Konsten att ta till vara på

aug 28, 2018


 
 
Vi har i generationer lärt oss att ta hand om frukter, grönsaker, bär, som Moder Jord ger oss för att överleva. Tekniker hur man syltar, syrar, saftar, fermenterar, konserverar har lärts ut från generation till generation. I det överflöd vi lever i nu har den konsten glömts av mer eller mindre och vi tar inte till vara på naturens rikedomar på samma sätt som förr.
Rikedomen i vår tid, finns istället, i nästintill dygnet runt öppna affärer, där vi kan plocka precis de varor vi vill istället för att själva ta till vara på och framställa egna skatter. Vi tar inte att ta på oss gummistövlarna och tar oss ut i blåbärsskogen. Fightas med mygg och plocka bär för bär för att sedan frysa in. Vi väljer vi oftast den enkla vägen, att använda våra intjänade pengar för att gå till affären och köpa blåbär.
Vi köper hellre äpplen från Långtbortistan än att vira in de röda gåvorna i tidningspapper för att bevara dem hela långa vintern.
Men känslan att ta fram egen plockade frysta bär ur frysen en vinterdag är som att påminnas om sommarens strålar, att öppna en burk syrade grönsaker till middagen året om och mixa med tinade plommon i morgonen smoothien. Den känslan är helt magisk. Som en möjlighet att ta tillvara på värdefulla skatter året om. Det kan göra mig så där barnsligt lycklig!
Bonusen med det fermenterade är att då vi fermenterar skapas även skatter för vår mage, ja hela vår kropp och sinne faktiskt. I fermenteringsprocessen bildas en mjölksyrande process och i den superbra ”bakterier” för vår tarm. Forskning har visat hur det som är syrat och fermenterat gjort att människor är friskare och historiskt sätt har tusentals människor överlevt svåra tider i ex. Ryssland för att de har ätit syrat och fermenterat.
”Bakterierna” göder de goda bakterierna i vår tarm och ökar vår motståndskraft mot sjukdomar, gör att vi bättre kan ta upp näring och vad som forskning också påvisat är att vi faktiskt blir lyckligare av fler goda bakterier i vår tarm. I boken ” The Second Brain” förklarar författaren hur 95 % av vårt lyckohormon, serotonin, utvecklas i tarmen, och inte till så stor del av hjärnan som man tidigare trott. Ju fler bra bakterier i vår tarm desto gladare bli vi. Och ju bättre magkänsla på två sätt får vi; magen funkar fin fint och du kan lättare känna av vad din magkänsla säger dig i olika situationer som händer i livet.
Syrat och fermenterat är som sagt skatter för oss. Hemma i ditt eget kök kan du:
– Syra grönsaker
– Göra din egen kefir av kefirgryn
– Brygga din egen kombucha
– Fermentera exempelvis din egen kokosyoghurt
Det finns ett överflöd i skördetider av grönsaker, bär, frukt och vilda blad att vara kreativ med. Men frågan är – har vi tiden? Eller frågan kanske snarare är – tar vi tiden att göra det? Jag vill inte lämna dig med ett dåligt samvete. Jag som egen företagare med tre olika verksamheter, småbarn, familj, katt, hus vet att tidens tand är ett av mina stora hinder plus att jag önskar mig en gigantisk frys och en jordkällare med många kvadratmetrar. Utan finn inspiration att du KAN skapa konst med naturens rikedom i form av sylta, syra, safta, fermentera, konservera ! Just to it – or at least try it !
Kram
Erica
 
 
 
 
 
 

4 Kommentarer

 1. Dan Uhrbom

  Ja, och istället för att göra saft och sylt med socker kan man torka bär och frukt till läder som godis, eller som man lägger i lite vatten så man får ett färskt mos. Man kan torka äpple och päron, man kan göra juice av frukt som man antingen fryser eller fermenterar, man kan ta vara på björksav som man fryser eller fermenterar, man kan syra plommon – jättegott, man kan marinera svamp och frysa eller torka och man kan mixa hela nypon med lite vatten som man fryser in eller torkar till läder. Det som begränsar är fantasin.
  Och allt kan förvaras i täta, mus-säkra burkar i flera år på lämplig plats.

  Svara
 2. Birgitta

  Hej, jag har läst ditt nyhetsbrev och jag är så förtjust i den det är precis så jag tänker och jag vill slå ett slag för torkade produkter. Tex. torka äpple med kanel eller päron / ingefära, oj oj det finns hur mycket som helst,, min tork går från morgon till kväll under vår sommar alla teer till vintern kryddor.
  Tack för att du finns och leder oss tillbaka till gamla kunskaper
  med värme och ljus Birgitta

  Svara
 3. BElisabet Collin

  Jag är tacksam över att det finns människor med så mycket kunskaper, som är villiga att dela med sig!
  Berätta nu snälla, Dan U el. Erica el. Vem som helst som kan o vet, hur jag skall bara mig åt för att torka ca10 kg blandade äpplen från mina tre äppelträd?
  Jag kan inte skiva dem o trä upp dem på ett snöre o hänga upp i fönstren- för då kommer det miljoner små flugor.
  Jag har dessutom inte plats för mer än ett par stycken skivade äpplen i mina köksfönster.
  Jag äger ingen torkmaskin.
  Jag har dock en vanlig köksspis med ugn.
  Jag äter sällan äppelmos- föredrar lingonsylt!
  Så hur skall jag ta vara på dessa äpplen?
  Tacksam för svar snarast!
  Många äpplen ligger redan i komposten, ruttnande.
  🙏🏻❣️

  Svara
  • Admin Erica

   Hej Elisabet,
   det jag kommer att tänka på är det gamla sättet och vira in äpplen i tidningspapper och lägga i kartonger och förvara till vintern.
   Har du provat det?
   kram Erica

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »