Gör din egen kimchi!

jun 3, 2020

Så här gör du kimchi!

Är det något som spetsar till din maträtt är det kimchi. Den spetsar med bakterier, fibrer, antiinflammatoriska ingredienser och givetvis massor av smak!
Gör din egen kimchi, det är den godaste du äta. Hemmafermenterad och gjord med din kärlek av ekologiska och välutvalda ingredienser.

Från boken ”Enkel kombucha & kimchi”, Erica Palmcrantz Aziz.
Du behöver en glasburk på två liter med tättslutande snäpplock (har du ett litet salladskålshuvud använd ett kärl på en liter)
Grund:
1 huvud salladskål
1 dl salt
Grönsaker:
1 morot
1 rättika
3 salladslökar
Kimchipasta:
3 vitlöksklyftor
2 msk gochugaru
1 msk kokossocker
2 msk riven färsk ingefära
5 msk tamari
1 msk sesamolja
STEG 1:
Skär salladskålen i fyra delar på längden. Skär sedan i 2–3 cm breda strimlor. Lägg i en stor bunke och häll kallt vatten över eller använd en stor sil och skölj med kallt vatten. Titta igenom kålstrimlorna och rensa bort det som är dåligt.
STEG 2:
Häll av vattnet och skaka av så mycket du kan. Lägg en tredjedel av kålen i burken, salta, sedan ytterligare ett lager och salt. Lägg ett avslutande lager med salladskål och resterande salt på toppen. Vänd in saltet försiktigt, det ska komma åt all salladskål. Detta moment gör att vätska avges från kålen. Låt stå 1–1,5 timme. Vänd gärna runt kålen varje halvtimme.
STEG 3:
Mixa ingredienserna till chilipastan i en mixer eller med en stavmixer. Försök att få pastan så slät som möjligt.
 
Skala morot och rättika. Dela i tändsticksstora bitar. Skär löken i tunna ringar.
 
 
STEG 4:
Skölj av salladskålen. Inte bara en gång, utan tre gånger, så du är säker på att så mycket av saltet som möjligt sköljs bort. Använd en stor trådsil eller lägg i en bunke med kallt vatten och byt ut vattnet tre gånger. Skaka av överflödigt vatten. Vänd in kimchipastan, använd plasthandskar eller rena diskhandskar om du har känsliga händer.
Lägg kålen i glasburken och packa försiktigt. Kålen ska vara helt täckt av vätska. Låt stå i tre dagar. En gång om dagen öppnar du locket och trycker ner kimchin med baksidan av en sked eller slev, så vätskan lägger sig överst. När kimchin fermenteras utvecklas mjölksyrabakterier och smaken intensifieras. Denna process hinner komma igång på tre dagar men vill du ha mer syra och smak kan du låta den stå längre. I kylen saktas mjölksyreprocessen ner, vilket gör att kimchin håller sig längre när den står kallt.
 
 
 
 
 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »