Frequently Asked Questions (FAQ)

Här kommer de vanligaste frågorna inom raw food. Så snart som det kommer en ny fråga från läsare, publiceras svaret här på sidan!

Scrolla även ned för att läsa frågor och svar från boken ”Mitt Nya Raw Food Kök” – dessa finner du längst ned på sidan:).

Vad är Raw Food?

Raw food  är frukt, grönsaker, nötter, frön, torkade frukt, rotsaker, bär, alger skott, groddar, vissa sädesslag, kallpressade oljor, honung samt superfoods.

Varför äta raw food?

*Anledningen till att börja äta mer raw food kan vara att man vill ha en ökad energi, viktupp-eller nedgång, mer lyster till huden, klarare blick, lättare för att tänka klart.  Många personers erfarenhet är just detta. Annars är det individuellt vad raw food kan göra just för dig.

1) Näringsvärde- när du inte upphettar råvaror över 42 grader bevaras maximalt med näring i maten. I den tidsperiod vi lever i med föroreningar, stress, hårt brukade jordar som har sämre näring än förr behöver vi ta vara på all den näring som vi kan få.
2) Enzymer – enzymerna förlorar sin aktivitet vid upphettning över 42 grader. För att hjälpa kroppen självläkningsförmåga är det oerhört viktigt att bevara enzymerna aktiva.
3) Vätska- när vi tillagar råvaror försvinner den mesta av vätskan. Den vätska som finns i frukt och grönsaker är väldigt lätt för kroppen att absorbera vilket gör att vi undviker att få vätskebrist.

Vad är fördelarna med att äta raw food?

* Hälsa: Många personers erfarenhet av raw food är att de känner sig mer levande, har mer energi, bättre hälsa, tänker klarare och är mer i samklang med sin kropp och universum.
* Klimatsmart: Det mesta som blir sopor av din kost går att kompostera. Dels är du mer varsam om maten och minimerar att du slänger mat. Du behöver inte använda spis, ugn eller mikrovågsugn för att tillaga din mat. Du sparar på miljön!
* Ekologi: Eftersom vi väljer att handla ekologiska varor hjälper vi till att bevara vår jord och sänder en tanke till dem som odlat fram vår mat.

 

Så här skriver Johanna Bjurström på sin hemsida, föreläsare och en av Sveriges främsta näringsterapeuter på sin hemsida:

”Jag älskar ju rawfood och det finns så mycket fördelar med att äta råkost. Du får i dig många bra enzymer som du inte får i dig om du äter uppvärmd mat. Då enzymer förstörs vid uppvärmning över 42 grader.

Enzymer behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen från kosten.

Enzymer sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och fungerar som katalysatorer.

Enzymerna behövs för nedbrytningen av maten.

Näringsämnen kan inte vara verksamma i kroppen utan enzymer.

De mentala och fysiologiska funktionerna i kroppen styrs av enzymer.

Alla levande celler innehåller enzymer.

Det finns enzymer i levern som har en avgiftande förmåga.

Vid brist av enzymer kan det leda till obalans och sjukdom i kroppen.”

Vad är skillnaden mellan raw food och levande föda?

Levande föda och raw food innehåller  båda enzymer.  Raw, ogroddade nötter innehåller enzymer i ett ”vilande” stadie. För att aktivera de enzymer som finns i t.ex. mandlar, blötlägg dem i vatten 8-12 timmar. Slå bort vattnet och låt grodda en dag. När mandeln börjar gro, har enzymerna  blivit ”aktiva” och bedöms därefter levande.  Dock är det till en början enklare att börja med raw food och efter hand börja blötlägga nötter, frön och torkad frukt samt att börja grodda och odla vetegräs på egen hand.

Följande kan blötläggas och groddas: Solroskärnor, pumpakärnor, mandel, quinoa, bovete, sesamfrön
Blötläggs men groddas ej: Paranötter, pecannötter, valnötter, macademianötter, cashewnötter.

Vad är enzymer och varför är det viktigt?

Enzymer är egentligen ett protein med en hög aktivitet och ger våra celler sprakande energi. Enzymer behövs för att bryta ned maten så bra som möjligt och underlätta för matsmälningssystemet.

Varför välja främst ekologiska råvaror?

Vilken kost vi än väljer att äta är det mycket viktigt att välja endast ekologiska odlade produkter. ”Konventionellt” eller ”industriellt” producerade frukter och grönsaker odlas med bekämpningsmedel, växtgifter, syntetiska gödningsmedel och andra kemikalier som är giftiga och / eller skadliga för kroppen. Ekologiska livsmedel odlas utan användning av dessa skadliga ämnen, smakar bättre och är mer näringsrika. Samtidigt som vi ger oss det bästa är det bästa för vår jord.
Det smakar också bättre och innehåller mer näring.

Raw food  – en trend eller här för att stanna?

Levande föda kom som en våg under sjuttiotalet med Ann Wigmore i spetsen. Hon läkte sig själv från tarmcancer med vetegräs och levande föda. Hon grundade även Hippocrates Institutet som fortfarande finns på olika platser i världen. Under den tiden var det många som provade på levande föda. De senaste 5-10 åren har levande föda/raw food kommit tillbaka, där här gången för att stanna. I USA, främst i New York, Kalifornien och Florida har raw food livsstilen exploderat. Många kändisar förespråkar kosten och livsstilen som ett sätt att hålla sig unga, energiska och slanka. Raw food växer sig större och större och fler och fler börjar prova att äta raw, på sin egen nivå. En del personer kanske vill äta frukt fram till frukost, andra vill bara undvika socker, vetemjöl, ägg och mjölkprodukter i sin efterrätter, andra vill bara äta en stor härlig sallad till lunch eller middag – hitta din nivå för mer energi och vitalitet i livet!
Raw food en livsstil!

Vad innebär det att vara en high raw vegan?

En person som äter 80% eller mer levande / rå mat .. Ju mer, desto bättre. Optimalt bör man äta som 100% raw food om det känns rätt för just dig.

Är det det bästa att äta 100 % raw food?

Det beror på personen. Jag tror att livet inte ska vara ca 100% rå mat, men  100% hälsa. Du kan ”ohälsosam” och fast du äter 100% rå mat, om du inte äter rätt råa livsmedel. Dessutom, den stress som kan orsakas av ”skruva upp” eller ”faller av vagnen” kan vara värre än att äta en stor andel raw food diet, med ”bättre” kokta alternativ. Att komma ihåg är att du gör rätt val för dig själv, ren mat kan hjälpa till att lyssna till de rätta signalerna vad din kropp egentligen behöver. Det kanske inte ens är mat utan sömn, vätska eller skratt. Glädjen och njutning i maten är oerhört betydande vad vi än väljer att äta.

Får en raw food:are dricka te?

Det sägs att upphettning över 45 grader tar bort livet i vattnet och därför gör de som är 100 % raw te som bryggs med energi från solen. Blötlägg ditt te under natten eller under dagen och sila av. Det blir så kallade solteer. Många teer som köps i butik kan ha behandlats vid temperaturer över 118 grader. Det bästa sättet är att odla egna örter och torka dem vid låg temperatur, och använda dem för sol teer.

Vissa råa livsmedel bättre än andra?

Övervägande delen i en raw food kost är gröna bladgrönsaker, andra grönsaker, bär och frukter. Nötter, frön, torkad frukt blir en mindre del av kosten.

Varifrån får en  raw food:are  sitt protein?

WHO (World Health Organization) säger att människor behöver ungefär 5% av sina dagliga kalorier för att komma från protein vara friska.  I genomsnitt frukter har ca 5% av sina kalorier från protein. Grönsaker har 20-50% av sina kalorier från protein. Groddar, bönor och korn innehåller 10-25% av sina kalorier från protein. Så om du äter någon sort av levande vegetabilier, får ni mer än tillräckligt protein. Ett flertal vetenskapliga studier har visat att det dagliga behovet av protein vara ca 25-35 gram per dag. Så om du åt 2.000 kalorier per dag, och åt råa vegetabilier som hade ett genomsnitt på 10% av sina kalorier från protein, skulle du få 200 kalorier värde av protein, eller 50 gram. Detta är mer än tillräcklig för att stödja optimalt välbefinnande. Andra studier har visat att värmebehandling av ett protein (till exempel med matlagning) gör ungefär hälften av det obrukbart i människokroppen. Så rå växt föda protein är ännu bättre källa än kokta vegetabilier och animaliska livsmedel. Det finns fortfarande en felaktiga uppfattningen att växtproteiner inte är ”komplett”. Detta bygger på studier som utförts på råttor på 1940-talet. Denna falska slutsats drogs innan vi upptäckte det organ mekanismen protein återvinning och dess förmåga att ”fylla” en aminosyra mix från våra kroppar aminosyra pool, oavsett vad aminosyra sammansättning konsumeras måltid. Denna felaktiga uppfattning är fortfarande att befästas genom kött-och mejeriprodukter industrier, i ett försök att påverka människor att konsumera deras verkligen hälsa förstör produkter.

Om linfrön

Q

I många recept ingår linfrön, hela eller krossade. Men på påsen står det att det inte är bra att äta mer än 1-2
msk om dagen. Om man då, som jag, gjorde en raw pizzadeg med 2 dl krossade linfrön, så är det alldeles för mycket.
Hur farligt är det med ”giftet” i linfrön? Eller gäller det bara om man äter det varje dag? Om man är orolig eller känslig för detta, kan man byta ut linfrön mot
något liknande?

A

Det du undrar över om linfrön är lite omdebatterat. Det står att rekommenderad dos är 2 msk pga av blåsyran i linfrön. Dock säger en del i raw food världen att det inte är så, andra säger att om linfröna är blötlagda försvinner blåsyran. Symptom man kan få vid ”förgiftning” är ex huvudvärk, illamående, yrsel, förvirring, domningar, hjärtklappning, andnöd och cyanos (= blåaktig missfärgning av hud och slemhinnor p.g.a. att blodets syrehalt är låg), kramper, koma osv.. Men detta gäller alltså vid ”överdos”, och den egentliga maxgränsen från livsmedelsverket är 10 matskedar. Om du använder linfrö till din pizzadeg, 2 dl, blir det ju inte att du äter allt själv och pizzan kanske du inte gör varje dag heller!
Jag tror att om du är nära en ”överdos” så kommer din kropp naturligt säga nej och du blir inte sugen på linfrön. Lita på din kropp men var samtidigt lite försiktigt med linfrö, så att du inte alldeles för mycket och ofta!
Du kan använda chia frön eller psylliumfrön istället för att få samma bindande effekt.

Hållbarhet av raw food

Q

Hur länge är hållbarheten på olika raw food rätter?

A

Gör du snax bollar håller det cirka en vecka i kylen, flera månader i frysen. Sallader bör ätas samma dag eller dagen efter.
Typ nötbiffar etc håller 2-3 dagar samma gäller raw pajer med frukter på.
Smoothis bör du också dricka omgående eller samma dag, nötmjölker håller sig cirka 3 dagar.
Använd smak och lukt sinne som den bästa guiden – hållbarheten varierar ganska mycket efter hur ursprungsråvaran varit!

Varför behöver i antioxidanter?

Enkelt uttryckt kan man säga att det ständigt pågpr ett krig i kroppen mellan ”fienden” i form av fria radikaler (oxidanter) och ”försvaret” i form av antioxidanter. De senare utgörs av olika näringsämnen  – enzymer, mineraler och vitaminer samt växtkemikalier. De fria radikalerna har också många viktiga funktioner i kroppen, så det optimala är att det råder balans mellan de två lägren. Ett brett spektrum av antioxidanter i kosten (att du får i dig olika slags antioxidanter) kan minska risken för sjukdomare och kanske även lindra sjukdom när den väl har brutit ut. För ”mycket” fria radikaler kan öka takten för åldrandet, kan öka risken för cancer, åderförkalkning, Parkinsons, Alzheimers och diabetes.. Därför är det viktigt att ha mycket av antioxidanter i din kost!

Raw food och barn?

Läs här en artikel skriven av Shazzie

Mixer och matberedare

En mixer använder du till krämer, smoothies, dressingar, nötmjölker och grädde. En matberedare är mer till raw food bullar, pajer, patéer, glass, att göra rotfruktsris med och andra nötblandningar.

Prisklasser och märken varierar och det kommer och går olika märken på marknaden. Bäst i test har en mixer från Krups fått några år i rad och de ligger i mellanprisklassen på cirka 1500-2000 kr. Även Braun för cirka 1000 kr har jag använt i flera år och den fungerar bra också. Mixrar från OBH Nordica och billigare märken bränner lätt om de använts ofta och dagligen, så satsa hellre på mer kvalité än att du måste köpa nya ofta. Rolls Roycen bland mixrar är Vitamixer och Blendtec. Skillnaden är inte så stor utan det är mer en smaksak vilken du väljer. Jag har en vitamixer och det enda negativa med den är att den inte får plats under köksskåpen i köket utan får ha en egen plats.

Vitamix kopian Omniblend funkar också bra och ligger på cirka 2500 kr via olika nätbutiker. I samma prisklass finner du också Kitchen Aid.

En stark och bra mixer i budget klassen heter Wilfa ( de har även en slowjuicer i en billigare variant).

I tio år har jag haft samma matberedare från märket Braun (cirka 800 kr) och den fungerar utmärkt. Slitaget blir inte detsamma på en matberedare som på en mixer och behöver därför inte bytas ut lika ofta. Som sagt min har brummat dagligen och ofta i fem år. Bra investering!

Råsaftscentrifug/juicer

Den juicer som är den som rekommenderas främst i raw food kretsar (för att bevara cellstrukturen och näringen) är Green Star eller Champion juicern. Dessa maskiner kan även pressa vetegräs. De är en investering på några tusenlappar. De kan också upplevas som skrymmande, tunga, svårrengjorda och att det tar lång tid att göra juice. Men alltså den bästa om vi ser till näringen! För övrigt finns det olika prisklasser från Philips från 1500 kr och uppåt som är en ”traditionell” råsaftscentrifug. Ett märke som ofta förekommer i USA är ett märke som heter Breville.

Andra verktyg

Elektrisk kaffekvarn- maler du kryddor, frön och nötter med till ett fint, fint pulver

Dehydrator- är en torkugn som du kan ställa in på 42 grader och som har en timer. Märket Excalibur är det märke som rekommenderas.

Zeistjärn- strimlar du zucchinspagetti med,  bra till citrusfrukter om du använder skalet från dem och till andra rotfrukter

Spiralizer- är kul att göra ”nudlar” och ”pasta” med för rotfrukter, gurka, zucchini etc.

Så vad du väljer bland olika mixrar, matberedare, juicer och andra raw food verktyg är lite hur ”raw food entusiast” du är, hur mycket pengar du vill lägga på olika verktyg och vad som passar dig

Behövs tillskott eller inte?

Jag fick en fråga till min mail som jag svarade på och delar med mig av här till dig:

”Hej Erica,

Jag har i många år gjort fruktgröt till frukost och alltid lagt i en skopa (oftast från herbalife måltidsersättningsprogram) med vitaminer/mineraler i stället för att äta vitaminpiller, utöver den näringsrika frukten. Nu på senare tid har jag ifrågasatt dessa produkter och undrar om du har något tips på produkt som går att köpa i Sverige
som är ”renare” och riktigt potent i dessa avseenden.
Du kommer säkert att svara att jag inte behöver ta dessa vitaminer och då är det svar nog. Vi får se vad du väljer att svara…”

Här är mitt svar:

”Jo, det här med att ta tillskott – det blir man inte riktigt klok på, och ju fler personer ju mer vilsen blir jag nästan. Alla säger ju olika.
Det som vi kan fastställa som grundläggande är att vi har olika genetiska förutsättningar ( en liten procent men ändå) att ta tillvara näring. Hur vi tar upp näringen beror också oerhört mycket på hur vår tarm mår. Vi kan äta världens bästa mat men har ett superkasst näringsupptag och som resulterar i näringsbrist.
Vissa inom raw food världen säger att det är ett måste att ta tillskott, vissa säger att det absolut inte behövs. En del säger har du mängder av energi är, ett tecken på att du får i dig allt du behöver, andra säger att om så är fallet behöver det inte alls vara så att du inte har några brister, utan måste ta blodanalyser för att säkerställa det. En del personer tycker inte att blodanalyser inte är ett bra sätt att mäta eftersom det bara ett tar ett ögonblick vad som försiggår i ditt blod, utan hellre rekommenderar hårmineralanalyser, för att kunna se över en längre tid vad som ”skett”.
En del personer säger att vi inte ens tar upp de vitaminer/mineraler som kommer i syntetisk form utan kroppen reagerar på det som ett främmande ämnen och kämpar för att få bort det ur systemet. Och som gör att vi lättare blir sjuka – för att tillskottet fungerar ungefär som när vi får ett virus – kroppen gör allt för att det ska försvinna. Som lagade mat, kroppen blir total förvirrad och reagerar som när vi får ett virus eller en bakterie.

Jag gillar så rena produkter som möjligt och börjar alltid med det grundläggande – en bra kost! Ett företag som har ett stort hjärta är Holistics – och de är måna om helheten.
De tillskott som jag ändå tycker att man ska ta är B-vitaminer (B12) och D- vitaminer  (där finns också en diskussion om att vi inte kan ta upp D2 som är ett vegetariskt alternativ utan måste ha D3, som kan vara utvunnet ur fårfett). Det som också kan vara bra att ha som tillägg är ett grönt pulver av något slag, helst vintertid när vi det kan vara svårt att få tag i fräscha gröna blad.

Och viktigt att tillägga: Hur stressade är vi? I vilken miljö bor vi? Hur är våra relationer, med oss själva och andra personer? Hur många glada tankar väljer vi att tänka? Är vi ute i soljjuset och andas frisk luft varje dag? Dricker vi ordentligt med bra vatten? etc…

Det jag är helt övertygad om är att om vi går till botten inom oss själva och känner in, vad mår jag bra utav nu, på ett riktigt sant plan – så kan vi förhindra att brister uppstår. Kroppen har ett tydligt språk som det talar till oss och vi väljer om vill lyssna eller inte.

Istället för tillskott kan vi ta superfoods – precis som kosttillskott ska vi ta superfoods under cirka 3-6 veckor för att märka ett resultat. Man kan säga så här: Har vi kört slut på vår reservtank, har kroppen svårt att tanka upp på vanlig mat. Superfoodsen hjälper oss att fylla reserven igen, och för att sen tankar vidare med raw food i kombination med superfoods. Det som är häftigt med superfoods är att vi använder det precis som med mat, det är inga piller som vi pillrar i oss, och som framställts på syntetiskt sätt – utan en gåva direkt ifrån Moder Jord!

Hoppas detta svar kan ge dig en vägledning – det är inget direkt svar men en hänvisning!

Erica”

Varför Spirulina är supermat!

* Namnet spirulina kommer från att det ser ut som en spiral.

* Spirulina är basen och början av näringskedjan.

* Spirulina konverterar solljus till ren protein, fettsyror, kolhydrater och nästintill varje näringsämne som är essentiell för att kunna leva

* Spirulina innehåller 65-71 % protein och är en komplett proteinkälla. Varje gram spirulina är fyra gånger lättare att absorbera än likvärdig vikt ifrån biffkött.

* Spirulina är rik på vitamin A (betakaroten), B1, B2, B6, E och K

* Spirulina har otroligt bra källa av klorofyll, salter, fytonäringsämnen och enzymer

* Spirulina är den bästa källan av GLA som är nödvändigt för ett hälsosamt nervsystem.

* Spirulina innehåller lika mycket järn som rött kött.

* Spirulina boostar immunsystemet genom att öka antalet T-celler, benmärgsceller,  etc.

* Spirulina innehåller sulfur; som ökar vår fysiska styrka, uthållighet, hy och hår.

* Spirulina är aldrig upphettad och behövs aldrig upphettas, vilket gör att den alltid är raw.

* Spirulina är toppen om du är i ett varmt, torrt klimat då den har en kylande effekt.

* Spirulina finns ekologiskt. Som pulver, tabletter och crunch.

* Dagsdosen för en normal vuxen är 6-10 gram per dag. Teraupetisk dos ligger på 11-20 gram och om du supertränar är 30+ gram per dag.

* Spirulina innehåller 4 kcal/gram.

Protein – här hittar du det i raw food!

Raw food och barn

Raw food och barn

Jag får ofta frågan hur det är med raw food och barn. Om det går att ge barn raw food och hur det går till.

Vår dotter Saga som just nu är 3,5 år har vuxit upp på en större del raw food.  Saga ammades t.o.m hon var 20 månader gammal och helammades till hon var fem månader. Med den kunskapen som jag fått efterhand, att vara en mamma som äter raw food hade introducerat mat till henne på ett annat sätt. Det är så med kunskap, den bara växer och med det medvetenheten.

Saga fick till en början smakportioner av banan och avokado, som hon älskade (just nu äter hon bara avokado om det döljs i en carobmousse – hon verkar ha fått sin beskärda del). Jag gjorde även bovetevälling, sesammjölk och röror av blötlagda nötter och frön. Hon matades med olika slags smoothisar (som hon också verkar ha fått nog utav.. helst vill hon äta frukten som den är, inte ihopmixad).

När Saga var sju månader gick vi till en dietist som samarbetar med barnmedicin, för att se att hon fick i sig allt hon behövde. Hennes värden räckte över 100 % på tabellskalan. Vi har kontinuerligt tagit blodprover på henne för att se så hon får i sig allt hon behöver, och vi har även försökt att göra hårmineralanalyser ( försökt= hon vägrar låta oss klippa hennes hår och jag vet inte hur man ska göra, det krävs visst att man klipper på ett visst sätt).

När Saga var åtta månader drabbades hon av både salmonella och ehec efter att ha slickat på fågelbajs, detta gjorde att hennes bakteriekultur blev helt rubbad och därmed hennes B12 värden. Hon fick efter det en B12 spruta, något som hon nu inte behöver, då hon då och då får B12 spray. Vi ger henne tillskott av d vitamin (utvunnet från fårfett) linfröolja/kokosolja/hampaolja, mineraldroppar och andra slags tillskott som min intuition säger att hon behöver. Saga får även en del superfoods för att ladda hennes batterier med full näring. Gör vi exempelvis en vegansoppa rör jag ned hampaproteinpulver, gör vi banan glass mixar vi ned acaipulver och spirulina. Saga får endast raw food desserter och godsaker. I hennes snacksbollar smyger jag ned olika pulver så hon inte märker att hon äter ren näring, fast i ett godisformat. Behöver vi söta gör vi det med; stevia, honung, yaconsirap, xylitol och kokospalmsocker.

Något som jag verkligen slår ett slag för att ge barn är mer och mer grönt – så mycket grönt som du kan i alla former. Saga älskar kål  & broccoli, att knapra på men inte sallad. Hon är känslig när det gäller konsistenser och gillar inte hur sallad blir när hon tuggar, hon tuggar men sen spottar ut själva salladen.

Vi har under hela Saga uppväxt gett henne ekologisk mat hemma, och så gott som gått det har gjort utan vetemjöl. Vi använder istället bovetemjöl, rismjöl, hirs, quinoamjöl och liknande när vi behöver göra någon maträtt som kräver mjöl. Hon äter idag yoghurt, fetaost och ägg när hon själv frågar efter det. Då ger jag det till henne med största tillit om att det är det hon behöver.

Vare sig du väljer raw food eller lagad mat så tänk ekologiskt. Visst kan det vara dyrare men kan du så välj eko, eko och eko! Du ger ditt barn mat som är fri från bekämpningsmedel vilket dels gör att du underlättar för ditt barns inre organ att inte arbeta så mycket och att du befriar dem från mycket andra åkommor som kan vara en följd av besprutad mat. Investera i ditt barns och din egen hälsa genom att sätta in pengarna på ert hälsokonto istället för sparkonto.

Jag försöker tänka frihet och lust när det gäller mat för Saga. Blir det för mycket regler och förbud, tappar vi alla i familjen glädjen i maten och det kan istället bli ett stort problem. Det ska bli intressant att följa henne i hennes uppväxt, att finnas där som en guide i matvärlden, snarare än en diktator.

Jag tror mer och mer på barnets egen intelligens, att deras kroppar verkligen kommunicerar vad den vill ha och inte. Och vi vuxna behöver släppa på våra spärrar och det vi är lärda med vad som är bra. Klart vissa regler behövs, som är individuellt från familj till familj vad de väljer. Tänk att det ska fungera i er vardag och i den miljö som vi bor.

Kom ihåg att tillreda maten, vad det än är för mat med största omtanke och kärlek. Och jag vet, det är inte lätt när det är kaos och ljudnivån stiger. Gör ditt bästa – och du är den bästa mamma till just ditt barn – påminn dig om det och ge hellre en kram för mycket än en grodd för mycket.

Jag hörde en gång en intervju med David Wolfe som sa att det som styr mammors val när det gäller deras barns kost är rädsla. Och där känner jag mig verkligen igen mig. Min rädsla att hon inte ska få i sig tillräckligt, rädsla att gå emot vad jag har fått när jag var barn, rädsla mot att vara annorlunda, rädsla mot att ge henne men för livet osv.  Då jag byter ut rädsla känsla mot en kärlekskänsla så händer mycket. Tänket kring mat blir mycket friare och jag känner mer att hon berättar vad hon behöver. När barnen är så små så det inte kan kommunicera, försök tona in på ditt barn vad det behöver. Erbjud dem flera olika alternativ, så de själva får välja vid middagsbordet. I perioder vill barn bara ha ett slags mat, låt dem då få det. Snart vill de inte äta det och äter något annat.

Till sin förskola får Saga med sig mat varje dag, det kan vara kokt quinoa med en linsgryta, groddar och råkost, till mellanmål får hon ett raw food mellanmål. När Saga har barnvakt och jag inte kan ”styra” över vad hon får, vissa styrning har jag men hon gillar knäckemacka med smör och ost hos farmor, så tänker jag på det mest väsentliga hon kan få och det är kärlek. Så länge hon får ”primary food” som kärlek, närhet, omtanke och glädje, så får maten komma i andra hand.

Tips om du ammar!

Drick mycket gröna juicer.

Ät en balanserad kost.

Ät kokosolja/hampaolja/linfröolja

Uteslut vetemjöl, socker, laktos.

Ät eko mat.

Se till att du får i dig tillräckligt med energi så du orkar amma.

Börja de ditt barn mat!

Här är det olika ”bud” i raw food världen, vissa säger att de inte vill ge sina barn nötter/frön förrän de är två år gamla och lika så med torkad frukt. Försök ge barnet så mycket lättsmält mat som möjligt som grönt och frukt, kokta vegansoppor och avokado.

Jag rekommenderar er som vill veta mer om raw food och barn att kika på länkarna som finns nedan.

Min kusin Jinjee, som introducerade mig till raw food, har varit gravid 5 gånger och ammat i 18 år. Hon och hennes man Storm, har verkligen erfarenhet av hur det är att låta barn växa upp på 100 % raw, närproducerad och ekologisk mat. Läs här om deras familj.

Shazzie, en raw food profil i Storbritanien, har skrivit en bok som heter Evies Kitchen som jag varmt rekommenderar. Hennes vän Kate Magic har också hon tre barn som äter stor del raw food.

Det finns en sida som just heter raw mom – massa av info där om olika sätt att ge sitt barn raw food.

Jag önskar er alla föräldrar allt det bästa för er och era barn!

Erica

Long Live Life!

Handla raw food och köksredskap

När du börjar tillreda raw food märker du kanske till en början att det märks i plånboken. Att förnya ett skafferi, eller byta ut de ”vanliga” skafferivarorna till raw food, kan kosta en del innan du bytt ut råvarorna. Du köper inte längre laxfilé eller kycklingfilé utan du kanske lägger motsvarande summa på nötter istället.  Skafferiet är inte fullt utav konserver utan det är fruktfatet och grönsakslådorna i kylen som fylls istället, och du hittar roliga superfoodspulver på dina hyllor. Just superfoods kan vara lite kostsamt att köpa in, kom ihåg dock att de är dryga och att de är tokmycket näring i. De fungerar som ett kosttillskott och boostar dig med näring!

De stora livsmedelskedjorna har börjat tänka mer åt hälso-och ekologisk hållet. Det är lättare att hitta stora påsar med nötter, frukt/grönsaker, kallpressade oljor, honung, surkål, agavesirap och andra goda varor.

Det finns härliga hälsokostaffärer runt omkring i Sverige. Guide på ekoshopping hittar du på ekologisk shopping.

När jag är i Stockholm passar jag på att botanisera runt bland olika ekoaffärer och blir alltid lika glad att få vandra kring dessa underbara råvaror.

Några handlingsställen i Stockholm är:

*Gryningen på Folkungagatan har ett stort utbud av raw food, nötter, frukter/grönsaker.

*Hälsokosten på Hornsgatan har också ett brett utbud superfoods.

Göteborg där jag bor handlar jag främst på:

* Fram på Nordenskiöldsgatan – är ett kooperativ som har närproducerade varor, nötter & frön i lösvikt. Genuint och enkelt.

* Ekostore på Ekelundsgatan – allt eko här. Jag bara älskar deras sallader som de har här. Även superfoods har börjat hitta till deras hyllor bland mycket annat gott som finns där.

* Helst av allt väljer jag att köpa mina grönsaker från Åke i Svenshögen. Vartenda för är odlat i ren jord med kärlek. Hållbar hälsa , heter Åkes företag. Varje lördag under Bondens Marknad i Haga finns Åke där.

* Frukt och grönt köper jag även direkt via Aroma i Partihallarna, som har ökar ut sitt sortiment av eko. Jag älskar att vara där vid femtiden på morgonen när stan sover och botanisera bland.

* Gröna boden – Life på Vasaplatsen har ett stort utbud av superfoods samt en frukt/grönsaksdisk med fina varor.

* Kvibers marknad: På Kvibergs marknad i Göteborg odlar äldre farbröder egna grönsaker och kryddor som är odlade med riktigt kärlek. På marknaden kan du även köpa andra hand frukt till en billig peng.

Finns det fler ställen du vill tipsa om? Skicka ett mail till info@rawfoodbyerica.se, så kompletterar jag det här.

Välja billiga alternativ:

Utländska affärer har ett brett utbud av nötter, frön och torkad frukt – där kan du hitta billiga alternativ men oftast dock inte eko. En gång hittade jag nyskördade valnötter, så färska och ”juiciga”, har jag aldrig ätit valnötter. De kom från den turkiska familjens egna valnötsträd i Turkiet.

Att grodda är ett av de billigaste alternativen att äta raw food.  Maximerad näring och livskraft i en kraftförpackning är dessa groddar!

På våren och sommar spirar och blomstrar hela naturens skafferi av vilda blad och växter. Närproducerat, eko, reko och helt gratis!

Har du ett företag: Kan du köpa via Biofood och åka direkt till en partihall/grönsakshall och köpa via företaget. Då får varor för inköpspris och kan köpa större kvantiteter. Du kan även få hemkörning från Biodynamiska produkter.

För att underlätta tidsmässigt kan du välja att göra hemkörning av varor. Dessa varor kan även vara billigare pga billigare lokalhyra samt personalkostnader.

Hemkörning av härliga varor i Göteborgsområdet har:

Hedenborgs

Ekobeställarna

Ekolådan och årstiden levererar i hela Sverige:

Årstiderna

Ekolådan

Superfoods finns som skrivet i olika hälsokostbutiker men även på internet.

Raw food by Ericas produkter säljs via Clearlife.

Olika redskap och superfoods finns på:

Råvarubutiken

 

När du handlar tänk – Kvalité istället för kvantitet!

Välj eko och reko!  Tänk vilken investering du gör i dig själv. Du ger dig den bästa maten och minskar genom att välja eko bekämpningsmedel, trots att detta kan vara ”dyrare” alternativ.
Lev nu, pensionspara i dig själv redan nu. Undvik sjukdomar och obalanser i kroppen. Tänk klarare tankar och följ ditt hjärta, din sanning med mer ren mat. Tid är pengar, vänta inte med att börja leva.  Lev ditt liv levande NU!

Erica
Long Live Life

FRÅGOR OCH SVAR FRÅN BOKEN ”MITT NYA RAW FOOD KÖK”

Det har blivit många frågor som jag har besvarat genom åren, och de praktiska sakerna kan jag svara på men just till frågan ”hur ska jag äta?” har jag bara ett svar. Känn in vilken slags mat du mår bra utav, mat ska göra dig glad och stark (förutom de första dagarna på en detox, där du kan uppleva en svaghet). Viktigt är att se helhetsperspektivet i ditt liv, så du finner en balans mellan livets olika delar och hittar ditt sätt att leva med raw food. 50, 60, 80, 100 % – det kan variera och procenten säger inte så mycket egentligen men det som sägs av framträdande raw food förespråkare, är att du för att bibehålla balansen i kroppen behöver 50 % raw food. Så börja med 50 % och när det känns bättre och mer vant och du har viljan att testa lite mer, öka din andel raw food i maten. Kom ihåg att andelen raw food i din kost också kan variera mellan årstiderna, vilket är naturligt. Men kom ihåg att din kost ska innehålla ekologisk och så oprocessad mat som möjligt. Testa gärna någon gång när du känner att du vill detoxa att äta 100 % raw food, bara för att se vad som händer och

** Hur äter du på en dag?

Hur äter jag över en dag? Ja, det kan variera stort från dag till dag. Och det spelar inte så stor roll att svara på den frågan faktiskt, eftersom vi är unika biokemiska individer som bara kan äta efter vår egen konstitution och vad som ger oss energi. På det sätt som jag äter kanske inte är bra för någon annan. Men basen är mycket bladgrönt, frön, superfoods, örter, och andra grönsaker och bär, låg glykemiska frukter och kanske något lagat.

** Hur får jag enkelt in raw food i vardagen?

För att få in raw food i vardagen kan kräva planering innan det sitter som en rutin.

  • Välj att göra de mer komplicerade rätterna på helgen.
  • Låt vardagsrecepten gå ganska snabbt.
  • Planera en veckomeny och gör dina inköp. Skriv post it lappar med vad som behöver blötläggas eller torkas.
  • Frys in nötbiffar, fröröror och torkade pizzabottnar och bröd. Tinar på en liten stund.
  • Ofta blir middagen morgondagens lunch – gör lite extra.
  • Gör du en sallad – servera gärna linfrökex eller raw food bröd till för att göra det mer mättande.
  • Dressingar håller i flera dagar; gör och ha till din sallad.
  • Gör stora satser av snacksbollar – rulla och lägg in i frysen. Eller om du inte har tid att rulla, frys in hela degen.
  • Ha alltid raw glasspinnar redo till kidsen. Läs mer om raw food och barn på sidan XX.
  • Många av desserterna går att göra i förväg. Toppen att ha i frysen, för att bara ta fram när du vill mumsa på efterrätt eller får besök.
  • Under vintern gör jag en del recept som går att ställa in i torkugnen på morgonen för att komma hem till en ”färdiglagad” mat.

 

Tänk hela tiden att du gör ditt bästa med de förutsättningar som ges.

 

** Jag är nyfiken på raw food – hur börjar jag?

-Det som alla kan börja med och som du kommer att gilla är det raw desserterna. Det är toppen om du bara gör denna förändring i din kost. -Börja introducera Gröna Smoothies varje dag under cirka en vecka och upplev hur det känns.
– En hel dag med nästan bara raw food kan se ut så här: Mjukstarta med att äta en raw frukost, eller ett gott mellanmål och sen en stor sallad till lunch med kanske något lagat till, och vidare till ett raw mellanmål på eftermiddagen för att på kvällen äta middag med familjen. Lättare än du tror!

 

**Hur blir det när jag fryser min mat?

När du fryser din mat försvinner viss andel enzymer men att frysa är ett utmärkt sätt att bevara mat och kunna njuta av bär året runt samt att kunna göra raw food mer fungerande i vardagen.

 

** Varför behöver jag blötlägga nötter, frön, säd/bovete och torkad frukt?

I och med blötläggning av nötter/frön/säd/bovete i vatten frigörs en ”sovande” enzym, när den försvinner ut i blötläggningsvattnet väcks enzymer och de livgivande egenskaperna upp. På så sätt underlättar du för matsmältningen, ökar näringen samt ökar vatteninnehållet. Nötter och frön behöver mycket vatten vid blötläggning, och vattnet sköljer du av. Blötläggning av frön och nötter är cirka 8 timmar. Du kan låta fröer/säd/ bovete samt mandel gro någon extra dag för att optimera näring än mer. Frön och nötter är valfritt att blötlägga medans säd och bovete är ett måste. I recepten varierar det om du behöver blötlägga eller ej, pga att jag i mina recept främst är ute efter en god smak. Vill du blötlägga går det givetvis bra, då det inte står blötläggning. Resultatet kan dock bli något annorlunda. Kom ihåg att chiafrön, linfrön och psylliumfrön sväller upp och det inte går att skölja bort vattnet.
Aktivering kallas det när du blötlagt frön/ nötter/ säd/ bovete. Du kan efter aktiveringen torka nötter/ frön i torkugnen. Du har först väckt upp den enzymatiska reaktionen och sedan kapslat in den. Resultatet blir krispiga nötter och frön och något hårdare säd och bovete. Det ger även en god konsistens och smak på de rätter som du använder dem i.

När du blötlägger den torkade frukten avsöndras en hel del av sockret ut i blötläggningsvattnet och den blir då mindre söt och lättare att mixa samt skonsammare för matsmältningen. Täck den torkade frukten med vatten och spara gärna vattnet till att mixa med.

 

** Får jag i mig allt jag behöver?

Jag har flera gånger lämnat in matdagböcker till en dietist för att säkerställa att jag får i mig den mängd kalorier, fett, protein samt kolhydrater som jag behöver. Mina matdagböcker har täckt mitt behov alldeles utmärkt.

Ta även hänsyn till om du är en person som är en snabb eller låg ämnesomsättare, läs mer om detta i Gabriel Cousens bok ”Rainbow live Green Cuisine” eller i andra böcker. En del personer behöver mer mat, en del mindre, och andra behöver sin energikälla från kolhydrater och andra från fett. Du ska äta på ett sätt så du vaknar pigg, har jämn energi över dagen och är naturligt trött på kvällen.

Men allt handlar om en balans. Det är inte hälsosamt att bara äta morötter dag ut och dag in eller att överkonsumera nötter och torkad frukt. Med en balanserad raw food kost får du i dig allt du behöver.

Jag rekommenderar ändå, precis som vi besiktigar bilen, att göra en individuell analys hos en kunnig näringsterapeut en gång om året för att se behov utav specifika näringstillskott. B12 samt D-vitamin är dock tillskott som alla kan må bra utav att ta.

 

** Hur gör jag med mina vänner och att äta ute?

Den sociala aspekten kan bli en stor fråga när man ändrar sin kost. Det är lite jobbigt att alltid ses som lite besvärlig och komplicerad att bjuda på mat. Men jag brukar säga – ”ge mig en apelsin så blir jag nöjd”. Mer komplicerat än så är det inte. Men eftersom jag inte äter raw food till 100 % kan jag äta lagad mat när jag går ut och äter eller blir hembjuden.

Mina tips är:

*Våga bjuda din släkt och dina vänner på raw food. Du kanske inte måste prata så mycket om det utan bara bjuda på maten som du kärleksfullt tillagat. Jag får ofta kommentaren ” det var ju faktiskt gott!”

* Ta med fika till jobbet. Kom ihåg att göra dubbla satser för fikat kommer gå åt innan du själv hinner ta.

* Blir du bortbjuden, ta gärna med en raw food dessert.

* Ska du gå på restaurang kan du alltid ringa innan och förbereda restaurangen på ditt besök och ditt önskemål om mat. Kockarna tar det ofta som en utmaning.

** Kan jag träna och äta raw food?

Det går toppen att träna och äta raw food! Anpassa kosten efter din ambitionsnivå. Det är stor skillnad på om du vill bygga stora muskler, får en smidig kropp genom yoga, springa ett maraton eller kör mer på motionsnivå. På internet kan du finna olika lysande exempel på människor som tränat och ätit stor del raw food. Kom ihåg att du inte måste gå ”all-in” med raw food utan en stor del gör skillnad i din träning.

Vill du komplettera med mer protein rekommenderar jag Sunwarrior risprotein, vilket min man och jag funnit är något av de bästa på marknaden.

 

** Hur förvarar jag min raw food ?

Smoothies och juicer håller cirka ett dygn. Detsamma med raw food frukostar.

Dressingar, sylter, marmelader håller cirka 5-7 dagar i kylen.

Snacksbollar, fröbiffar och liknande håller cirka 5-7 dagar i kylen. Flera månader i frysen.

Läs mer under torkning om förvaring om torkat.

Använd ditt luktsinne. Eftersom det inte finns någon”bäst-före-datum-stämpel” på, får ditt lukt -och smaksinne avgöra om det är ätbart eller ej.

Försök ändå att äta färsk mat så snart som möjligt efter tillredning. Ju längre du sparar något ju mindre blir näringen och livsenergi i maten.

** Hur får jag raw food att fungera i familjen?

Du kanske är eld och lågor över hur raw food fungerar för dig och du vill dela med dig till nära och kära. De kanske inte delar ditt intresse med samma entusiasm, så testa att:

* Gör alltid lite mer av din raw food för att hålla möjligheten öppen för den som vill smaka.

* När du njuter av din mat, ökar du chansen att andra blir nyfikna. Jag har även mött många människor som börjat göra en kostförändring och deras nya utstrålning, hälsa och kraft har lyst igenom och familjemedlemmarna har blivit mer nyfikna och vill testa.

* Ha alltid snacksbollar redo för hungriga tonåringar, läs mer under raw food och barn.

* Gör det inte så konstigt, prata inte så mycket om maten utan servera maten som det skulle vara en ”normal” rätt.

* Gör raw sylter och marmelader om du gör vanliga våfflor, scones och pannkakor. Superbra sätt att få in lite mer

* Gör en raw food sås till den vanliga pastan som familjen kanske äter och du mumsar på samma sås men med zucchinipasta.

* Låt allt ta sin tid och kom ihåg att vi alla är olika.

** Vad är superfoods och hur använder jag det?

Superfoods är en beteckning på mat som har maximalt med näring per gram. Inom superfoods kategorin finns; bär, fröer, oljor, olika slags pulver och alternativa sötningsmedel. De flesta superfoods har otroligt hög halt antioxidanter, alla essentiella fettsyror och har sedan många, många år tillbaka använts inom naturmedicin. De används till smoothies, till desserter och godsaker, glassar och raw food frukostar, som en energihöjare samt tillför höga nivåer av olika näringsämnen.

Du kan via www.rawfoodbyerica.se ladda ned en hel gratis e-book med mer information om superfoods, vad de är bra för samt massor av härliga recept.

** Resa och raw food, fungerar det?

När man äter raw food och reser kan det lätt bli att man alltid går omkring med en stor matpåse för att vara säker på att man får rätt mat på rätt tidpunkt. Hungrig vet man att man kommer att bli så att vara förberedd är verkligen a och o.

* Kör du långt i bil är det toppen med snacksbollar och gröna smoothies i en kylväska. Utmärkt att inte behöva stanna och äta.

* På tåg eller båt kan det vara mysigt att ha med raw kex eller bröd, något pålägg exempelvis avokado med grönsaker eller sushirullar, någon god dessert med fina servetter och vatten med bär i. Gör din resa som en mysig och god picknick!

* När vi flyger packar jag ned:

Gurkor – perfekt sätt att återfukta sig med

Gröna linsgroddar – superbra snacks med vätska och pigga enzymer

Snacksbollar eller en trailmix – alltid gott med något sött

Superfoods ex. maca och gojibär – håller dig glad och mindre jetlaggad

Egna tepåsar –

Chlorella & Spirulinatabletter – för att kunna få i sig det gröna fort och lätt

och min all time favorite- chia frön! De små fröna har räddat mig många gånger. De är så små men eftersom de expanderar i vätska till 5- 10 gånger sin egen storlek är de bästa resematen. Ta vatten, en juice eller en te, rör ned dina chiafrön och låt svälla en stund. Vips, så har du en chiapudding som håller dig mätt länge och ger dig alla essentiella aminosyor, fettsyror och mängder utav antioxidanter.

* Närproducerad eller eko?

Det är en stor och vanlig fråga. Helst vill man ha både och, samt att det är rättvisemärkt. Lär du känna en bonde i din närhet, kan det blir både eko, närproducerat och rättvisemärkt. Det är det bästa du kan göra. Ställningstagandet varierar, någon vill äta endast ekologiskt och någon väljer hellre närproducerat. I mitt fall väljer jag så mycket av ekologiskt som jag bara kan och helst närproducerat. Men jag har även läst om hur mat som flugits från exempelvis Afrika ger rättvisa arbetsmöjligheter för fattiga människor och det är också en viktig poäng att ta med. Något som inte heller är så närproducerat är de superfoods som inte kommer från Norden, utan från andra delar av världen. Faktum är att superfoods innehåller så stora mängder näring på ytterst liten vikt och att vi inte behöver konsumera så mycket av annan mat för att få i oss samma mängd näring.

** Får man äta kött, fisk, ägg, mejeriprodukter och kött på en raw food kost?

Raw food är en smal kost kan tänkas. Men inom raw food finns många olika sätt att äta; några vill äta mestadels frukt, andra vill göra inslag av raw animaliska produkter, några fokuserar på att få i sig mat som läker kroppen optimalt, andra vill göra raw food som gourmet mat. Och många väljer att ha en andel av raw food i sin kost men inte göra det till 100 %. Alla sätt är bra, så länge som du mår bra. Börja experimentera och hitta ett sätt att äta som passar dig, dock låt din kost vara följsam till vad som känns bra i din kropp. Så istället för att stirra sig blind på allt man inte ”får äta”, se överflödet vad du får äta och gör de tillägg som funkar för dig.

** Vad gör socker, gluten och mejeriprodukter med kroppen?

Jag skriver i inledningen att raw food är naturligt fritt från socker, gluten och mejeriprodukter. Men vad är det som gör att vi bör undvika dessa produkter? Här förklara jag kortfattat om de tre födoämnena:

*Vitt socker – påverkar vårt insulin och gör att vårt blodsocker påverkas så att det går väldigt mycket upp och ned, påverkar många olika funktioner i kroppen på ett negativt sätt. Socker förhindrar även att vissa näringsämnen tas upp i kroppen. Men när socker kommer i en form med vitaminer och mineraler reagerar inte kroppen på samma sätt. Dock ska man vara observant på sitt blodsocker, om man har lätt att få candida eller har en sockerkänslighet även med det socker som förekommer inom raw food.

* Gluten – finns i olika sädesslag. Har man celiaki tål man inte gluten, dock kan många ha en känslighet inför gluten då det kan reta vår tarmslemhinna. Testa en period utan gluten och se om du känner någon skillnad. Det har dock visats att då du blötlägger och groddar sädesslag, minskar gluteninnehållet och det kan kännas bättre för dig.

* Mjölkprodukter – är du känslig för mjölk är det för att du inte kan bryta ned de proteiner som finns i mjölken. Mjölk är väldigt syrabildande för kroppen och kan orsaka ett överskott av slem i kroppen.

Ha en bra grund i din kost och blir det inslag av just socker, gluten och mjölkprodukter, är inte det hela världen men var observant på hur du mår när du äter det. Det är du som avgör vad som är hälsa för dig!

 

** Blir jag inte hungrig snabbt när jag äter raw food?

När man börjar med raw food kan det vara så att man behöver en lite tyngre mättnadskänsla, som den mättnad man är van vid som vanligt standard kost ger. Efter hand kommer du att vänja dig vid den lättare mättnadskänslan och inte behöva samma tyngd i din mättnadskänsla – du blir lätt mätt.

Vi kan också vara vana vid att äta större portioner men varje tugga raw food är näring till våra kroppar. Kroppen anpassar sig efter ett tag att den får näring. Tyvärr så är fallet det att människor har aldrig varit så överviktiga men samtidigt så undernärda. Det handlar om att ge sina celler komplett och ultimat näring när du äter. Istället för att tänka att vi ska fylla buken, ska vi ha med oss att fylla cellerna med näring.

Och man är olika hungrig olika dagar. Vissa dagar äter man mer och andra mindre. Lyssnar du till din kropp och ger vad den vill har kommer det att balansera ut sig istället för att räkna kalorier.

Testa och drick en grön smoothie och förvånas över hur länge du faktiskt är mätt av den!

 

** Raw food verkar så dyrt att äta med alla nötter, superfoods och att välja ekologiskt, är det dyrare än att äta ”vanligt”?

Ja, till en början kan det vara dyrare då du behöver byta ut de matvaror du redan har hemma. När vi bygger upp ett skafferi från grunden kostar det lite mer. Efter hand kommer dina matkostnader att vara ungefär desamma, dock inte om du endast ätit snabbnudlar eller havregrynsgröt. Men du ökar chansen att vara frisk, bli piggare, hitta din naturliga vikt- när du är frisk har du tusen önskningar, när du är sjuk har du bara en. Att bli frisk.

Raw on a budget!:

  • Grodda
  • Så skott hemmavid
  • Plocka vilda blad
  • Ta till vara på bär och frukter
  • Använd frön istället för nötter
  • Plocka vilda gröna blad och torka, för att tillsätta i din smoothies under vintern eller som te
  • Använd rotfrukter på olika sätt samt kål
  • Ta till vara på maten du köper, och undvik och släng mat.
  • Var kreativ med säsongens råvaror
  • Fråga om du får ”palla” äpplen, plommon, etc om du inte har egna träd eller buskar.
  • Köp några favoritsuperfoods
  • Använd mandelmjölksrester till olika biffar, kex.
  • Ta till vara på de rester som blir då du juicat dina frukter/grönsaker. Juicar du många olika råvaror, så separera exempelvis morötterna för att använda pulpen i en morotskaka. Pulpen av många olika råvaror smakar ofta inte så gott.
  • Var observant var du lägger dina pengar. Att investera i sin kost och hälsa är att investera i sin framtid. Du kanske kan fördela dina pengar på ett annorlunda sätt och satsa mer på dig själv och ditt framtida välmående?

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »