få upp min kokosnöt, inte ens med hammare och spik”
Nämen så bra att mor finns för att öppna kokosnötter;)! Emellanåt köper vi den bruna kokosnöten, som är en mogen variant av baby coconuten som jag höjt till skyarna. Även den mogna, bruna kokosnöten har välgörande effekter, som att skydda mot virus, bakterier och andra basilusker. När jag var barn var det mestadels fåglarna utomhus som fick knapra på kokosnöten. De måste må prima när de får en kokosnöt!
Det är lite jeopardy att köpa en brun kokosnöt. Du kan i affären säkerställa mer om den är bra eller inte, genom att skaka på den. Kluckar det, så betyder det att mjölken är kvar. Kluckar det inte, lägg tillbaka den eller be personalen i affären slänga den. Allra troligast är att den har börjat mögla inuti.
Den här kokosnöten visade sig vara helt perfekt och lite söt kokosmjölk blev det med. Hur öppnar du lättast en kokosnöt? Mitt bästa kokosnötsöppnarknep är att ta en spik, hamra i kokosnötens tre ögon. Sätta en skål eller en burk över ögonen och vända den upp och ned, för att låta mjölken sippra ut. När all mjölk är ute, kan du hamra runt om. När den delar sig i två delar kan du sen använda de till två fina skålar. Sätt kniven mellan skalet och köttet och typ bänd ut det eller karva ut kokosköttet. Knapra på som godis eller använd och göra goda kakor med. Lagar du mat, som jag gör ibland, är det supergott att riva köttet och sedan steka med senapsfrön och rivna morötter eller rödbetor. Ett recept som jag lärde mig när jag var i Indien av en riktigt mamasan, som hade kokoskött i ALLT hon lagade och kokosfett, och kokosmjölk. Hennes man satt och hamrade på kokosnötter så mjölken stänkte, hon pratade hindi så det sprutade och på en alldeles för hög ljudnivå och lågorna var stora från hennes eldstad i hemmet. Riktigt så gick det inte till hos oss. En lugnare variant…;)
Kokosköttet fick istället för en indisk gryta bli en Raw apelsinmorotskaka – och den var otroooligt god…Godare än vad den ser ut på bilden;)!
På dagen innan kokosnötsöppningen hade fotograf Roger Borgelid varit hemma hos oss för att fotografera inför det personporträtt som kommer i HÄLSA nummer fyra. Säger bara en sak – han tar magiska bilder – se här.
Recept på
Apelsinmorotskaka
4 morötter
1 dl färsk kokosnöt
2 msk kokosolja
1 msk mesquite
finrivet skal från 2 ekoapelsiner
1-2 tsk kanel
valfritt: 2 msk honung
Kör morötterna i matberedaren. Tillsätt kokosköttet och kör igen. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt blandat sig. Smaka av med vad du tycker skulle vara gott till. Bred ut i en pajform. Ställ i kylen cirka 1 timma innan du äter den. Dagen efter är den ännu godare än den dag du gjort den!
Coconut Love
Erica
Long Live Life!













Den vätska som finns inuti en mogen kokosnöt kallas för kokosvatten. Kokosmjölk får du när kokosköttet finrivs och vätskan pressas ut.
Det här lärde jag mig från ”Villervalle i Söderhavet” redan när jag var 7 år, jag är lite överraskad att du inte vet det. 🙂
Du har så rätt, så rätt – visst är det kokosvatten och inte mjölk. Tack för korrigeringen!
kram
Erica
Hej Erica!
Receptet låter mumsigt men är det ett måste att använda färsk kokosnöt? Vet du hur resultatet blir om jag använder riven kokos, t.ex.?
Tack på förhand!
Boel
Riven kokos går toppen! Kanske bara behöver lite extra vatten!
Lycka till!
Kram
Erica
Om man inte är så förtjust i cocos, vad skulle du isådana fall rekommendera för alternativ?
Mandel, paranötter, valnötter eller hasselnötter kan vara smakens med skulle jag tro! Och pecannötter, välj en nöt eller blanda:)!
Lycka till
kram
Erica