Raw food julgodis i rutan – efter tio på tv 4

dec 3, 2010

Malou von Sivers


Raw food julgodis i rutan på efter tio på tv4!
Fram och tillbaka till Stockholm för att få visa raw food julgodis i tv  igår  och som sänds idag. Kika på inslaget här , gå fram till cirka 40 minuter om du inte vill se på hela programmet, och låt ögat njuta av julens godsaker  – sen är det bara att prova att göra recepten och låta hela munnen och kroppen få njuta!

Skål!


Jag förbereder godiset i tv 4:s kök, som dagens champagne gäster ska smaka av, Malena Ernman, Sanna Bråding och Louise Boije of Gennäs.

Raw marsipan


Alla recepten kan du hitta på recept.nu och längre ned i inlägget. Mer energi i jul med raw food godis!

Mina favorit chips - grönkålschips


Apelsin -och chilichoklad tryfflar

2 dl kakaosmör, gör flytande försiktigt i ett vattenbad
1/2 dl rå kakao
3 msk – 1/2 dl agavesirap
en nypa salt
rivet apelsinskal från 2 apelsiner
chilipulver efter smak
Rör samman kakaosmör och agavesirap. Tillsätt övriga ingredienser – kom ihåg att smaka av Häll upp i formar och ställ i frysen.  Alternativt häll ut på ett bakplåtspapper som ligger på en bricka. Ställ in kyl/frys. Servera när det stelnat.
Marsipan
1 liter mandel
1 -1 ½ dl honung
3 msk vatten
en nypa salt
1 msk mandelolja
Färga med:
Spirulina 3 tsk eller 2 msk acaipulver
Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt honung, olja, salt och vatten och kör tills det blivit en smet som liknar mandelmassa. Dela degen i två delar och lägg i två skålar. Färga den ena med spirulina och den andra med acai. Arbeta in med händerna. Forma till fina marsipan figurer.
Pepparkaka
Till 30 hjärtan:
5 dl mandel
2 ½ msk mandelolja eller rapsolja
en nypa salt
5 tsk kanel
5 krm ingefära
25 nejlikor, stötta med mortel eller ca 5 tsk malda
5 msk honung
10 dadlar
Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt olja och dadlar, kör tills det blandat sig. Lägg i kryddorna och saltet, kör igen. Tillsätt kryddorna och kör tills allt blanda sig ordentligt med smeten. Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätt att köra. Degen skall bli lagom ”kladdig” för att kunna tryckas ut på en skärbräda eller bakbord. Torka gärna i torkugn på 42 grader i 24-30 timmar, tills de har blivit hårda. Tiden varierar beroende på tjockleken på pepparkakorna.
Grönkålschips
2 liter grönkål, strimlad
2-4 msk olivolja
1 tsk salt
juice från en halv citron
Massera in olivolja, salt och citron i kålen, så den blir mjuk. Sprid ut jämt över plåtar. Torka i torkugn cirka 12 timmar på 42 grader. Använder du en ”vanlig” ugn förkortas tiden cirka 1-2 timmar. Då chipsen är krispiga är de klara.
Kryddig hampafrösmoothie
2 glas
2 dl hampafrön, skalade
5 dl vatten
5 dadlar
1 msk honung
1 tsk kanelpulver
½ tsk muskot
½ tsk kryddnejlika
Mixa hampafrön och vatten.Tillsätt dadlar, honung och kryddor. Mixa igen.

Raw Delight
2 ½ dl kakaosmör, grovhackad
3 dl valnötter
1 ½ dl hampafrön, skalade
6 msk gojibär
4 msk kakaopulver
en nypa salt
1 ½ msk agavesirap
2 tsk ekologiskt vaniljpulver
Smält kakaosmöret i ett ljummet vattenbad. Grovhacka valnötterna i en matberedare eller med en kniv. Blanda valnötter, hampafrön, gojibär, kakaopulver, salt och vaniiljpulver i en skål. Häll det rinnande kakaosmöret över blandningen. Tillsätt agavesirap. Rör runt tills allt blandat sig väl. Häll ut i en form med en höjd på cirka 3 centimeter. Låt stelna i kylskåpet eller i frysen. Skär i kuber och njut.
Rödkål med pepparrot
½ rödkålshuvud, litet, finstrimlat
2-3 cm pepparrot, finriven
½ msk olivolja
en nypa salt
en skvätt citron
½ granatäpple, kärnorna
Lägg den finstrimlade rödkålen i en skål. Pressa över lite citron, häll över olivolja och salt. Knåda/massera kålen med händerna tills den mjuknat. Rör ned pepparroten och granatäpplet.
Myntiga bollar
Cirka 15 stycken
5 dl cashewnötter
½ dl honung
10–15 droppar pepparmyntsolja
½ msk vatten
Kör cashewnötter till ett fint mjöl i mixer eller i matberedare. Använder du matberedare tillsätt pepparmynta och kör igen. Stanna och lägg i honung och vatten. Kör igen. Använder du mixern, häll över cashewmjölet i en skål och rör i honung och vatten. Droppa sedan i pepparmyntsolja och rör om ordentligt.Rulla till bollar.
Power event-bollar
Cirka 15 stycken
3 ½ dl valnötter
2 dl russin
1 msk macapulver
en nypa havssalt
½ dl carob- eller kakaopulver
1 msk mandelmjölk
5 msk hampafrön, skalade
Grovhacka valnötter i matberedaren. Lägg i russin och kör igen.Tillsätt macapulver, salt, carob- eller kakaopulver och nötmjölken. Kör tills det har blivit en smet som går lätt att rulla till bollar. Rulla bollarna i hampafrön.
Tips! Rulla bollarna i kokos istället för i hampafrön. Om du inte har nötmjölk färdig kan du använda vatten eller blötlägga russinen, som blir mjukare i konsistensen.

More raw to the people!

Erica

Lite av varje som hänt!

Lite av varje som hänt!

Idag måndag förmiddag sitter jag och skriver samman recept inför min online workshop på onsdag. Jag boostade mig själv med en chokladmjölk och kreativiteten satte fart!! Idén till en online workshop kom när jag stod i köket en lördagskväll och gjorde choklad med Liv...

En engelsk uppdatering 😁

En engelsk uppdatering 😁

Starting off my work week with a Super Duper Elixir Chocolate Milk and writing the recipes for Wednesday ”How to make your own Raw Chocolate” online workshop, updating my blog, answering emails and organising a weekly menuplan for @johannabjurstrom upcoming book 😻!...

Where ever I lay my mat

Where ever I lay my mat

... everyday I try to make space for yoga. Sometimes 5 min, and sometimes 2 hrs. It makes me feel more connected to myself; my breathe, my body and mind.Where ever I am, I try to squeeze in a yogamat but it can also be right on the carpet, as this morning.Mostly I am...

Var nöjd med allt som livet ger!

Var nöjd med allt som livet ger!

"Var nöjd med allt som livet geroch allting som du kring dig serglöm bort bekymmer, sorger och besvär. Var glad och nöjd för vet du vaden björntjänst gör ju ingen glad.Var nöjd med livet som vi lever här."Ja den sista vintermånaden och med en pågående pandemi, får...

Online workshop – Gör din egen Raw Choklad

Online workshop – Gör din egen Raw Choklad

Snart vänder det, ljusare har det blivit men snart vänder det och värmen och vårkänslan kommer. Hur ska vi hålla ut och hålla geisten uppe? Mitt tips är att göra sin egen raw choklad. Att inköpa ingredienserna, handla någon roliga chokladform och sedan känna hur...

7 Kommentarer

  1. emelie eskilson

    Du va grym 🙂
    Mer RAWFOOD åt folket!
    Go Erica!

    Svara
  2. Jessica

    Så kul att de visar Raw Food i rutan! Dagen innan visade samma program ett inslag om medicinsk yoga ( övningarna kommer från kundaliniyoga ) och dess goda effekter på hjärtsjuka.
    Bra jobbat ni som sprider sådant här vidare! 🙂
    Kram
    Jessica

    Svara
  3. Christer Barregren

    Nästa gång borde de ägna hela programmet åt dig!

    Svara
  4. Helena

    Åh vad roligt, du är så inspirerande! Så härligt att rawfood uppmärksammas mer o mer. Å nyttigt julgodis tackar väl ingen nej till:)
    Håller med Christer, nästa gång borde de ägna hela programmet åt dig!
    Keep up the good work<3
    Kärlek o ljus~

    Svara
  5. erica

    Det är verkligen tid för ” alternativa” läkekonster i tv. Mer info och kunskap behövs!
    Med raw food kan vi äta oss till en bättre hälsa och NJUTA på samma gång!
    Tack för fina ord…
    Kramar
    erica

    Svara
  6. Lena Persson

    Missade gradtalet för ugnen då det gäller grönkålschipsen.
    Tack för inspirationen du spred.
    Hälsningar
    Lena

    Svara
  7. erica

    42 grader! Har du en vanlig ugn sätt den på 40-45 grader!
    Lycka till!
    kram
    erica

    Svara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nyttigt snacks | 4Health.se by Anna Sparre - [...] Nyttigt snacks Postat den 30 januari, 2011 av Anna Sparre @ 4health.se Det gjordes en massa rawfood-julgodis på tv4…
  2. look what i found - look what i found Raw food julgodis i rutan - efter tio på tv 4 | rawfoodbyerica.se

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »