Recept med min favorit Irish Moss

jan 27, 2014

20140127-125836.jpg
Irish moss har blivit en nykomlig på raw food fronten. Jag har under några år testat mig fram med irish mossen och bloggat tidigare om den några gånger, när jag gjort glass etc.
Jag gjorde som välkomst treat på den första Raw Life festival en mjölkchokladmousse med irish moss. Då höftade jag som vanligt… men följ glass receptet men gör nötmjölken tjockare och tillsätt kakao så blir det en mjölkchokladmousse.
Irish moss är en alg som är otroligt rik på mineraler och protein. Den fungerar som ett ”förtjockningsmedel” och en ”bindare”. Det finns både som pulver och som hel ”mossa”. Pulvret är enkelt att dosera men det känns renast att använda den hela mossan. Jag har provat med båda, viktigt är att inte algsmaken slår igenom för mycket. En bra ”mossa” ska inte ha någon algsmak kvar alls. Den jag har testat med senast köpte jag på Bali förra året och ska vara en av de renaste sägs det. Den har ingen smak alls kvar efter blötläggningen.
 
20140127-125808.jpg
Fem skäl varför jag gillar irish moss:

  • Det blir fluffigt
  • Det blir krämigt
  • Det är supernyttigt
  • Det behövs inte så mycket nötter/frön
  • Raw food blir lite roligare och godare

 
Gör så här:
1)    Viktigt är att du sköljer den noggrant, inget skräp eller sand ska finnas kvar.
2)    Blötlägg mossan ( det sägs olika från 8 timmar till 3 dygn men jag gör minst 24 timmar).
3)    Byt blötläggningsvatten och skölj varje dag, om du har det längre ett dygn. Skölj supernoggrant sista gången du sköljer den.
4)    Lägg mossan i mixer med så lite vatten som möjligt.
5)    Mixa tills du har en len kladdig ”paste”
6)    ”Pasten” förvaras en vecka i kylskåpet i en ren, tättslutande glasburk. Jag gör dock alltid mer och fryser in i mindre påsar för att ta upp och tina. För det blir alltid mycket mer ”paste” än vad du tror och så slipper du göra proceduren så ofta.
7)    Tillsätt i nötmjölker, dressingar, grädde etc.
20140127-125756.jpg
 
Här är ett recept från Gabriel Cousens  på en löjligt god senap sås och en glass som jag modifierat från samma författare.
Jag skulle vilja göra en hel bok med bara irishmoss recept. I den nya svenska boken förekommer några recept med irish moss men tills den kommer så testa recepten i inlägget.
20140127-125820.jpg
Recept
 
Senapsdressing
1 1/2 dl solrosfrön
3/4 dl irish moss paste
2 msk citronjuice
1/2 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk dijon senap ( mer om du vill ha mer senapssmak)
2 msk olivolja
3/4 dl vatten
Mixa samtliga ingredienser i mixern och servera till krispiga gröna blad.
 
Vaniljglass
5 dl mandel
10 dl vatten
en nypa salt
1/2 dl xylitol (kan ta annan sötning, med ex kokospalmsocker blir det med kola/vaniljglass)
1 dl kokosolja
2 msk solroslecitin
3/4 dl irish moss paste
1/2 tsk vaniljpulver eller innehållet från en halv vaniljstång
7 droppar vaniljstevia ( går bra med naturell också)
Mixa mandel och vatten till en tjock mandelmjölk. Sila av mandeln. Mixa mandelmjölken med resterande ingredienser och häll i en glassmaskin. Jag har ingen glass maskin och vet tyvärr inga knep för det men det ska gå utmärkt har jag läst. Jag håller upp glassen i glasspinneformar eller små glass skålar och ställer in i frysen. Jag brukar röra med cirka en halvtimmas utrymme för att den ska hålla sig krämig ( obs, då är det i glassformar inte som glasspinnar) eller så fryser jag det som det är och låter det tina. Mums!
 

Get the Flow going – Lymfmassage

Get the Flow going – Lymfmassage

GET THE FLOW GOING ”Jag vill hjälpa dig att få igång flödet i din kropp - flödet i ditt liv.Stagnationer & blockeringar i kroppen kan frigöras genom lymfmassage och mina händer som lossar det som sitter riktigt djupt.” Boka din tid via e-post:...

Coachning till ett Lättare Liv på 3 veckor

Vill du: Förändra hur du äter? Få mer lyster till huden och en lättare känsla i kroppen? Få in nya vanor med mer frukt och grönt? Då kan detta 21 dagars program vara för dig! I programmet ” Ett lättare liv på 3 veckor” får du alla verktyg och en meny plan för 21...

Källsjö Bryggeri

Källsjö Bryggeri

Jag har blivit väldigt petig med vad jag dricker för kombucha och andra bubbliga alkoholfria drycker efter jag hade mitt egna märke "Nice Kombucha". Sedan dess har jag mestadels bara druckit min egen kombucha och andra fermenterade drycker. När jag var på min...

Testar Nordeka Barfota skor!

Testar Nordeka Barfota skor!

Har du provat barfota skor?Om inte - gör det:)! Med största chans att du aldrig kommer att återvända till vanliga skor. Jag har länge velat prova barfota skor men bara kommit till att testa five toes skor, vilket inte passade mig alls. Då lades skorna på hyllan,...

Jag ombestämde mig

Jag ombestämde mig

Jag obestämde mig innan det var för sent ☺️. Det är nästan tre månader sedan som jag stängde ned min hemsida rawfoodbyerica.seför att jag kände att det var dags eftersom jag inte längre är ute och föreläser, håller i min utbildning etc. MEN under dessa tre månader har...

2 Kommentarer

  1. Adam Aldenbring

    Heej! Vart köper du din irish seamoss?!?
    Ha en fantastisk dag ☀ ☀

    Svara
    • rawfoodbyerica

      Hej! Via nätet hittar jag min och när jag rest utomlands. Har tyvärr ingen svensk website att tipsa om men kika på rawliving.eu Kram Erica

      Svara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rebecca Reis – Raw morotskaka - […] dl Irish moss gel (kan nog bytas ut mot 2 dl […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »