Recept Raw Morotskaka från boken "Enkel kombucha & kimchi"

jun 9, 2019

IMG_3600

På workshopen som jag hade på Happy M Kitchen bjöd jag på denna mumsiga morotskaka, som även blir min lunch och mellis idag. 🙂

Morotskaka med kombuchacashewfrosting

Varning – kaka med grymt god och alldeles för mycket frosting! Smaka gärna av med mer kryddor om du vill ha lite skarpare smak. Med de angivna måtten blir kryddsmaken ”lagom”. köp dina varor till rabatterat pris på bodystore.se se länk efter varje ingrediens:)
Kakbotten:
7 dl finrivna morötter med juice + 1 morot
4 tsk kanel
4 krm muskot
2 tsk ingefära
2–3 msk psylliumhusk
½ citron, zest
1 msk citronjuice
Frosting:
6 dl cashewyoghurt (se sidan nedan hur man gör)
1 dl kokosolja, flytande
3 msk citronjuice
3 msk björksocker (kan ersättas med honung)
2 msk honung (eller 4 msk)
4 msk citronzest
Skala och riv morötterna. Grovhacka valnötterna i matberedaren. Tillsätt kryddor och socker och kör tills nötterna har finfördelats. Tillsätt psylliumhusken och kör snabbt. Har morötterna inte avgett juice vid rivningen behövs 3 msk psylliumhusk för att kompensera för den, annars räcker 2 msk. Kör citronzest och juice med morötterna, det får inte bli för fint men trådarna ska mixas jämnt. Tryck ut i en springform med cirka 25 cm i diameter. Ställ i kylen. Den sista moroten förvandlar du till nudlar för dekoration med hjälp av en grönsakssvarv.
Frosting:
Ställ kokosoljan i ett ljummet vattenbad tills den blir flytande. Mixa samtliga ingredienser i en mixer till en slät kräm. Bred över morotskakan. Ställ kallt i cirka 4 timmar. Frostingen ska sätta sig. Du kan även snabbsätta den någon timme i frysen. Dekorera kakan med morotsnudlar vid servering.

Cashewyoghurtbas

7 dl cashewnötter, blötlagda
2 dl ljummet vatten
2,5 dl naturell kombucha
Blötlägg med fördel cashewnötterna i 2–4 timmar så går fermenteringsprocessen snabbare. Häll av vattnet. Mixa nötterna med 2 dl ljummet vatten. Häll sedan i kombuchan och fortsätt mixa en kort stund. Späd eventuellt med mer vatten beroende på hur stark din mixer är, det ska bli en slät yoghurt. Du kan även välja att späda med mer vatten om du vill ha din yoghurt mer flytande.
Efter mixandet, lägg yoghurten i en glas- eller plastskål, täck över med en handduk. Låt stå på en ganska varm plats 8 – 12 timmar. Har du en torkugn kan du sätta på den på cirka 63 grader och ställa skålen ovanpå torkugnen. Värmen gör att processen kickas igång lite fortare. Låt sedan stå i kylen i cirka tre dagar. Vill du att processen ska gå fortare låt den stå i rumstemperatur i 24–48 timmar beroende på årstid men var vaksam så att den inte smakar eller doftar jäst.
Under fermenteringsprocessen bildas det luftbubblor i yoghurten. Ju längre du låter den stå desto syrligare och fastare blir den. Blir den för fast, späd med mer kombucha eller vatten.
IMG_4069Bilden överst är från boken, tagen av Bianca Brandon-Cox och den nedan är då vi gjorde en på Raw Life Education tidigare i våras.  Samma kaka, lika god, olika utseenden 🙂
Kram
Erica

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »