Aktiverade frön, nötter och sädesslag

nov 14, 2017

Saga hjälpte mig att skriva lappar till de stora burkarna med aktiverade nötter. Jag glömmer ibland av att skriva på burkarna och Sam blötlägger det som redan varit blötlagt och torkat… Men vad betyder aktiverat?
Frön, nötter och hela sädesslag  ( även linser, bönor, alfalalfa frön) har en slags sovande enzym, en inhibitor som kapslar in livskraften och gör att de har otroligt lång hållbarhet. Nötter som har en hög fetthalt kan dock härskna med tiden, ju lägre fetthalt ju längre hållbarhet kan man säga.
Det är så praktiskt att ha färdiga aktiverade härligheter hemma. Så helt trots att det krävs lite extra jobb är det värt det. Både texturen och smaken blir helt annorlunda på aktiverade råvaror. Det blir att jag känner att jag både mår bäst av aktiverade än att äta nötter som de är och att jag finner både smaken och texturen så mycket godare.
Hur aktiverar du?

  1. Blötlägg  varje nöt ( ej paranötter och macademianötter), frön ( ej skalade hampafrön, linfrön eller chiafrön) eller sädesslag ( förslag på sädesslag kan vara helt havre, råg, korn, dinkel eller bovete.) cirka 4- 8 timmar i separata skålar, i rikligt med vatten, om du vill torka flera på samma gång.
  2. Skölj bort blötläggningsvattnet.
  3.  Sädesslag kan du låta grodda i cirka 3 dagar innan du torkar. Frön cirka en dag. Nötter kan du lägga in i torkugnen direkt efter blötläggningen.
  4. Sprid ut på ett bakplåtspapper och torka i cirka 24 timmar på 45 grader. Det är viktigt att det är helt torrt annars bildas mögel.
  5. Förvara i tättslutande burkar i ett skafferi.

Du frigör den sovande inhibitoren ( fytinsyra) och gör då att vi både väcker upp livskraften men också att vi ökar upptaget av mineraler samt underlättar för matsmältningen. Det tillförs även vätskan till den annars torkade nöten, som i och för sig försvinner igen vid torkningen. När du torkar konserverar du så att säga råvaran igen fast då med fytinsyra borttagen och med lättsmält och godare.
Aktiverat bovete är supergott i bollar och även torkade gröna linser!
Kort och koncist om aktivering – lycka till!
 
Kram
Erica
 

Instagram – följ mig där

Instagram – följ mig där

Jag har haft samtal med mina vänner om att fastna med telefonen i handen och scrolla på sociala medier. Känner du igen dig? De som skapat sociala medier har skapat ett "Infinite flöde" vilket innebär att scrollandet aldrig egentligen tar slut. Och vår mänskliga hjärna...

Recept med Martas Glutenfria bröd

Recept med Martas Glutenfria bröd

Vegansmör:Här serverad med GourmetbrödetAntiinfllammatoriskt och raw smör - busenkelt att göra själv!1/2 dl olivolja1/2 dl mjuk kokosoljaen nypa salt2 tsk gurkmejaRör samman och förvara i en glasburk. Avokadotoast:Serverad på KuvertbrödAvokado och kimchi ( se mitt...

Utlottning – Martas Glutenfria bröd

Utlottning – Martas Glutenfria bröd

Vem säger nej till en macka? Något jag alltid varit svag för och fortfarande kan gilla helst nu när det blir kyligare och kroppen behöver mat med lite mer substans. Min kost består vanligtvis minst 80 % raw mat, så jag är så glad att Marta, som jag träffat på en Raw...

Ta en paus

Ta en paus

Sometimes I loose my way but I always know that I will come back home. During my 15 years with raw food I have found my way how food can assist me in my life process of remembering who I am, what I came here for and how I can live my life in joy and love. In...

Flow Summit 2021

Flow Summit 2021

Internationella och skandinaviska inspiratörer sammanstrålar i årets online-event Det är en otroligt stor ära att få vara en del av årets Flow Summit! Där får jag dela min helhetssyn på hjur maten påverkar body, mind, spirit och hur du kan bjuda in mer raw food i ditt...

3 Kommentarer

  1. Sara

    Hej Erica! Hur kommer det sig att paranöten inte ska aktiveras?

    Svara
  2. Sara

    Hej! Varför ska man inte aktivera paranötter?

    Svara
    • Admin Erica

      Det är olika info där ute om det men paranötter kan inte gro vidare och blir svår att få genomtorr, lätt att det bildas mögel. men jag blötlägger ändå ibland för att det är bättre då jag tillreder den i olika recept.
      Kram
      Erica

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »