Raw food julgodis i rutan på efter tio på tv4!
Fram och tillbaka till Stockholm för att få visa raw food julgodis i tv igår och som sänds idag. Kika på inslaget här , gå fram till cirka 40 minuter om du inte vill se på hela programmet, och låt ögat njuta av julens godsaker – sen är det bara att prova att göra recepten och låta hela munnen och kroppen få njuta!
Jag förbereder godiset i tv 4:s kök, som dagens champagne gäster ska smaka av, Malena Ernman, Sanna Bråding och Louise Boije of Gennäs.
Alla recepten kan du hitta på recept.nu och längre ned i inlägget. Mer energi i jul med raw food godis!
Apelsin -och chilichoklad tryfflar
2 dl kakaosmör, gör flytande försiktigt i ett vattenbad
1/2 dl rå kakao
3 msk – 1/2 dl agavesirap
en nypa salt
rivet apelsinskal från 2 apelsiner
chilipulver efter smak
Rör samman kakaosmör och agavesirap. Tillsätt övriga ingredienser – kom ihåg att smaka av Häll upp i formar och ställ i frysen. Alternativt häll ut på ett bakplåtspapper som ligger på en bricka. Ställ in kyl/frys. Servera när det stelnat.
Marsipan
1 liter mandel
1 -1 ½ dl honung
3 msk vatten
en nypa salt
1 msk mandelolja
Färga med:
Spirulina 3 tsk eller 2 msk acaipulver
Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt honung, olja, salt och vatten och kör tills det blivit en smet som liknar mandelmassa. Dela degen i två delar och lägg i två skålar. Färga den ena med spirulina och den andra med acai. Arbeta in med händerna. Forma till fina marsipan figurer.
Pepparkaka
Till 30 hjärtan:
5 dl mandel
2 ½ msk mandelolja eller rapsolja
en nypa salt
5 tsk kanel
5 krm ingefära
25 nejlikor, stötta med mortel eller ca 5 tsk malda
5 msk honung
10 dadlar
Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt olja och dadlar, kör tills det blandat sig. Lägg i kryddorna och saltet, kör igen. Tillsätt kryddorna och kör tills allt blanda sig ordentligt med smeten. Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätt att köra. Degen skall bli lagom ”kladdig” för att kunna tryckas ut på en skärbräda eller bakbord. Torka gärna i torkugn på 42 grader i 24-30 timmar, tills de har blivit hårda. Tiden varierar beroende på tjockleken på pepparkakorna.
Grönkålschips
2 liter grönkål, strimlad
2-4 msk olivolja
1 tsk salt
juice från en halv citron
Massera in olivolja, salt och citron i kålen, så den blir mjuk. Sprid ut jämt över plåtar. Torka i torkugn cirka 12 timmar på 42 grader. Använder du en ”vanlig” ugn förkortas tiden cirka 1-2 timmar. Då chipsen är krispiga är de klara.
Kryddig hampafrösmoothie
2 glas
2 dl hampafrön, skalade
5 dl vatten
5 dadlar
1 msk honung
1 tsk kanelpulver
½ tsk muskot
½ tsk kryddnejlika
Mixa hampafrön och vatten.Tillsätt dadlar, honung och kryddor. Mixa igen.
Raw Delight
2 ½ dl kakaosmör, grovhackad
3 dl valnötter
1 ½ dl hampafrön, skalade
6 msk gojibär
4 msk kakaopulver
en nypa salt
1 ½ msk agavesirap
2 tsk ekologiskt vaniljpulver
Smält kakaosmöret i ett ljummet vattenbad. Grovhacka valnötterna i en matberedare eller med en kniv. Blanda valnötter, hampafrön, gojibär, kakaopulver, salt och vaniiljpulver i en skål. Häll det rinnande kakaosmöret över blandningen. Tillsätt agavesirap. Rör runt tills allt blandat sig väl. Häll ut i en form med en höjd på cirka 3 centimeter. Låt stelna i kylskåpet eller i frysen. Skär i kuber och njut.
Rödkål med pepparrot
½ rödkålshuvud, litet, finstrimlat
2-3 cm pepparrot, finriven
½ msk olivolja
en nypa salt
en skvätt citron
½ granatäpple, kärnorna
Lägg den finstrimlade rödkålen i en skål. Pressa över lite citron, häll över olivolja och salt. Knåda/massera kålen med händerna tills den mjuknat. Rör ned pepparroten och granatäpplet.
Myntiga bollar
Cirka 15 stycken
5 dl cashewnötter
½ dl honung
10–15 droppar pepparmyntsolja
½ msk vatten
Kör cashewnötter till ett fint mjöl i mixer eller i matberedare. Använder du matberedare tillsätt pepparmynta och kör igen. Stanna och lägg i honung och vatten. Kör igen. Använder du mixern, häll över cashewmjölet i en skål och rör i honung och vatten. Droppa sedan i pepparmyntsolja och rör om ordentligt.Rulla till bollar.
Power event-bollar
Cirka 15 stycken
3 ½ dl valnötter
2 dl russin
1 msk macapulver
en nypa havssalt
½ dl carob- eller kakaopulver
1 msk mandelmjölk
5 msk hampafrön, skalade
Grovhacka valnötter i matberedaren. Lägg i russin och kör igen.Tillsätt macapulver, salt, carob- eller kakaopulver och nötmjölken. Kör tills det har blivit en smet som går lätt att rulla till bollar. Rulla bollarna i hampafrön.
Tips! Rulla bollarna i kokos istället för i hampafrön. Om du inte har nötmjölk färdig kan du använda vatten eller blötlägga russinen, som blir mjukare i konsistensen.
More raw to the people!
Erica
Du va grym 🙂
Mer RAWFOOD åt folket!
Go Erica!
Så kul att de visar Raw Food i rutan! Dagen innan visade samma program ett inslag om medicinsk yoga ( övningarna kommer från kundaliniyoga ) och dess goda effekter på hjärtsjuka.
Bra jobbat ni som sprider sådant här vidare! 🙂
Kram
Jessica
Nästa gång borde de ägna hela programmet åt dig!
Åh vad roligt, du är så inspirerande! Så härligt att rawfood uppmärksammas mer o mer. Å nyttigt julgodis tackar väl ingen nej till:)
Håller med Christer, nästa gång borde de ägna hela programmet åt dig!
Keep up the good work<3
Kärlek o ljus~
Det är verkligen tid för ” alternativa” läkekonster i tv. Mer info och kunskap behövs!
Med raw food kan vi äta oss till en bättre hälsa och NJUTA på samma gång!
Tack för fina ord…
Kramar
erica
Missade gradtalet för ugnen då det gäller grönkålschipsen.
Tack för inspirationen du spred.
Hälsningar
Lena
42 grader! Har du en vanlig ugn sätt den på 40-45 grader!
Lycka till!
kram
erica