Kickstarta

dec 29, 2017

Januari känns som den månaden när man vill rensa sig inifrån. Om vi ser på naturen och hur vi fungerar är det inte den ultimata månaden att göra det, men ibland är känslan större än vad det bästa förutsättningarna är. Ska vi vänta på den perfekta tidpunkten hela tiden, kommer den att komma någon gång?
Här har du en välgörande repris ett utdrag ut boken Kickstarta med Superfoods. du som är Premium medlem kan även vara med i en utlottning om boken Kickstarta Premium, skriv i kommentaren nedan varför du behöver göra en kickstarta?

Kickstarta med Superfoods
Den åttonde boken som handlar om hur du enkelt, gott och effektivt kan tappa tre kilo på en vecka. I boken skriver jag om att jag inte egentligen gillar snabba viktminskningsmetoder och det inte finns några quick fix men jag har ändå sett en längtan av att få en kickstart hos både mig själv och hos andra. Så efter att arbetat med 3 olika böcker under 2013 och ätit lite för mycket och så att säga ”vuxit” ur mina favorit jeans, ville jag ha en snabb kickstart. Jag såg alla läskiga viktminsknings drycker, soppor och bars och tänkte det här måste ju gå och göra med superfoods. Så jag testade mig fram till ett program för mig själv där jag tappade fem kilo på två veckor, med superfoods, låg glykemiska frukter och grönsaker. Kilona som ibland raskt kommer tillbaka när man går ned fort, höll sig borta tills jag blev gravid och de tio testpersonerna har också fått bra resultat!
Läs vidare nedan en artikel om boken från Expressens Söndagsbilaga.
De inspirerande och fina bilderna och den kreativa layouten är gjord av toppen Bianca Brandon-Cox. Henne hittar du under hennes namn på Instagram och hennes rykande färska youtube filmer om hur du kan ta de bästa matbilderna hittar du här.
Dags att bli av med de envisa extrakilona? Satsa på en raw food-detox som ger massvis med näring men inga onödiga kalorier. På bara en vecka kan du gå ner tre kilo i vikt, få ny energi och fräschare hår och hud.
Text: Elin Gunnarsson
Att kombinera raw food med ett lågt kaloriintag är ett smart och sunt sätt att snabbt bli av med kilon. Istället för att använda konstgjorda drycker eller bars, som ingår i andra lågkaloridieter, äter du naturlig mat som är god och ger din kropp bra näring.
– Jag vet att det fungerar bra att gå ner i vikt med raw food. Du hittar din naturliga vikt, men har samtidigt ork och håller dig frisk, säger raw food-experten Erica Palmcrantz Aziz som är aktuell med boken ”Kickstarta med superfoods” (Massolit förlag).

Boken kom till efter att hon själv gått upp i vikt under arbetet med tre andra kokböcker som hon gjorde på ett år. Det hade blivit lite för mycket mat och lite för mycket sött. Då testade hon att kombinera raw food med att hålla koll på kalorierna. På bara två veckor gick hon ner fem kilo.
– Du optimerar näringsintaget, men håller nere på kalorierna. Med raw food får du i dig fibrer, vitaminer och mineraler, men slipper konstgjorda ämnen, socker och onaturliga sötningsmedel.
Under kickstarten ska du äta runt 700 kalorier per dag. Men eftersom raw food i sig ofta är kalorisnålt kan du ändå äta fyra-fem gånger om dagen.

Eftersom du tillför kroppen fibrer hålls magen igång och den höga halten av vitaminer och mineraler kan stärka immunförsvaret och bidra till mer lyster för både hår och hud. Du kan också få mer energi, mindre sockersug och värk.
Samtidigt blir dieten som en kraftig detox eftersom du inte äter kött, socker, mjöl- eller mejeriprodukter. Du bör också skippa alkohol och gärna även kaffe.
Näring får du i stället från frön, nötter, alger, gröna blad, grönsaker, frukt, bär, quinoa, bovete och olika naturliga pulver, som vetegräspulver.
– Detoxeffekten kan göra att du mår lite dåligt. Du kan känna dig frusen eller få huvudvärk. Oftast är dag tre och fyra jobbigast, men sedan blir det lättare igen.
För att minska besvären kan det vara bra att dra ner på det du inte ska äta redan någon vecka innan du kör igång.
Efter en vecka med raw food har du förhoppningsvis blivit av med upp mot tre kilo, fått en smalare midja och känner dig piggare. Men det går bra att fortsätta längre med raw food om du vill gå ner mer i vikt eller bara för att stärka hälsan ytterligare.
Vad är raw food?
Raw food är en kost baserad på vegetabilier i form av till exempel frukt, grönsaker, rotfrukter, bär, nötter, frön, torkad frukt, alger, skott, groddar och kallpressade oljor. Råvarorna upphettas inte över 42 grader, för att maximalt med näring och enzymer ska bevaras.
Så äter du:
Fyra-fem små raw food-måltider per dag. Totalt cirka 700 kalorier fördelade på dessa måltider. Vi är olika som personer, om det passar dig kan du slå ihop måltiderna till tre eller två tillfällen per dag.
Du kan göra detox i en vecka eller fler dagar, dock inte längre än tre veckor.
Exempel på mat som kan ingå:
Frukt: grapefrukt, apelsin, passionsfrukt, vattenmelon, granatäpple, mango, banan, äpple.
Bär: blåbär, hallon, gojibär.
Grönsaker: färsk spenat, zucchini, tomat, broccoli, morot, blomkål, avokado, sockerärtor.
Kryddor: färska kryddor som mynta, persilja och basilika, vitlök, chili, örtsalt, kanel, vaniljpulver.
Nötter och frön: mandel, pinjenötter, pumpafrön, sesamfrön, chiafrön.
Övrigt: helt bovete, quinoa, alger, balsamvinäger, äppelcidervinäger, surkål, björksocker, carob.
Superfoods: acaipulver, nyponpulver, nässelpulver, bipollen, macapulver.
Så gör du:
Förberedelser
Trappa ned på animaliska produkter, kaffe, nikotin, alkohol, socker och vetemjöl en till två veckor innan för att underlätta omställningen för kroppen. På så sätt minskar du dina eventuella detoxsymptom.
Välj gärna en vecka när du har så lite som möjligt inbokat i kalendern. Tänk på att du kan vara extra trött, få lite dåligt humör, ont i huvudet eller liknande. Börja gärna på en torsdag, då kommer de tuffaste dagarna på helgen när du är ledig.
Förbered dig mentalt på att det kommer vara lite jobbigt ibland. Planera vad du ska göra för att må bättre då.
Andra kan komma att ifrågasätta det du gör, var beredd på det om du berättar för din omgivning.
Köp in de råvaror/superfoods som du behöver för din kickstartsvecka.
Under tiden
Boka gärna in massage, yoga, bastubad eller något annat skönt.
Dag tre och fyra är oftast jobbigast, håll ut! Det blir snart lättare igen.
Försök vara så strikt som möjligt. Men om du till exempel känner att du måste ha kaffe på morgonen så är det ibland bättre att tillåta sig det.
Det är vanligt att man blir extra frusen, se till att du kan hålla dig varm.
Drick mycket vatten eller örtteer.
Vila så mycket du kan.
Ibland kommer oväntade känslor upp, ha gärna lite tid för dig själv eller prata med dina nära.
Om du faller för en frestelse, acceptera det och kom tillbaka på banan igen.
Kom ihåg att det inte är farligt att vara hungrig. Gör något som distraherar dig om hungern blir jobbig.
Efteråt
Om du ska gå tillbaka till din vanliga kost, gör det stegvis. Var observant på hur maten smakar och hur din kropp mår av den. Kanske vill du inte äta samma saker längre?
Ju fler gånger du gör en detox, desto enklare blir det. Du kan med fördel göra det ett par gånger om året.
Behåll gärna ett par av vanorna. Kanske kan du fortsätta med en chiagröt till frukost eller ta en superfoodshake på eftermiddagen istället för kaffe och en kaka?
Testa nya raw food-recept: köp en bok eller sök på internet.
Städa skafferi och kyl – vad vill du ha kvar i ditt matförråd?
Hälsoeffekter
Viktminskning
Smalare midja
Mjukare och renare hy
Ny lyster och mjukhet till håret
Klarare ögon
Lugnare mage
Mindre sötsug
Mer energi
Mindre värk
Starkare immunförsvar
Förbättrad sömn
Meny för en raw food-dag
Recept för en person
Frukost
Acai- och chiagröt
”Chiafrön får igång magen, mättar och ger bra näring på väldigt lite kalorier”
1 MSK CHIAFRÖN
1 DL VATTEN
1 TSK BJÖRKSOCKER
2 TSK ACAIPULVER
1. Blötlägg chiafröna i vattnet över natten. Rör ned övriga ingredienser.
Mellanmål
1 grapefrukt
Lunch
Selleri- och gurksoppa
3 STJÄLKSELLERI
10 CM GURKA
1/2 AVOKADO
2 TSK CITRONJUICE
1/2 KRUKA BASILIKA
3–5 MSK SURKÅL
CHILI OCH/ELLER VITLÖK
ÖRTSALT
2–3 DL VATTEN
1. Skär selleri och gurka i mindre bitar. Mixa med 2 dl vatten. Tillsätt övriga ingredienser?och mixa till en len konsistens. Tillsätt eventuellt ytterligare 1 dl vatten. Servera med surkål.
Mellanmål
Superfoodshake
”En dryck med superfoods i pulverform är den bästa multivitamintabletten”
1 MSK BIPOLLEN
1 TSK VETEGRÄS
3 TSK ACAIPULVER
1 MSK MACAPULVER
1 MSK HAMPAPULVER:
1. Lägg pulvret i en shaker eller en glasburk med 2–3 dl vatten. Skaka om och drick. Drick sedan ett glas vatten.
Kvällsmål
Grön nyponsmoothie
65 G SPENAT
1 MSK NYPONPULVER
2 PASSIONSFRUKTER
1 APELSIN
1/2 BANAN
3 DL VATTEN
1. Mixa ingredienserna till en krämig konsistens.
Recept: ”Kickstarta med superfoods” av Erica Palmcrantz Aziz (Massolit förlag).
Foto: Bianca Brandon-Cox

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »