Frequently Asked Questions

feb 28, 2010

F.A.Q. (Frequently Asked Questions)

Här kommer de vanligaste frågorna inom raw food. Så snart som det kommer en ny fråga från läsare, publiceras svaret här på sidan!

Vad är Raw Food?

Raw food  är frukt, grönsaker, nötter, frön, torkade frukt, rotsaker, bär, alger skott, groddar, vissa sädesslag, kallpressade oljor, honung samt superfoods.

Varför äta raw food?

*Anledningen till att börja äta mer raw food kan vara att man vill ha en ökad energi, viktupp-eller nedgång, mer lyster till huden, klarare blick, lättare för att tänka klart.  Många personers erfarenhet är just detta. Annars är det individuellt vad raw food kan göra just för dig.
1) Näringsvärde- när du inte upphettar råvaror över 42 grader bevaras maximalt med näring i maten. I den tidsperiod vi lever i med föroreningar, stress, hårt brukade jordar som har sämre näring än förr behöver vi ta vara på all den näring som vi kan få.
2) Enzymer – enzymerna förlorar sin aktivitet vid upphettning över 42 grader. För att hjälpa kroppen självläkningsförmåga är det oerhört viktigt att bevara enzymerna aktiva.
3) Vätska- när vi tillagar råvaror försvinner den mesta av vätskan. Den vätska som finns i frukt och grönsaker är väldigt lätt för kroppen att absorbera vilket gör att vi undviker att få vätskebrist.

Vad är fördelarna med att äta raw food?

* Hälsa: Många personers erfarenhet av raw food är att de känner sig mer levande, har mer energi, bättre hälsa, tänker klarare och är mer i samklang med sin kropp och universum.
* Klimatsmart: Det mesta som blir sopor av din kost går att kompostera. Dels är du mer varsam om maten och minimerar att du slänger mat. Du behöver inte använda spis, ugn eller mikrovågsugn för att tillaga din mat. Du sparar på miljön!
* Ekologi: Eftersom vi väljer att handla ekologiska varor hjälper vi till att bevara vår jord och sänder en tanke till dem som odlat fram vår mat.

Vad är skillnaden mellan raw food och levande föda?

Levande föda och raw food innehåller  båda enzymer.  Raw, ogroddade nötter innehåller enzymer i ett ”vilande” stadie. För att aktivera de enzymer som finns i t.ex. mandlar, blötlägg dem i vatten 8-12 timmar. Slå bort vattnet och låt grodda en dag. När mandeln börjar gro, har enzymerna  blivit ”aktiva” och bedöms därefter levande.  Dock är det till en början enklare att börja med raw food och efter hand börja blötlägga nötter, frön och torkad frukt samt att börja grodda och odla vetegräs på egen hand.
Följande kan blötläggas och groddas: Solroskärnor, pumpakärnor, mandel, quinoa, bovete, sesamfrön
Blötläggs men groddas ej: Paranötter, pecannötter, valnötter, macademianötter, cashewnötter.

Vad är enzymer och varför är det viktigt?

Enzymer är egentligen ett protein med en hög aktivitet och ger våra celler sprakande energi. Enzymer behövs för att bryta ned maten så bra som möjligt och underlätta för matsmälningssystemet.

Varför välja främst ekologiska råvaror?

Vilken kost vi än väljer att äta är det mycket viktigt att välja endast ekologiska odlade produkter. ”Konventionellt” eller ”industriellt” producerade frukter och grönsaker odlas med bekämpningsmedel, växtgifter, syntetiska gödningsmedel och andra kemikalier som är giftiga och / eller skadliga för kroppen. Ekologiska livsmedel odlas utan användning av dessa skadliga ämnen, smakar bättre och är mer näringsrika. Samtidigt som vi ger oss det bästa är det bästa för vår jord.
Det smakar också bättre och innehåller mer näring.

Raw food  – en trend eller här för att stanna?

Levande föda kom som en våg under sjuttiotalet med Ann Wigmore i spetsen. Hon läkte sig själv från tarmcancer med vetegräs och levande föda. Hon grundade även Hippocrates Institutet som fortfarande finns på olika platser i världen. Under den tiden var det många som provade på levande föda. De senaste 5-10 åren har levande föda/raw food kommit tillbaka, där här gången för att stanna. I USA, främst i New York, Kalifornien och Florida har raw food livsstilen exploderat. Många kändisar förespråkar kosten och livsstilen som ett sätt att hålla sig unga, energiska och slanka. Raw food växer sig större och större och fler och fler börjar prova att äta raw, på sin egen nivå. En del personer kanske vill äta frukt fram till frukost, andra vill bara undvika socker, vetemjöl, ägg och mjölkprodukter i sin efterrätter, andra vill bara äta en stor härlig sallad till lunch eller middag – hitta din nivå för mer energi och vitalitet i livet!
Raw food en livsstil!

Vad innebär det att vara en high raw vegan?

En person som äter 80% eller mer levande / rå mat .. Ju mer, desto bättre. Optimalt bör man äta som 100% raw food om det känns rätt för just dig.

Är det det bästa att äta 100 % raw food?

Det beror på personen. Jag tror att livet inte ska vara ca 100% rå mat, men  100% hälsa. Du kan ”ohälsosam” och fast du äter 100% rå mat, om du inte äter rätt råa livsmedel. Dessutom, den stress som kan orsakas av ”skruva upp” eller ”faller av vagnen” kan vara värre än att äta en stor andel raw food diet, med ”bättre” kokta alternativ. Att komma ihåg är att du gör rätt val för dig själv, ren mat kan hjälpa till att lyssna till de rätta signalerna vad din kropp egentligen behöver. Det kanske inte ens är mat utan sömn, vätska eller skratt. Glädjen och njutning i maten är oerhört betydande vad vi än väljer att äta.

Får en raw food:are dricka te?

Det sägs att upphettning över 45 grader tar bort livet i vattnet och därför gör de som är 100 % raw te som bryggs med energi från solen. Blötlägg ditt te under natten eller under dagen och sila av. Det blir så kallade solteer. Många teer som köps i butik kan ha behandlats vid temperaturer över 118 grader. Det bästa sättet är att odla egna örter och torka dem vid låg temperatur, och använda dem för sol teer.

Vissa råa livsmedel bättre än andra?

Övervägande delen i en raw food kost är gröna bladgrönsaker, andra grönsaker, bär och frukter. Nötter, frön, torkad frukt blir en mindre del av kosten.

Varifrån får en  raw food:are  sitt protein?

WHO (World Health Organization) säger att människor behöver ungefär 5% av sina dagliga kalorier för att komma från protein vara friska.  I genomsnitt frukter har ca 5% av sina kalorier från protein. Grönsaker har 20-50% av sina kalorier från protein. Groddar, bönor och korn innehåller 10-25% av sina kalorier från protein. Så om du äter någon sort av levande vegetabilier, får ni mer än tillräckligt protein. Ett flertal vetenskapliga studier har visat att det dagliga behovet av protein vara ca 25-35 gram per dag. Så om du åt 2.000 kalorier per dag, och åt råa vegetabilier som hade ett genomsnitt på 10% av sina kalorier från protein, skulle du få 200 kalorier värde av protein, eller 50 gram. Detta är mer än tillräcklig för att stödja optimalt välbefinnande. Andra studier har visat att värmebehandling av ett protein (till exempel med matlagning) gör ungefär hälften av det obrukbart i människokroppen. Så rå växt föda protein är ännu bättre källa än kokta vegetabilier och animaliska livsmedel. Det finns fortfarande en felaktiga uppfattningen att växtproteiner inte är ”komplett”. Detta bygger på studier som utförts på råttor på 1940-talet. Denna falska slutsats drogs innan vi upptäckte det organ mekanismen protein återvinning och dess förmåga att ”fylla” en aminosyra mix från våra kroppar aminosyra pool, oavsett vad aminosyra sammansättning konsumeras måltid. Denna felaktiga uppfattning är fortfarande att befästas genom kött-och mejeriprodukter industrier, i ett försök att påverka människor att konsumera deras verkligen hälsa förstör produkter.

Om linfrön

Q

I många recept ingår linfrön, hela eller krossade. Men på påsen står det att det inte är bra att äta mer än 1-2
msk om dagen. Om man då, som jag, gjorde en raw pizzadeg med 2 dl krossade linfrön, så är det alldeles för mycket.
Hur farligt är det med ”giftet” i linfrön? Eller gäller det bara om man äter det varje dag? Om man är orolig eller känslig för detta, kan man byta ut linfrön mot
något liknande?

A

Det du undrar över om linfrön är lite omdebatterat. Det står att rekommenderad dos är 2 msk pga av blåsyran i linfrön. Dock säger en del i raw food världen att det inte är så, andra säger att om linfröna är blötlagda försvinner blåsyran. Symptom man kan få vid ”förgiftning” är ex huvudvärk, illamående, yrsel, förvirring, domningar, hjärtklappning, andnöd och cyanos (= blåaktig missfärgning av hud och slemhinnor p.g.a. att blodets syrehalt är låg), kramper, koma osv.. Men detta gäller alltså vid ”överdos”, och den egentliga maxgränsen från livsmedelsverket är 10 matskedar. Om du använder linfrö till din pizzadeg, 2 dl, blir det ju inte att du äter allt själv och pizzan kanske du inte gör varje dag heller!
Jag tror att om du är nära en ”överdos” så kommer din kropp naturligt säga nej och du blir inte sugen på linfrön. Lita på din kropp men var samtidigt lite försiktigt med linfrö, så att du inte alldeles för mycket och ofta!
Du kan använda chia frön eller psylliumfrön istället för att få samma bindande effekt.

Hållbarhet av raw food

Q

Hur länge är hållbarheten på olika raw food rätter?

A

Gör du snax bollar håller det cirka en vecka i kylen, flera månader i frysen. Sallader bör ätas samma dag eller dagen efter.
Typ nötbiffar etc håller 2-3 dagar samma gäller raw pajer med frukter på.
Smoothis bör du också dricka omgående eller samma dag, nötmjölker håller sig cirka 3 dagar.
Använd smak och lukt sinne som den bästa guiden – hållbarheten varierar ganska mycket efter hur ursprungsråvaran varit!

Varför behöver i antioxidanter?

Enkelt uttryckt kan man säga att det ständigt pågpr ett krig i kroppen mellan ”fienden” i form av fria radikaler (oxidanter) och ”försvaret” i form av antioxidanter. De senare utgörs av olika näringsämnen  – enzymer, mineraler och vitaminer samt växtkemikalier. De fria radikalerna har också många viktiga funktioner i kroppen, så det optimala är att det råder balans mellan de två lägren. Ett brett spektrum av antioxidanter i kosten (att du får i dig olika slags antioxidanter) kan minska risken för sjukdomare och kanske även lindra sjukdom när den väl har brutit ut. För ”mycket” fria radikaler kan öka takten för åldrandet, kan öka risken för cancer, åderförkalkning, Parkinsons, Alzheimers och diabetes.. Därför är det viktigt att ha mycket av antioxidanter i din kost!

Raw food och barn?

Läs här en artikel skriven av Shazzie

Mixer och matberedare

En mixer använder du till krämer, smoothies, dressingar, nötmjölker och grädde. En matberedare är mer till raw food bullar, pajer, patéer, glass, att göra rotfruktsris med och andra nötblandningar.
Prisklasser och märken varierar. Bäst i test har en mixer från Krups fått några år i rad och de ligger i mellanprisklassen på cirka 1500-2000 kr. Även Braun för cirka 1000 kr har jag använt i flera år och den fungerar bra också. Mixrar från OBH Nordica och billigare märken bränner lätt om de använts ofta och dagligen, så satsa hellre på mer kvalité än att du måste köpa nya ofta. Rolls Roycen bland mixrar är Vitamixer och Blendtec. Skillnaden är inte så stor utan det är mer en smaksak vilken du väljer. Jag har en vitamixer och det enda negativa med den är att den inte får plats under köksskåpen i köket utan får ha en egen plats.
I fem år har jag haft samma matberedare från märket Braun (cirka 800 kr) och den fungerar utmärkt. Slitaget blir inte detsamma på en matberedare som på en mixer och behöver därför inte bytas ut lika ofta. Som sagt min har brummat dagligen och ofta i fem år. Bra investering!

Råsaftscentrifug/juicer

Den juicer som är den som rekommenderas främst i raw food kretsar (för att bevara cellstrukturen och näringen) är Green Star eller Champion juicern. Dessa maskiner kan även pressa vetegräs. De är en investering på några tusenlappar. De kan också upplevas som skrymmande, tunga, svårrengjorda och att det tar lång tid att göra juice. Men alltså den bästa om vi ser till näringen! För övrigt finns det olika prisklasser från Philips från 1500 kr och uppåt som är en ”traditionell” råsaftscentrifug. Ett märke som ofta förekommer i USA är ett märke som heter Breville.

Andra verktyg

Elektrisk kaffekvarn- maler du kryddor, frön och nötter med till ett fint, fint pulver
Dehydrator- är en torkugn som du kan ställa in på 42 grader och som har en timer. Märket Excalibur är det märke som rekommenderas.
Zeistjärn- strimlar du zucchinspagetti med,  bra till citrusfrukter om du använder skalet från dem och till andra rotfrukter
Spiralizer- är kul att göra ”nudlar” och ”pasta” med för rotfrukter, gurka, zucchini etc.
Så vad du väljer bland olika mixrar, matberedare, juicer och andra raw food verktyg är lite hur ”raw food entusiast” du är, hur mycket pengar du vill lägga på olika verktyg och vad som passar dig

Behövs tillskott eller inte?

Jag fick en fråga till min mail som jag svarade på och delar med mig av här till dig:
”Hej Erica,
Jag har i många år gjort fruktgröt till frukost och alltid lagt i en skopa (oftast från herbalife måltidsersättningsprogram) med vitaminer/mineraler i stället för att äta vitaminpiller, utöver den näringsrika frukten. Nu på senare tid har jag ifrågasatt dessa produkter och undrar om du har något tips på produkt som går att köpa i Sverige
som är ”renare” och riktigt potent i dessa avseenden.
Du kommer säkert att svara att jag inte behöver ta dessa vitaminer och då är det svar nog. Vi får se vad du väljer att svara…”
Här är mitt svar:
”Jo, det här med att ta tillskott – det blir man inte riktigt klok på, och ju fler personer ju mer vilsen blir jag nästan. Alla säger ju olika.
Det som vi kan fastställa som grundläggande är att vi har olika genetiska förutsättningar ( en liten procent men ändå) att ta tillvara näring. Hur vi tar upp näringen beror också oerhört mycket på hur vår tarm mår. Vi kan äta världens bästa mat men har ett superkasst näringsupptag och som resulterar i näringsbrist.
Vissa inom raw food världen säger att det är ett måste att ta tillskott, vissa säger att det absolut inte behövs. En del säger har du mängder av energi är, ett tecken på att du får i dig allt du behöver, andra säger att om så är fallet behöver det inte alls vara så att du inte har några brister, utan måste ta blodanalyser för att säkerställa det. En del personer tycker inte att blodanalyser inte är ett bra sätt att mäta eftersom det bara ett tar ett ögonblick vad som försiggår i ditt blod, utan hellre rekommenderar hårmineralanalyser, för att kunna se över en längre tid vad som ”skett”.
En del personer säger att vi inte ens tar upp de vitaminer/mineraler som kommer i syntetisk form utan kroppen reagerar på det som ett främmande ämnen och kämpar för att få bort det ur systemet. Och som gör att vi lättare blir sjuka – för att tillskottet fungerar ungefär som när vi får ett virus – kroppen gör allt för att det ska försvinna. Som lagade mat, kroppen blir total förvirrad och reagerar som när vi får ett virus eller en bakterie.
Jag gillar så rena produkter som möjligt och börjar alltid med det grundläggande – en bra kost! Ett företag som har ett stort hjärta är Holistics – och de är måna om helheten.
De tillskott som jag ändå tycker att man ska ta är B-vitaminer (B12) och D- vitaminer  (där finns också en diskussion om att vi inte kan ta upp D2 som är ett vegetariskt alternativ utan måste ha D3, som kan vara utvunnet ur fårfett). Det som också kan vara bra att ha som tillägg är ett grönt pulver av något slag, helst vintertid när vi det kan vara svårt att få tag i fräscha gröna blad.
Och viktigt att tillägga: Hur stressade är vi? I vilken miljö bor vi? Hur är våra relationer, med oss själva och andra personer? Hur många glada tankar väljer vi att tänka? Är vi ute i soljjuset och andas frisk luft varje dag? Dricker vi ordentligt med bra vatten? etc…
Det jag är helt övertygad om är att om vi går till botten inom oss själva och känner in, vad mår jag bra utav nu, på ett riktigt sant plan – så kan vi förhindra att brister uppstår. Kroppen har ett tydligt språk som det talar till oss och vi väljer om vill lyssna eller inte.
Istället för tillskott kan vi ta superfoods – precis som kosttillskott ska vi ta superfoods under cirka 3-6 veckor för att märka ett resultat. Man kan säga så här: Har vi kört slut på vår reservtank, har kroppen svårt att tanka upp på vanlig mat. Superfoodsen hjälper oss att fylla reserven igen, och för att sen tankar vidare med raw food i kombination med superfoods. Det som är häftigt med superfoods är att vi använder det precis som med mat, det är inga piller som vi pillrar i oss, och som framställts på syntetiskt sätt – utan en gåva direkt ifrån Moder Jord!
Hoppas detta svar kan ge dig en vägledning – det är inget direkt svar men en hänvisning!
Erica”

Varför Spirulina är supermat!

* Namnet spirulina kommer från att det ser ut som en spiral.
* Spirulina är basen och början av näringskedjan.
* Spirulina konverterar solljus till ren protein, fettsyror, kolhydrater och nästintill varje näringsämne som är essentiell för att kunna leva
* Spirulina innehåller 65-71 % protein och är en komplett proteinkälla. Varje gram spirulina är fyra gånger lättare att absorbera än likvärdig vikt ifrån biffkött.
* Spirulina är rik på vitamin A (betakaroten), B1, B2, B6, E och K
* Spirulina har otroligt bra källa av klorofyll, salter, fytonäringsämnen och enzymer
* Spirulina är den bästa källan av GLA som är nödvändigt för ett hälsosamt nervsystem.
* Spirulina innehåller lika mycket järn som rött kött.
* Spirulina boostar immunsystemet genom att öka antalet T-celler, benmärgsceller,  etc.
* Spirulina innehåller sulfur; som ökar vår fysiska styrka, uthållighet, hy och hår.
* Spirulina är aldrig upphettad och behövs aldrig upphettas, vilket gör att den alltid är raw.
* Spirulina är toppen om du är i ett varmt, torrt klimat då den har en kylande effekt.
* Spirulina finns ekologiskt. Som pulver, tabletter och crunch.
* Dagsdosen för en normal vuxen är 6-10 gram per dag. Teraupetisk dos ligger på 11-20 gram och om du supertränar är 30+ gram per dag.
* Spirulina innehåller 4 kcal/gram.

Protein – här hittar du det i raw food!

Raw food och barn

Jag får ofta frågan hur det är med raw food och barn. Om det går att ge barn raw food och hur det går till.
Vår dotter Saga som just nu är 3,5 år har vuxit upp på en större del raw food.  Saga ammades t.o.m hon var 20 månader gammal och helammades till hon var fem månader. Med den kunskapen som jag fått efterhand, att vara en mamma som äter raw food hade introducerat mat till henne på ett annat sätt. Det är så med kunskap, den bara växer och med det medvetenheten.
Saga fick till en början smakportioner av banan och avokado, som hon älskade (just nu äter hon bara avokado om det döljs i en carobmousse – hon verkar ha fått sin beskärda del). Jag gjorde även bovetevälling, sesammjölk och röror av blötlagda nötter och frön. Hon matades med olika slags smoothisar (som hon också verkar ha fått nog utav.. helst vill hon äta frukten som den är, inte ihopmixad).
När Saga var sju månader gick vi till en dietist som samarbetar med barnmedicin, för att se att hon fick i sig allt hon behövde. Hennes värden räckte över 100 % på tabellskalan. Vi har kontinuerligt tagit blodprover på henne för att se så hon får i sig allt hon behöver, och vi har även försökt att göra hårmineralanalyser ( försökt= hon vägrar låta oss klippa hennes hår och jag vet inte hur man ska göra, det krävs visst att man klipper på ett visst sätt).
När Saga var åtta månader drabbades hon av både salmonella och ehec efter att ha slickat på fågelbajs, detta gjorde att hennes bakteriekultur blev helt rubbad och därmed hennes B12 värden. Hon fick efter det en B12 spruta, något som hon nu inte behöver, då hon då och då får B12 spray. Vi ger henne tillskott av d vitamin (utvunnet från fårfett) linfröolja/kokosolja/hampaolja, mineraldroppar och andra slags tillskott som min intuition säger att hon behöver. Saga får även en del superfoods för att ladda hennes batterier med full näring. Gör vi exempelvis en vegansoppa rör jag ned hampaproteinpulver, gör vi banan glass mixar vi ned acaipulver och spirulina. Saga får endast raw food desserter och godsaker. I hennes snacksbollar smyger jag ned olika pulver så hon inte märker att hon äter ren näring, fast i ett godisformat. Behöver vi söta gör vi det med; stevia, honung, yaconsirap, xylitol och kokospalmsocker.
Något som jag verkligen slår ett slag för att ge barn är mer och mer grönt – så mycket grönt som du kan i alla former. Saga älskar kål  & broccoli, att knapra på men inte sallad. Hon är känslig när det gäller konsistenser och gillar inte hur sallad blir när hon tuggar, hon tuggar men sen spottar ut själva salladen.
Vi har under hela Saga uppväxt gett henne ekologisk mat hemma, och så gott som gått det har gjort utan vetemjöl. Vi använder istället bovetemjöl, rismjöl, hirs, quinoamjöl och liknande när vi behöver göra någon maträtt som kräver mjöl. Hon äter idag yoghurt, fetaost och ägg när hon själv frågar efter det. Då ger jag det till henne med största tillit om att det är det hon behöver.
Vare sig du väljer raw food eller lagad mat så tänk ekologiskt. Visst kan det vara dyrare men kan du så välj eko, eko och eko! Du ger ditt barn mat som är fri från bekämpningsmedel vilket dels gör att du underlättar för ditt barns inre organ att inte arbeta så mycket och att du befriar dem från mycket andra åkommor som kan vara en följd av besprutad mat. Investera i ditt barns och din egen hälsa genom att sätta in pengarna på ert hälsokonto istället för sparkonto.
Jag försöker tänka frihet och lust när det gäller mat för Saga. Blir det för mycket regler och förbud, tappar vi alla i familjen glädjen i maten och det kan istället bli ett stort problem. Det ska bli intressant att följa henne i hennes uppväxt, att finnas där som en guide i matvärlden, snarare än en diktator.
Jag tror mer och mer på barnets egen intelligens, att deras kroppar verkligen kommunicerar vad den vill ha och inte. Och vi vuxna behöver släppa på våra spärrar och det vi är lärda med vad som är bra. Klart vissa regler behövs, som är individuellt från familj till familj vad de väljer. Tänk att det ska fungera i er vardag och i den miljö som vi bor.
Kom ihåg att tillreda maten, vad det än är för mat med största omtanke och kärlek. Och jag vet, det är inte lätt när det är kaos och ljudnivån stiger. Gör ditt bästa – och du är den bästa mamma till just ditt barn – påminn dig om det och ge hellre en kram för mycket än en grodd för mycket.
Jag hörde en gång en intervju med David Wolfe som sa att det som styr mammors val när det gäller deras barns kost är rädsla. Och där känner jag mig verkligen igen mig. Min rädsla att hon inte ska få i sig tillräckligt, rädsla att gå emot vad jag har fått när jag var barn, rädsla mot att vara annorlunda, rädsla mot att ge henne men för livet osv.  Då jag byter ut rädsla känsla mot en kärlekskänsla så händer mycket. Tänket kring mat blir mycket friare och jag känner mer att hon berättar vad hon behöver. När barnen är så små så det inte kan kommunicera, försök tona in på ditt barn vad det behöver. Erbjud dem flera olika alternativ, så de själva får välja vid middagsbordet. I perioder vill barn bara ha ett slags mat, låt dem då få det. Snart vill de inte äta det och äter något annat.
Till sin förskola får Saga med sig mat varje dag, det kan vara kokt quinoa med en linsgryta, groddar och råkost, till mellanmål får hon ett raw food mellanmål. När Saga har barnvakt och jag inte kan ”styra” över vad hon får, vissa styrning har jag men hon gillar knäckemacka med smör och ost hos farmor, så tänker jag på det mest väsentliga hon kan få och det är kärlek. Så länge hon får ”primary food” som kärlek, närhet, omtanke och glädje, så får maten komma i andra hand.
Tips om du ammar!
Drick mycket gröna juicer.
Ät en balanserad kost.
Ät kokosolja/hampaolja/linfröolja
Uteslut vetemjöl, socker, laktos.
Ät eko mat.
Se till att du får i dig tillräckligt med energi så du orkar amma.
Börja de ditt barn mat!
Här är det olika ”bud” i raw food världen, vissa säger att de inte vill ge sina barn nötter/frön förrän de är två år gamla och lika så med torkad frukt. Försök ge barnet så mycket lättsmält mat som möjligt som grönt och frukt, kokta vegansoppor och avokado.
Jag rekommenderar er som vill veta mer om raw food och barn att kika på länkarna som finns nedan.
Min kusin Jinjee, som introducerade mig till raw food, har varit gravid 5 gånger och ammat i 18 år. Hon och hennes man Storm, har verkligen erfarenhet av hur det är att låta barn växa upp på 100 % raw, närproducerad och ekologisk mat. Läs här om deras familj.
Shazzie, en raw food profil i Storbritanien, har skrivit en bok som heter Evies Kitchen som jag varmt rekommenderar. Hennes vän Kate Magic har också hon tre barn som äter stor del raw food.
Det finns en sida som just heter raw mom – massa av info där om olika sätt att ge sitt barn raw food.
Jag önskar er alla föräldrar allt det bästa för er och era barn!
Erica
Long Live Life!

Handla raw food och köksredskap

När du börjar tillreda raw food märker du kanske till en början att det märks i plånboken. Att förnya ett skafferi, eller byta ut de ”vanliga” skafferivarorna till raw food, kan kosta en del innan du bytt ut råvarorna. Du köper inte längre laxfilé eller kycklingfilé utan du kanske lägger motsvarande summa på nötter istället.  Skafferiet är inte fullt utav konserver utan det är fruktfatet och grönsakslådorna i kylen som fylls istället, och du hittar roliga superfoodspulver på dina hyllor. Just superfoods kan vara lite kostsamt att köpa in, kom ihåg dock att de är dryga och att de är tokmycket näring i. De fungerar som ett kosttillskott och boostar dig med näring!
De stora livsmedelskedjorna har börjat tänka mer åt hälso-och ekologisk hållet. Det är lättare att hitta stora påsar med nötter, frukt/grönsaker, kallpressade oljor, honung, surkål, agavesirap och andra goda varor.
Det finns härliga hälsokostaffärer runt omkring i Sverige. Guide på ekoshopping hittar du på ekologisk shopping.
När jag är i Stockholm passar jag på att botanisera runt bland olika ekoaffärer och blir alltid lika glad att få vandra kring dessa underbara råvaror.
Några handlingsställen i Stockholm är:
*Gryningen på Folkungagatan har ett stort utbud av raw food, nötter, frukter/grönsaker.
*Hälsokosten på Hornsgatan har också ett brett utbud superfoods.
I Göteborg där jag bor handlar jag främst på:
* Fram på Nordenskiöldsgatan – är ett kooperativ som har närproducerade varor, nötter & frön i lösvikt. Genuint och enkelt.
* Ekostore på Ekelundsgatan – allt eko här. Jag bara älskar deras sallader som de har här. Även superfoods har börjat hitta till deras hyllor bland mycket annat gott som finns där.
* Helst av allt väljer jag att köpa mina grönsaker från Åke i Svenshögen. Vartenda för är odlat i ren jord med kärlek. Hållbar hälsa , heter Åkes företag. Varje lördag under Bondens Marknad i Haga finns Åke där.
* Frukt och grönt köper jag även direkt via Aroma i Partihallarna, som har ökar ut sitt sortiment av eko. Jag älskar att vara där vid femtiden på morgonen när stan sover och botanisera bland.
* Gröna boden – Life på Vasaplatsen har ett stort utbud av superfoods samt en frukt/grönsaksdisk med fina varor.
* Kvibers marknad: På Kvibergs marknad i Göteborg odlar äldre farbröder egna grönsaker och kryddor som är odlade med riktigt kärlek. På marknaden kan du även köpa andra hand frukt till en billig peng.
Finns det fler ställen du vill tipsa om? Skicka ett mail till info@rawfoodbyerica.se, så kompletterar jag det här.
Välja billiga alternativ:
Utländska affärer har ett brett utbud av nötter, frön och torkad frukt – där kan du hitta billiga alternativ men oftast dock inte eko. En gång hittade jag nyskördade valnötter, så färska och ”juiciga”, har jag aldrig ätit valnötter. De kom från den turkiska familjens egna valnötsträd i Turkiet.
Att grodda är ett av de billigaste alternativen att äta raw food.  Maximerad näring och livskraft i en kraftförpackning är dessa groddar!
På våren och sommar spirar och blomstrar hela naturens skafferi av vilda blad och växter. Närproducerat, eko, reko och helt gratis!
Har du ett företag: Kan du köpa via Biofood och åka direkt till en partihall/grönsakshall och köpa via företaget. Då får varor för inköpspris och kan köpa större kvantiteter. Du kan även få hemkörning från Biodynamiska produkter.
För att underlätta tidsmässigt kan du välja att göra hemkörning av varor. Dessa varor kan även vara billigare pga billigare lokalhyra samt personalkostnader.
Hemkörning av härliga varor i Göteborgsområdet har:
Hedenborgs
Ekobeställarna
Ekolådan och årstiden levererar i hela Sverige:
Årstiderna
Ekolådan
Superfoods finns som skrivet i olika hälsokostbutiker men även på internet.
Raw food by Ericas produkter säljs via Clearlife.
Olika redskap och superfoods finns på:
Råvarubutiken
YCJ
När du handlar tänk – Kvalité istället för kvantitet!
Välj eko och reko!  Tänk vilken investering du gör i dig själv. Du ger dig den bästa maten och minskar genom att välja eko bekämpningsmedel, trots att detta kan vara ”dyrare” alternativ.
Lev nu, pensionspara i dig själv redan nu. Undvik sjukdomar och obalanser i kroppen. Tänk klarare tankar och följ ditt hjärta, din sanning med mer ren mat. Tid är pengar, vänta inte med att börja leva.  Lev ditt liv levande NU!
Erica
Long Live Life
 

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

41 Kommentarer

 1. Mikaela

  Jag undrar lite över B12 och D-vitamin när man äter Raw Food? Har hört att kroppen har svårt att ta upp B12 som finns i alger.

  Svara
 2. Erica

  B!2 brist är något man ska vara försiktig med och ha under uppsikt genom kontroller på olika sätt. Hellre ta tillskott och veta att man är på säkra sidan än tvärtom, om man är osäker.
  Erica

  Svara
 3. Malla

  Du tycker att det är svårt att få i sig alger. Jag håller nog med. Finns det inget annat alternativ till det??

  Svara
 4. erica

  Smyg ned i smoothisar, exempelvis tar hallon bort mycket av spirulinasmaken. Du kan ju alltid ta alger i tablett form – enkelt och utan smak:)!

  Svara
 5. Ida

  Jag är nyfiken på enzymerna, hur överlever de saltsyrabadet det innebär att hamna i magsäcken? Jag är proteinkemist och jag undrar litet över tänket här?

  Svara
 6. Maria

  Jag undrar om man behöver äta väldigt mycket, och ofta om man är raw food-vegan? Är det lätt att man får i sig för lite kalorier? Och är det svårt att bli mätt, om man äter lunch och middag som inte är varm, och utan ex bröd och pasta?

  Svara
 7. Erica

  Det är väldigt individuellt hur mycket mat som behövs. Nötter och frön behövs till en början för att känna mättnad och hålla uppe kalorinivån. Efter ett tag med stor del raw avtar suget efter den mättnaden som bröd och pasta ger. Prova och lyssna hela tiden på din kropp!

  Svara
 8. Elin

  Hej!
  Jag undrar lite över frukt. Med raw food blir det kanske en fruktfrukost, ett äpple i lunchen, lite torkad frukt i mellanmål, och kanske rent av frukt i kvällsmaten. Det smakar ju så gott.. Men hur blir det med sockerhalten? Kan blodsockret påverkas negativt? De flesta konventionella kostråd handlar ju om att dra ner på sockerhalten i maten.. Gäller det bara vitt raffinerat socker? Påverkar inte fruktsocker på samma sätt?
  MVH Elin

  Svara
 9. Elin

  Hej!
  Jag undrar lite över frukt. Med raw food blir det ganska mycket frukt. Det smakar ju så gott.. Men hur blir det med sockerhalten? Kan blodsockret påverkas negativt? De flesta konventionella kostråd handlar ju om att dra ner på sockerhalten i maten.. Gäller det bara vitt raffinerat socker? Påverkar inte fruktsocker på samma sätt?
  MVH Elin

  Svara
 10. Stefan

  Jag läste artikeln i Buffe och har nu också tittat runt på din webbplats.
  Min fråga är: kan en nötallergiker börja med raw food?
  Det verkar som att vartenda recept antingen innehåller nötter eller mandel. Dessutom är det oftast en av huvudingredienserna, så om man plockar bort alla nötter och mandel ur recepten blir det nästan inget kvar.
  Som det känns nu skulle jag då aldrig våga äta på en restaurang som serverar raw food.
  mvh
  Stefan

  Svara
 11. tania daniels

  Tack för alla dessa härliga information och vill veta vad gör man när man grodda nötter t. ex.?

  Svara
 12. Erica

  Tania! Grodda nötter, mandel och frön är den generella regeln att blötlägga cirka 8 timmar och sedan låta grodda ett dygn. Valnötter, hasselnötter, pecannötter, paranötter går inte att grodda. Kika mer i Raw food på svenska för mer exakta principer för groddning och blötläggning! Eller hör av dig igen om du har mer frågor!
  Stefan! Är du nötallergiker går det bra att byta ut nötter och mandel mot frön av olika slag. Smaken blir lite annorlunda. Prova även att blötlägga nötter och mandel, en del nötallergiker tål dem bättre då!
  Lycka till på er raw food resa!
  kram
  Erica

  Svara
 13. Linda

  HEJ!
  Har börjat käka en del Raw food och har inhandlat din bok. Är helt fascinerad över hur otroligt mycket gott man kan göra och hur enkelt det är bara man har en matberedare (fick min första nu i julklapp). Men jag skulle inte enbart vilja leva på detta och bli så fanatisk som vissa som lever på enbart denna föda verkar vara. Blir det inte tråkigt efter ett tag? Och, hur gör du om du reser bort, ska ut på restaurang, blir bortbjuden osv? Nog måste du väl fuska ibland? Annars går man ju miste om mycket gott här i livet! Sen undrar jag också om dadlar. Du har det i många av dina recept, men jag har otroligt svårt för att hitta det. Det verkar ju bara finnas kring jul! Hittar bara strödadlar på hälsokosten och det är ju inte riktigt samma sak… Kan man byta ut det mot nåt annat? Sen handlar jag inte så mycket ekologiskt som jag skulle vilja heller. Dels är det ofta dyrt och dels är det lite svårt att hitta där jag bor. Men du har verkligen inspirerat mej och nu mixar jag som aldrig förr! Tack för det. 🙂
  Mvh,
  Linda Hansson, Sundsvall

  Svara
 14. Linda

  Undrar också över hur man har råd att leva på enbart denna kost? Allt är ju så otroligt dyrt! Och, mycket är svårt att få tag på om man inte bor i en storstad som t.ex Stockholm. Sen verkar mycket kräva tid och planering med groddning o allt vad det är. Jag har småbarn och min tid går åt till så mycket annat. Men jag gör så gott jag kan. Orkar dock inte grodda o hålla på. 😉 Sen är inte resten av familjen intresserad av sån här mat heller, eller veg. överhuvudtaget (jag är enda vegetarianen…). Undrar bara hur du gör? Är resten av din familj också veganer o lever på Raw food? Nyfiken bara… 😉 Tack å hej.
  /Linda, Sundsvall

  Svara
 15. Erica

  Hej Linda!
  Jättekul att även du har blivit inspirerad till mer raw i ditt liv!
  Jo, det finns många sätt att äta raw och olika delar. Jag ser det inte som att ”fuska” när jag äter något som inte är raw, utan jag ser att maten ska följa flödet i mitt liv och att jag får följa känslan vad som är bra för mig just nu. Det är vad jag rekommenderar alla att göra, så även till dig.
  Min familj äter både raw, vegan, ibland, fårost och ibland ägg. Som sagt vi äter det som känns bäst för oss just nu, och försöker att välja så bra val som möjligt.
  Maten blir inte så dyr om du tänker in på vad du ger din kropp. Mat som inte är besprutad med massor av kemikalier, som är ren näring och glädje för kroppen och dels att du håller dig frisk!
  Du behöver inte grodda, köp färdiga groddar eller inhandla en grodd apparat som gör groddandet till en enkel match. Dadlar hittar du i fruktdisken på de flesta matvaru affärer eller utländska fruktaffärer! Saftiga och goda! Byt ut dem till honung, eller annan torkad frukt som du blötlagt (för att kunna göra det lika gojsigt som det blir med dadlarna).
  För mig blir faktiskt raw food aldrig tråkigt – utan jag äter enklare och enklare. Min lunch idag var avokado och surkål – helt underbart gott! N
  Lycka till Linda och hoppas mina svar gav dig svar på dina frågor!
  kram
  Erica

  Svara
 16. Carina

  Hej. Jag har nyligen slagit in på raw food, äter dock något och mkt kortvarigt uppvärmd bovetegröt på morgonen, med blötlagda plommon. Jag har alltid haft en trög mage, med tillhörande fixering vid tarmfunktionen och ätande, provat allt möjligt. Har inte blivit bättre det minsta. Undrar nu: Kan bovete ha stoppande funktion, rött te, någon typ av nötter, exempelvis cashew? Några tips? Vad jag redan vet och gör är: en citron på morgonen med ljummet vatten + linfröölja, även aloeverajuice. Linfrön. Mkt vatten. Oerhört tacksam för svar.

  Svara
 17. Margareta

  Hej! Tänkte höra om det finns något salt som innehåller jod men inte klumpförebyggande medel, bortsett från örtsalter? Tack på förhand!

  Svara
 18. erica

  Hej!
  De salter som används inom raw food är Himalaya Salt och Celtic Sea Salt ( ett oraffinerat havssalt). Ett bra salt ska lösa sig i vatten och INTE sjunka ned till botten.
  Kram
  Erica

  Svara
 19. Anna

  Tack för dina fina ord om rawfood och barn!
  Precis vad jag behövde läsa just nu. Tack!?
  Kram kram
  //Anna

  Svara
 20. Anna

  Självklart ska det inte vara med ett frågetecken utan ett hjärta! <3 🙂 Kram

  Svara
 21. Erica

  Tack Anna<3

  Svara
 22. Margareta

  Hej!
  Jag har just köpt din bok och blivit jätteinspirerad att börja äta raw food! Tack för att du delar med dig av din kunskap och för den underbara och vackra boken!! Jag har länge känt att den mat jag äter är ganska ”död”, så nu ska det bli mer levande!!
  Måste inhandla en mixer och matberedare och när jag läst vad du rekommenderar samt letat lite på nätet, så har jag hittat en köksmaskin från Braun som heter Multisystem 3-i-1 K3000. Den verkar vara både en matberedare och en mixer (och en degblandare). Tror du att man skulle kunna köpa en sådan och därmed klara sig med den istället för både matberedare och mixer separat?
  Undrar om du vet eftersom den kostar ca 3000 kr.
  Tack på förhand!
  Margareta

  Svara
 23. erica

  Hej Margareta!
  Härligt att läst boken och blivit inspirerad:)!Tack för fina ord om den!
  Den mixer du nämner har jag ingen erfarenhet av men kan verkligen vara en smidig lösning. Braun generellt har mycket bra och hållbara maskiner till bra priser.
  Återkom gärna när du provat den och berätta vad du tycker!
  kram
  Erica

  Svara
 24. Jessica

  Hej Erica. Tack för att du med sådan värme och glädje sprider nya kostråd och inspiration till oss som inte fått tilräckligt med energi i oss och vill mer! jag undrar vad du rekommenderar inför och under graviditet? Vill gärna köra vegan, high raw om möjligt men är ny på det här. Vad tycker du att man ska tänka på? Något särskilt man ska öka för exemelvis folsyra, D-vitaminer, B-6 och järn som är vanliga rekommendationer förutom omega 3 fetter? Något man ska undvika? Som bipollen, alfalfa eller kanske maca som påverkar hormoner och blod, om du även har koll på sådana superfoods? Evigt tacksam för svar. Väl åt barnet, naturen, djuren, mig och min omgivning på samma gång : ) . / J

  Svara
 25. Erica

  Hej Jessica!
  Jag sände dig ett mail så får du ett kort svar den vägen<3!
  All lycka till dig!
  Erica

  Svara
 26. Kristina

  En fraga ; det blev en ”tvist” om vild-riset pa en amerikansk blogg om raw-food. Den amerikanska forfattarinnan till flera raw-food bocker anser att det ar vardelost , ratt av onyttigt , att ata blotlagt vild-ris. Du har ju flera recept med vil-riset , som jag dessutom tycker ar lackra . Men onyttiga och hardsmalta ? Utan nagot naringsvarde ? Vad sager du ?
  Snalla , svara om du har annan information eller kunskap !

  Svara
 27. Erica

  Hej Kristina!
  Den debatten har jag missat, tack för att du delar med dig av den!
  Jag gillar vildris för att göra olika goda recept utav – och vad gällande näringen så står det på paketet att det finns näring i det. Vad vi sen kan ta upp av den näringen och hur vår matsmältning gillar vildriset är som vanligt, oerhört individuellt. Känn hur du känner med vildriset för dig, och om debatten säger att det inte innehåller någon näring så njut utav det vid enstaka tillfällen och gör något extra lyxigt med det. Vår favorit är vildrisrisotto här hemma!
  Kram
  Erica

  Svara
 28. Tina

  Hej!
  Jag har successivt under några månader blivit mer och mer vegetarian och raw foodare. Problemet är att jag blir så fruktansvärt gasig i magen? Jag tror att jag gör rätt med hur jag kombinerar kosten och i vilken ordning jag äter olika råvaror. Jag har även upplevt mig lite muskelsvagare. Jag tränar en hel del styrkträning. Jag har lagt in mer hampaproteinpulver, och ett protein från Sun Warrior och hoppas på att det ger resultat. Svagheten kan kanske även bero på att det blir en omställning för kroppen med förändrad kost? För övrigt mår jag mycket bra – känner mig lätt, pigg och fräsch.

  Svara
 29. Erica

  Hej Tina!
  Kul att du bjuder in mer och mer raw food i kosten!
  Att du blir gasig i magen är ett vanligt problem i början innan kroppen vänjer sig med mer fibrer i kosten men läs gärna mer om födoämneskombinationer och hur du kan lära känna din kropp och hur du fungerar för olika kombinationer av mat.
  Hoppas du känner dig starkare med mer protein – just de protein källorna du nämner har jag hört många som fått en större kraft av!
  Lycka till!
  kram
  Erica

  Svara
 30. Pernilla

  Hej!
  Har av och till ätit nästan raw, tex fruktfrukost, varit veg. bara pga att jag mått bra av det. Nu testade vi din bok, som är mycket inspirerande. Och mådde jättebra, inget eftermiddagsseg, men huden blev bara sämre och sämre. Till slut gick det inte att blunda för att jag blivit mandelallergiker, är pollenallergiker(och hade hoppats på att raw-food skulle hjälpa.) Ut med alla nötter och fröer, och plötsligt blev det inte så lätt med raw food.
  Äpplen, päron äter jag sedan länge inget av, och råa morötter kliar i munnen. Persikor, plommon osv går bort om de inte är extramogna. Men jag måste hitta en bra bas istället för alla smaskiga nötblandningar.
  Har du något förslag på en bas, till tex taco, lasagnen som inte innehåller nötter. Och vad i raw-food kan ersätta nötternas näringsinnehåll?
  Jag hoppas ju fortfarande på att allergierna ska försvinna, men jag måste utesluta det jag är allergisk mot först.
  mvh
  Pernilla

  Svara
 31. Erica

  Hej Pernilla!
  Vad bra att läsa hur observant du är på din hälsa!
  Är du allergiker byt ut smaskiga nötter mot frön och kärnor och de nötter som du tål.
  Prova också bovete och kokosflingor som bas i pajer och annat godis:)!
  Lycka till!
  kram
  Erica

  Svara
 32. Sarah

  Hej!
  Är superinspirerad av din bok, bläddrar i den och finner inspiration nästan dagligen. Är vegan sedan en tid och nu äter jag mer och mer raw och njuter av vad det gör för min energinivå!
  Jag gillar att grodda, tex groddade gröna linser är ett fantastiskt sätt att göra lunchsalladen extra mättande. Provade i veckan att grodda mungbönor, de såg ju fina ut men när jag åt dem fanns det som superhårda små saker i som var obehagliga att tugga. Tror de var inuti bönorna? Har du något tips på hur man hanterar mungbönor för att undvika detta? Hade varit kul att byta ut de gröna linserna ibland för lite variation =)
  Tusen tack för ditt engagemang! Det inspirerar som sagt verkligen.
  Sarah

  Svara
 33. Erica

  Hej Sarah!
  Det glädjer mig att du är inspirerad av böckerna och härligt att höra att din energi nivå ökar!
  Mungbönor kan du grodda på samma vis som du groddar gröna linser, om det var hårda och inte gick att grodda kan de varit av sämre kvalité. jag får alltid rensa ut de som inte groddats för att vara varsam mot tänderna om jag skulle råka tugga på en ogroddad böna.
  Lycka till på din raw resa!
  Kram
  Erica

  Svara
 34. Jessica

  Erica du skrev att du skickat rekommendationer inför och vid graviditet via mail till mig men de har jag inte fått. Är än mer aktuellt nu. Vid läkarkontroll ligger jag på gräns till järnbrist som jag fått tabletter för. Jobbigt med biverkningarna bara! vad säger du om vegetabiliska alternativ? Folsyra och B12 var bra.
  Sedan jag skrev min fråga körde jag på med så raw vegan jag bara förmådde men blev frusen, fick blodsockerfall och tappade plötsligt jättemycket hår. När jag började äta mer proteiner; kyckling, räkor och ägg igen blev det bättre. Vad tänker du om det? Är raw food inte för alla : ( …eller? Vad kan det handla om? Är det fler som reagerar såhär. Handlar det om behov pga olika konstitution eller matsmältning? (Märker lite problem med växtfibrer som baljväxter.)
  Tack för tips i Raw food på svenska på bär och mandlemjölksdrink! Det smakar kärlek.

  Svara
 35. Stina

  Hej Erica!
  Jag är väldigt intresserad av hållbarhet och självförsörjning. I ett land som Sverige har vi blivit beroende av många saker och utan mataffärer skulle vi verkligen ha problem!
  Odlingssäsongen är väldigt kort här och för att överleva vintern måste man konservera mat eller äta kött. Att odla groddar på vintern är också en mycket bra alternativ men man måste ju även få tag på munbönor, linser osv.
  Jag undrar om man kan vara delvis självförsörjande i samband med att äta mest vegetariskt och råkost? Vet du om man kan konservera mat på ett sätt som bevarar näringsinnehållet i grönsaker/frukt?
  Det skulle vara intressant och höra om du har några funderingar om det här ämnet.
  Hur miljövänligt är det egentligen att leva på raw food?

  Svara
 36. erica

  Hej Jessica!
  Tack för din kommentar! Mailet kanske har fastnat i cyberrymden…. Hjälp magen på traven när du tar järntillskott med linfrön, chiafrön eller psylliumfröskal. Det sätter fart på magen!
  Jag tror att alla kan äta raw food till en viss del. Ren och oprocessad mat är alltid det bästa men det handlar hela tiden om att äta så att man är i balans. Så känna av sig själv och vad man själv mår bra utav är ett vinnande koncept. Så jättebra att du kände hur du behövde komplettera för att må bra! Vi är alla unika biokemiska individer och det finns tyvärr inte ett ”framgångsrecept” för perfekt hälsa för alla.
  Lycka till!
  Kram
  Erica

  Svara
 37. Erica

  Hej Stina!
  Enligt all forskning så påvisas det åter och åter att vegetariskt är det sätt som är mest klimatsmart och miljövänligt. Raw food går steget ännu längre och väljer bort mjölkprodukter ( eftersom vi vet att all djurhållning inte är så klimatsmart, så blir raw än lite mer smart).
  Sen är vi alla olika och precis som du skriver i din kommentar kan det vara svårt att vara självförsörjande i ett land som Sverige eftersom vi har en sån kort odlingssäsong. Jag främjar att äta efter årstid, så klimatsmart och eko som möjligt. Personligen så äter jag inte 100 % raw utav en av dessa anledningar, att det inte går att få tag i så mycket färsk mat under vintern. Jag väljer då att tillreda mat; qunioa, rotfrukter, kål etc för att ta reda på råvarorna som är aktuella nu. Även groddar som du skriver. I sin storlek är fröna väldigt små men det blir stora ”skördar”, så det är stor skillnad om vi groddar importerade alfaalfa frön än äter 2 kilo bananer om dagen.
  frysa och fermenter är bra sätt att ta hand om maten så att de håller, även att torka. Det är oerhört intressant att tänka i dessa perspektiv i sina matval. Men i alla dessa val som finns får vi komma ihåg glädjen och njutning till att ta hand om sig själv och vår jord!
  Allt gott till dig!
  Kram
  Erica

  Svara
 38. Anna

  Hej Erica,
  jag, precis som Jessica (se nedan) undrar över raw food inför och under graviditet. Jag är ingen vegan eller high raw, men gillar att dagligen fixa 1-2 raw måltider eller smoothies, ibland ha med groddar till måltider och fixa ”råa” snax.
  Är där något man ska undvika? Som bipollen, vetegräsjuice, maca, alfalfa, groddat havre/bovete, blötlägga mandlar mm ?
  Vill även passa på och säga att du verkligen inspirerar mig. All lycka till i framtiden!
  Vänlig hälsning,
  Anna
  —————————————————-
  Jessica
  juli 3, 2011 | 22:04
  Hej Erica. Tack för att du med sådan värme och glädje sprider nya kostråd och inspiration till oss som inte fått tilräckligt med energi i oss och vill mer! jag undrar vad du rekommenderar inför och under graviditet? Vill gärna köra vegan, high raw om möjligt men är ny på det här. Vad tycker du att man ska tänka på? Något särskilt man ska öka för exemelvis folsyra, D-vitaminer, B-6 och järn som är vanliga rekommendationer förutom omega 3 fetter? Något man ska undvika? Som bipollen, alfalfa eller kanske maca som påverkar hormoner och blod, om du även har koll på sådana superfoods? Evigt tacksam för svar. Väl åt barnet, naturen, djuren, mig och min omgivning på samma gång : ) . / J

  Svara
 39. monika bergman

  Hej Erica!
  från totalt kaos till total harmoni tack vare raw food. Har inte mått så bra på 20 år;) har bara två frågor, om näringsjästen och de där shiritaki nudlar är raw food elller inte. På raw food shopen finns båda med, men du har inte använd nån av de i dina recept.
  Tack för att jag kan leva igen…på mitt eget sätt

  Svara
 40. May Bente

  Hei fina Erica:)
  Leste under juce fasta at du blandade juicen ut med vatten och undrade lite varfor:) Jag har juicat mycket for tiden,oftast til frokost och lunsj,ungefär en 1l juice varje måltid,då jag leste din blogg om juice fasta(nu fastar jag inte,då jag lagar annat til etterm/kveld)blev jag lite usikker då jag inte blandar den ut med vatten och jag juicar mycket grönsaker varje måltis!Grönngål,gurka(1-2 store)3-4selleri,1grape frukt,ingefära och några gonger sitron(törkar mig ut i huden om for mycket)Varierer med morot/blomkål/rödbetter,eplon mm men alltid med gurka och grönnkål(eller morot/rödbett blest/spinat/röd krus sallat)Nå ble jag jette useker,er dette for MYCKET grönnsaker och konsentrerad grönn juic? Mycket tacksam for svar:)
  Stor varm hjerte kram<3

  Svara
 41. erica

  Hej kära May,
  Härligt att läsa hur du sprider kraften i de gröna bladen genom juicandet. Trots att man inte fastar är detta ett underbart inslag under dagen. När jag ser att juicen blir för koncentrerad späder jag ut den, men har jag mycket gurka, zucchini eller citrusfrukter. Känn av hur du reagerar med din kropp och de gröna juicerna, om utrensningen blir för stark – ta det då lite lugnare.
  Stora kram tillbaka
  Erica

  Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mintchokladbollar på picknick « My little bakery - [...] Här kan du läsa mer om raw food [...]
 2. “Raw food”, Erica Palmcrantz Aziz | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer. - [...] ut är “Raw food” av Erica Palmcrantz Aziz. FAQ på området finns här, men kortfattat handlar det om vegetarisk…
 3. GE DIG SJÄLV EN NÄRINGSINJEKTION: BÖRJA GRODDA | CHIC & FAIR - [...] vissa en livsstil och har blivit poppis igen på senare år i samband med att levande föda och raw…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »