Fredag i Sthlm 

Jag kom med x2000 idag efter lunch till Stockholm tidigare idag fredag. 

Solen sken i Sthlm och jag tog en promenad från t-centralen till Mariatorget och Kalf Hansen för att möta min vän Erika Billysdotter som är en mästarinna på raw desserter. Vi har följt varandra genom åren på vår raw food resa och det är alltid så himla kul att träffa henne. 

Erika har precis kommit ut med sin andra bok ( som Bianca håller på bilden). Vi var helt upptagna med att catcha up så jag glömde ta en bild på oss. Sedan följde promenaden vidare till Bianca – eminent fotograf och formgivare till fyra böcker. 

Hon gjorde en mumsig smoothie och hade varit på Sthlm Raw och köpt godaste raw fikat. I bokprojekt jobbar man tight och lär känna varandra på rikigt kan man säga. Bianca är alltid super proffsig, tydlig, noggrann och helt fantastisk på att ta bilder samtidigt som hon alltid håller glöden uppe och är positiv. En klippa! 

Läcker raw fika!

Jag hann också hinna träffa min kära kusin Eric och vi fann många minnen och även framtid tillsammans. Släkten kan vara värst men den är bäst i mitt fall!

Snart landar jag hos min vän Susanne. Vi har gjort flera roliga projekt tillsammans och frågan är om vi inte kommer komma på något nytt redan ikväll ;). En helt superfin fredag i Sthlm, marinerad av underbara människor! 

Imorgon står jag på scen på Allt för hälsa mässan kl 11.15- ses då!

Kram

Erica 

Gör din egen kombucha!

Jag lade ut en bild på Instagram hur min kombucha bubblade när jag tappade den i fredags och fick många frågor hur man gör, jag hittade detta inlägg som jag gjorde för några år sedan men som fortfarande är lika aktuellt:)

Kram

Erica

 

Hemma bryggs det kombucha. I 8 dagar väntar vi, sen skördar vi kombucha.  Jag är lite ny till att göra egen kombucha men när jag fick en kombuchasvampbebis av en vän så började jag. På internet finns massvis av sidor där du beskriver hur du gör men som jag fick beskrivet av min vän Lilian, så gör jag så här:

1)   Jag kokar upp 2 liter vatten och häller i en stor glasburk som är tättslutande.

2)   Lägger i 4 tepåsar (grönt mynta te har jag använt)

3)   Låter det dra, cirka 5 minuter. Låter teet svalna, cirka 2 timmar.

4)   Tillsätter 1 dl rårörssocker ( jag ska prova med kokospalmsocker eller honung nästa gång)

5)   Lägger i kombucha svampen samt lite av det teet som svampen legat i.

6)   Låter det vara 2 cm space kvar upptill.

7)   Sätter över med en silduk, eller annat finmaskig duk, och låter stå 8 -10 dagar ( smaken är avgörs på hur många dagar du låter den stå

8)   Sila av med en plastsil och använd en träspatel. Svampen får inte komma i kontakt med metall. Spara lite av  teet, som du kan lägga tillbaka i en annan tättslutande glasburk med svampen i.

9)   Häll upp på rengjorde glasflaskor.

10)  Gör en ny omgång kombucha!

Kombucha är fermenterat te. I det fermenterade teet finns mycket goda bakterier för vår tarm. Den kan smaka sötare eller mer vinäger, ha mer eller mindre bubblor och tillverkats på olika teer och med olika sötningar.

Hur ska du hitta en bebis? Jag tänkte att ni som har en bebis att dela med dig utav  kan posta det på Rawfoodbyericas fanpage, så kan du se om det finns någon nära dig som du kan kontakta och få en bebis utav.

Tips är också att registrera din email adress på hemsidan culturefoodlife.com och få gratis e-böcker hur du gör kombucha och andra fermenterade läckerheter

En levande legend 


Idag hade jag ett mycket givande lunchmöte med min vän Dan. Det blir alltid ett fint möte med honom närhelst vi ses. Vi kom på att det var för 10 år sedan vi möttes för första gången och lade grunden för vår vänskap. Mycket har hänt under dessa tio år och så otroligt intressant att få följa hur raw food har spridit sig i Sverige. 

Dan har i fyrtio år levt på raw food och främst på det som naturen ger kring honom. Han är en mästare på vilda växter, fermented och groddar och håller 75 år gammal helgkurser i vilda växtvandringar och hur man kan tillreda det på godaste sätt. 

Dan delar med sig sina bästa recept i min bok Mitt Nya Raw food Kök som kommer i nysläpp till våren. Han har även givit ut ett efter kompendium som finns på Bokus och en blogg på sin hemsida danuhrbom.se. 

Våra samtal når kosmos, in i hjärtat, vi pratar om rädslor, kallbad, bästa bajset, vild mat, mikro organismer, själen, anden, fotoner, affärsideer, stor produktion av mosschips och hur allting samverkar i illusionen. Tiden flyger iväg och jag är tacksam för varje ord som vi delade.

Dan är också en uppskattad gästföreläsare på Raw Life Education, och jag längtar att träffa honom och deltagarna sommaren 2018! Skål med kombucha för vår vänskap! 

Kram

Erica 

Äntligen! Recension av min efterlängtade Magi mix

Så kom den. Apparaten jag suktat efter i flera år! Jag har använt samma gamla matberedare i över 10 år och den ville inte gå sönder, men tack vare att lilla Liv knäckte locket fick jag äntligen chans att bocka av en punkt på min wishlist som jag haft i flera år. En M A G I M I X! Det är som att bli kär vid första testet. Det var vad jag blev när jag fick testa magimixen i min väns kök för första gången. Men jag är också en sådan tjej som inte vill köpa något som jag redan har om det fortfarande fungerar. Så egentligen ska jag tacka Liv för att hon gjorde utrymme för en Magimix att komma in i mitt kök!
Den är tung, så jag fick ta i när jag tog upp snyggingen ur sitt paket. Och vad jag inte visste var att det är 30 års garanti på motorn på Magmixen, bara att ett företag utlovar en sådan sak gör den än mer trovärdig och du kan ana att jag var sugen på att komma igång och testa varendaste funktion på den.
Det sägs att den bästa matberedaren i världen är Magimix och att det är originalet av matberedare. Nu har jag inte testat alla matberedare i världen men många under mina 12 år med hackande, malande och körande av matberedare i raw food köket och hittills kan jag bara instämma. Det är den bästa so far!
Men varför är Magimix CS Matberedare 5200 XL så bra?
Det finns en mindre variant också 3200 XL men eftersom jag gör större mängder så valde jag den större varianten som också har en mer kraftfull motor.
Alla mina PLUS:
* Det blir ett komplett verktyg i ditt raw food kök med
– rivare / strimlare, perfekt att riva morötter och rotfrukter med och göra perfekta stavar
– citruspress, mmmm snart är apelsintiden här
– skärblad, skär din kål perfekt så du kan göra din egen surkål
– vispare, Saga älskar att göra maränger med björksocker och vispare vispar äggvitan på ett kick. Nästa gång ska jag prova med kikärtsspad för veganvariant av maränger.
– degblandare, jag bakar riktiga glutenfria frallor till familjen och nu behöver jag inte röra längre
– lilla skålen, när det bara är jag som ska ha middag
– stora skålen med S blad, när jag gör mega satser av ex, proteinbars, nötbiffar
* Motorn är så stark och jag behöver inte stanna en enda gång för att ta ned från sidorna. Vilket är meckigt att göra tycker jag…
* Snygg! äntligen har jag en matberedare som kan stå framme på köksbänken, som förenklar min vardag och skapar mer kreativitet.
* Brummar så där lagom högt. En del matberedare kan låta som ett helt jetplan och kan väcka hela familjen. Nu kan jag göra recept mitt i natten, eller nja nästan;).
* Har dubbla säkerhetsanordningar,  både i locket och i inmatningsröret.
Minuset kan vara att den är något större än andra matberedare och tyngre, så om du inte vill ha den framme pga platsbrist kan den vara bökig att ta ut och in från ett skåp. Fast jag tror när du väl har en Magimix kommer du att göra plats för den.
 
Produktinfo om Magimix

1963 uppfann Pierre Verdun en cylindrisk skål med en metallskiva som roterade mycket tätt intill skålens insida och botten. Det blev starten på tillverkningen av så kallade food-processorer av hög kvalitet till det professionella köket.

Med samma professionella teknologi framställde Magimix år 1971 den första köksmaskinen till vanliga hushåll. Sedan dess har sortiment och tillbehör vidareutvecklats men kvaliteten och originaliteten från den ursprungliga Magimix-processorn har bibehållts.

MAGIMIX har en stark, tystgående induktionsmotor som är kopplad direkt på processorn – därmed säkras en optimal kraftöverföring. Motorn arbetar endast med en hastighet och reglerar själv effekten efter det jobb som ska utföras. Det enkla motorsystemet utan kilrem och transmissionsväxel ger en helt unik driftsäkerhet och gör att maskinen är lätt att manövrera.

Maskinen har många olika tillbehör som är lätta att montera. Knivarna är framställda av franskt kvalitetsstål.

Skålarna består av polykarbonat (samma material som i flygplansfönster). Den minsta skålen kan ställas i microvågsugn och är därmed perfekt att använda för barnmat.
Allt är lätt att rengöra och tål maskindisk.

Magimix lämnar 30 års garanti på motorn samt 3 års garanti på tillbehören.

Medföljande tillbehör:
3,6 liters skål.
2,6 liters skål.
1,2 liters skål.
Extra stort inmatningsrör.
2 st Skärskivor 2mm samt 4 mm.
2 st Rivskivor 2 mm samt 4 mm.
Mixerring för att använda matberedaren som blender.
Äggvitevisp.
Degkrok.
Metallkniv.
Citruspress.

Maskinen har tre knappar; Start, Stopp och Puls.

Mått:
H 445 x L 210 x D 260 mm.
Effekt: 1100 W.

 
För att du ska kunna se Magimix live gjorde jag ett klipp på min youtube kanal där jag även visar hur du gör recept på lakritsproteinbars, klicka här för att komma till klippet!
Lakritsproteinbar

1 dl svarta sesamfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl hampaproteinpulver 
15 dadlar
3 tsk lakritspulver 
en stor nypa salt
3 msk pressad citronsaft

Kör sesamfrön och pumpakärnor i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt blandat sig. Lägg ut ett bakplåtspapper och forma smeten till en rektangel med hjälp av ett annat bakplåtspapper. Den ska vara 1–2 cm hög och ca 10 x 20 cm. Skär sedan i bars i lämplig storlek. Lägg ett bakplåtspapper mellan varje bar ungefär som när du gör smörgåspaket. 
Bars håller 1–2 veckor i kylen och flera månader i frysen.
Snyggaste matberedaren på marknaden, eller hur?!
 När jag är ute och föreläser och jag säger Bagaren och Kocken, där man typ hittar allt som man behöver för att kitta sitt kök, glittrar det till i deltagarnas ögon. Det är visst inte bara jag som nattsurfar ibland och beställer de där apparaterna, tillbehören, husgerådssakerna som jag veeeerkligen inte klarar mig utan, förstår jag ;). Vill du skapa din egen wishlist med allt roligt som tänkas kan i köket, surfa vidare på bagarenochkocken.se. Just nu supershysst pris på Magimixen!
Bagaren och Kocken är kända för att ha det bästa priset, den bästa servicen och den snabbaste leveransen. Japp, jag instämmer!
Och snart är det jul!
Mega kramar
Erica