Raw food på Bokmässan – och juliga Recept

sep 29, 2014

bild 4
I dagarna fyra får bokälskare ta del av alla slags böcker från hela världen. Helt enkelt ett bokparadis! Jag fick möjligheten att i fyra dagar medverka på olika scener och dela med mig utav raw food och berätta om den nya boken ”Mitt Nya Raw Food Kök” som givits ut på Massolit förlag.
 
bild 5
Det var fint och roligt  att träffa personer som var helt nya inför raw food eller testat mycket förut. Det är alltid så intressant att ta del av deras väg inpå raw food och svara på deras frågor. Den första boken jag signerade var för en man som äter mycket raw food som varit sjuk i cancer och med hjälp av maten mår så otroligt mycket bättre. Hans guldkorn till fru, fixade ”sådana gröna saker, som jag dricker varje morgon”, berättade han. Blev rörd i hjärtat av hans historia…
bild 2
Extra roligt var att boken behövdes beställas dubbel mängd efter de två första dagarna eftersom den sålt så bra:)!!
bild 1
Kockteatern, som varje år bjuder på massvis med olika slags smakprover och roliga framträdanden, leddes av Tomas Tengby och Lisa Lemke. Härliga personer båda två som frågade på däruppe på scenen om olika frågor kring raw food. Det gäller att ha tungan rätt i mun och huvudet på skaft, när det både ska svaras på frågor och hackas grönkål på samma gång.
bild 3
Jag ville på scenen presentera olika sätt att äta raw food. Temat blev jul – jag som älskar julen! En fem kilos säck med eko grönkål hade följt med mig till mässan och det lilla som fanns kvar ligger nu i min torkugn och blir till chips. Klicka här för att komma till recept på grönkålschips. 
IMG_5969.JPG
SYRLIG GRÖNKÅLSSMOOTHIE
till drygt en liter
3 grönkålskvistar ( repa av det gröna från stjälken)
2 äpplen
1 avokado
juice från en 1/4 citron
1 msk vetegräspulver
cirka  7 dl vatten
Mixa samtliga ingredienser till en len konsistens. Späd eventuellt med mer vatten.
Just denna smoothie var mitt tips till Lisa Lemke, när hon frågade vad hon skulle göra idag måndag, efter fyra ruggigt intensiva dagar på Kockteatern, för att återställa balansen i kroppen och få mer energi. Mitt råd var att göra en liter smoothie, dricka fram till lunch, eller fortsätta hela dagen lång. Kroppen behöver återfukta sig, rensa tarmen och fylla på med näring. Perfekt då med en grönis!
 
 
IMG_5971.JPG
PEPPARKAKSDEGSCHOKLADKLUBBOR MED BIPOLLEN
Goda saker behöver långa namn;) Jag älskar pepparkaksdeg, choklad och bipollen – så varför inte kombinera de tre i en super kaksdegsklubba?! Både Tomas Tengby och Lisa Lemke gillade min version av pepparkaksdeg och även åhörarna, av den strykande åtgången att döma::)
Klassiska Raw Pepparkakor, 12 bollar

Vem har inte ätit upp det mesta av pepparkaksdegen vid baket? Här är en blandning som smakar som pepparkaksdeg. Ta pepparkaksformar och gör som vanligt, grädda om du vill i torkugnen! Eller det snabbaste sättet – rulla till bollar!
2 dl mandel eller mandelmjöl
1 msk mandelolja eller rapsoljaen nypa salt
2 tsk kanel
2 krm ingefära
10 nejlikor, stötta med mortel eller ca 1 tsk malda
2 msk honung
4 dadlar
Överdrag ( om du vill göra pepparkaksklubbor):
1 dl kakaomassa eller 1 dl kakaosmör med 3 msk raw kakaopulver och 1 msk agavesirap.
2 msk bipollen
Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren, om du inte använder det färdigmalda mandelmjölet. Tillsätt olja och dadlar, kör tills det blandat sig. Lägg i kryddorna och saltet, kör igen. Smaka av att kryddorna har blandat sig ordentligt med smeten. Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätt att köra. Degen skall bli lagom ”kladdig” för att kunna tryckas ut på en skärbräda eller bakbord.
Eller rulla till bollar. Ställ in i kylen. Gör ingredienserna till kakaoöverdraget flytande i ett ljummet vattenbad. Doppa bollar i kakaon och lägg på ett fat. Ställ in i frysen eller kylen. Sätt i en tandpetare eller en bit av ett grillspett när du ställer fram för servering.
Julsallad, 4 portioner
Fräschaste grönt på jubordet – en grön sallad även på vintern. Då är grönkålen utmärkt!
2 liter grönkål, cirka 8 kvistar
½ msk olivolja
2 tsk citron
en nypa salt
1 apelsin
4 torkade dadlar
4 aprikoser
4 fikon
½ dl pecannötter
Repa grönkålen, det betyder att du drar av den från stammen. Strimla den fint och massera in med olivolja, citron och salt. Skär den torkade frukten i större bitar och vänd ned. Skär bort skalet på apelsinen och skär i tunna bitar och vänd ned tillsammans med pecannötter, som du krossat i handen, i salladen.
 
 
IMG_5964.JPG
Bortskämd både bakom och vid scenen, med  Carinas föreberedelser, var jag. Hon dukade upp och ställde fram, fixade och hackade. Vi teamade toppen och kunde ta allt med ro och lugn, vilket inte är en självklarhet inför många framträdanden och många smakprover.
 
IMG_5968.JPG
Perfekt även med en grönis var det för Carina och mig innan vi skulle upp på scenen – laddade med gröna krafter!
Längtar redan tills 2015 års Bokmässan, då jag hoppas både få visa och prata om de två böcker som kommer nästa år.
Books Rules
Erica
 

Att känna sig vacker

Att känna sig vacker

Tankar delade i mitt inspirationsbrev Att vara vacker I alla tider har människor prytt sig, använd färgextrakt för att framhäva sina egna färger, män som kvinnor. Och det vi också vet är att skönheten kommer inifrån, och den avspeglas på utsidan. En osäker insida är...

Svart tandkräm

Jag var hos tandläkarn och frågade om det bästa sättet att göra tänderna vitare utan att bleka. Svaret var att det går inte. Väl hemma kikade jag i mina skåp och tänkte nu gör jag min egen tandkräm som kan göra tänderna lite mer vita. Liv och jag spelade in en IGTV...

En kvällsceremoni med vit salvia

En kvällsceremoni med vit salvia

På kvällen efter kanske en dag som varit lite fylld med lite mer än vanligt eller om jag känner att jag är fast i min energi, tar jag salvia. Varje kväll renar jag med någon slags rökelse för att på något sätt säga hej då till dagen och allt som varit. Men som skrivet...

Raw pizza på balkongen 🍕💚

Raw pizza på balkongen 🍕💚

Jag delar en bild och ett inlägg som jag lade ut på instagram 🥰💚 Kram Erica Raw pizza for dinner in the evening sun 🍕🌅💚. Some people think it is complicated to eat raw but literally this pizza took me 2 minutes to make, but the crust from buckwheat and sunflower seeds...

1 kommentar

  1. Madelaine

    Kul att det var sån succe’.
    Själv bjöd jag på rawfoodkaka på jobbet idag och alla sa att den var god.
    Kul att testa frångå kanelkransen 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »