Gör din egen kimchi!

jun 3, 2020

Så här gör du kimchi!

Är det något som spetsar till din maträtt är det kimchi. Den spetsar med bakterier, fibrer, antiinflammatoriska ingredienser och givetvis massor av smak!
Gör din egen kimchi, det är den godaste du äta. Hemmafermenterad och gjord med din kärlek av ekologiska och välutvalda ingredienser.

Från boken ”Enkel kombucha & kimchi”, Erica Palmcrantz Aziz.
Du behöver en glasburk på två liter med tättslutande snäpplock (har du ett litet salladskålshuvud använd ett kärl på en liter)
Grund:
1 huvud salladskål
1 dl salt
Grönsaker:
1 morot
1 rättika
3 salladslökar
Kimchipasta:
3 vitlöksklyftor
2 msk gochugaru
1 msk kokossocker
2 msk riven färsk ingefära
5 msk tamari
1 msk sesamolja
STEG 1:
Skär salladskålen i fyra delar på längden. Skär sedan i 2–3 cm breda strimlor. Lägg i en stor bunke och häll kallt vatten över eller använd en stor sil och skölj med kallt vatten. Titta igenom kålstrimlorna och rensa bort det som är dåligt.
STEG 2:
Häll av vattnet och skaka av så mycket du kan. Lägg en tredjedel av kålen i burken, salta, sedan ytterligare ett lager och salt. Lägg ett avslutande lager med salladskål och resterande salt på toppen. Vänd in saltet försiktigt, det ska komma åt all salladskål. Detta moment gör att vätska avges från kålen. Låt stå 1–1,5 timme. Vänd gärna runt kålen varje halvtimme.
STEG 3:
Mixa ingredienserna till chilipastan i en mixer eller med en stavmixer. Försök att få pastan så slät som möjligt.
 
Skala morot och rättika. Dela i tändsticksstora bitar. Skär löken i tunna ringar.
 
 
STEG 4:
Skölj av salladskålen. Inte bara en gång, utan tre gånger, så du är säker på att så mycket av saltet som möjligt sköljs bort. Använd en stor trådsil eller lägg i en bunke med kallt vatten och byt ut vattnet tre gånger. Skaka av överflödigt vatten. Vänd in kimchipastan, använd plasthandskar eller rena diskhandskar om du har känsliga händer.
Lägg kålen i glasburken och packa försiktigt. Kålen ska vara helt täckt av vätska. Låt stå i tre dagar. En gång om dagen öppnar du locket och trycker ner kimchin med baksidan av en sked eller slev, så vätskan lägger sig överst. När kimchin fermenteras utvecklas mjölksyrabakterier och smaken intensifieras. Denna process hinner komma igång på tre dagar men vill du ha mer syra och smak kan du låta den stå längre. I kylen saktas mjölksyreprocessen ner, vilket gör att kimchin håller sig längre när den står kallt.
 
 
 
 
 

God fortsättning och ett Gott Nytt 2023

God fortsättning och ett Gott Nytt 2023

December månad har gått i rasande fart. Det har varit fullt upp på Regnbågens. Det är så härligt att träffa kunder och hjälpa dem i deras val att välja rätt gåva. För att skapa balans har jag försökt vara ute i naturen så mycket jag kunnat. Liv och jag letar...

Veckan som varit

Veckan som varit

Jag har haft en intensiv vecka på jobbet, vilket är så roligt men jag får komma ihåg i det roliga att återhämta mig. Så det var så underbart att helgen som var att bara Liv och jag och hunden var i vår egen lilla bubbla. Jag delar mer spontant på instagram vad som...

Ett år sedan

Ett år sedan

Det var ett år sedan jag uppdaterade bloggen på riktigt känns det som.... Min raw food guru Gabriel Cousens sa en gång till mig - "Give it for seasons". Allt behöver fyra årstider för att riktigt landa och det stämmer så väl. Så många gånger jag kan se tillbaka på...

Chokladtryffel recept från Passion för Mat

Chokladtryffel recept från Passion för Mat

Hurra vad underbart att få delta på Passion för Mat igen! Detta år var mässan flyttade till Trollhättan, vilket gjorde det extra roligt.Det var flera år sedan jag var på scen och att få sprida kraften och hur gott raw food är älskar jag. Och att det går...

Utlottning ”Enkel kombucha & kimchi”

Utlottning ”Enkel kombucha & kimchi”

Hemma så brygger jag kombucha, mixar smoothies, gör efterrätter och gör stora sallader. Med åren har min mat blivit väldigt enkel. Jag gör inte så ofta från något recept utan utgår från vad som finns i affären och är kreativ därifrån. Eller så blir det väldigt enkelt,...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »