Jag lade ut en bild på Instagram hur min kombucha bubblade när jag tappade den i fredags och fick många frågor hur man gör, jag hittade detta inlägg som jag gjorde för några år sedan men som fortfarande är lika aktuellt:)
Kram
Erica
Hemma bryggs det kombucha. I 8 dagar väntar vi, sen skördar vi kombucha. Jag är lite ny till att göra egen kombucha men när jag fick en kombuchasvampbebis av en vän så började jag. På internet finns massvis av sidor där du beskriver hur du gör men som jag fick beskrivet av min vän Lilian, så gör jag så här:
1) Jag kokar upp 2 liter vatten och häller i en stor glasburk som är tättslutande.
2) Lägger i 4 tepåsar (grönt mynta te har jag använt)
3) Låter det dra, cirka 5 minuter. Låter teet svalna, cirka 2 timmar.
4) Tillsätter 1 dl rårörssocker ( jag ska prova med kokospalmsocker eller honung nästa gång)
5) Lägger i kombucha svampen samt lite av det teet som svampen legat i.
6) Låter det vara 2 cm space kvar upptill.
7) Sätter över med en silduk, eller annat finmaskig duk, och låter stå 8 -10 dagar ( smaken är avgörs på hur många dagar du låter den stå
8) Sila av med en plastsil och använd en träspatel. Svampen får inte komma i kontakt med metall. Spara lite av teet, som du kan lägga tillbaka i en annan tättslutande glasburk med svampen i.
9) Häll upp på rengjorde glasflaskor.
10) Gör en ny omgång kombucha!
Kombucha är fermenterat te. I det fermenterade teet finns mycket goda bakterier för vår tarm. Den kan smaka sötare eller mer vinäger, ha mer eller mindre bubblor och tillverkats på olika teer och med olika sötningar.
Hur ska du hitta en bebis? Jag tänkte att ni som har en bebis att dela med dig utav kan posta det på Rawfoodbyericas fanpage, så kan du se om det finns någon nära dig som du kan kontakta och få en bebis utav.
Tips är också att registrera din email adress på hemsidan culturefoodlife.com och få gratis e-böcker hur du gör kombucha och andra fermenterade läckerheter
NeXT Level den 10 mars med Karin Haglund och mig 💚
Så varmt välkommen på denna dag ✨💚✨! vi har endast 5 platser kvar i dagsläget så boka din plats så snart du kan. Blir det fullbokat kommer ett nytt datum 💓. Kram Erica och Karin
Barbro v K kommer in och kan ta del av recepten. Oj, så många goa rätter. Jag ska bjuda barnbarnen. Jag har gjort kombocha i ett år nu. Den blir aldrig lika. Att använda brunt råsocker blev inte lyckat.
Tack för ditt engagemang. Vill du veta mer om groddning o spirning finns Johan Wahlström på FB. Värme Barbro v K