Värmande Bovete frukost på Luciadage

dec 13, 2017


Lucia dagen idag och det känns som Saffranets högtidsdag för mig. Vår tradition är att det är först på Luciadagen som vi går all in på saffranskrydda fram till jul och sen får den vila resten av året. Jag kanske överdoserar under dessa veckor och därför måste vila ifrån saffran resten av året! Men imorses blev det inget med saffran utan en skål med värmande bovete. När jag skriver värmande bovete är att bovete har en värmande effekt av sig självt.
Jag har använt blötlagt bovete som jag låtit grodda och låtit stå framme i någon timma innan. Kylskåpskall mat är ingen höjdare. Och raw food behöver inte vara lika med kall mat som man kan tro om man bara hör att maten inte varit uppvärmd.
På vintern behöver jag också lite extra fett och kokoskivor är en favorit att använda. Både tinade och färska bär ger en fräschhet till bovete som lätt kan bli lite ”tung” i sin smak, lite svårt och förklara men du kanske förstår vad jag menar. Jag gillar också jättemycket att lägga på gojibär på bovetet, goibär för övrigt äter jag mängder av under vintern och än har jag inte varit förkyld ( peppar peppar…). Läs mer om gojibär på lifebutiken.se, se länk här, om du är mer nyfiken på dess effekter.
Mitt absoluta bästa sötningsalternativ är yaconsirapen. Yaconsirapen kommer ifrån yaconroten och den har har ingen syrabildande effekt på kroppen som andra sötningsalternativ har även om de är nyttiga. Yaconsirapen påverkar inte heller vårt blodsocker, verkar grundande i sin energi och ger oss prebiotika som vi behöver för att utveckla goda tarmbakterier. Smaken är som en maltsirap/ melasssirap men fräschare. Jag hade yaconsirap i mitt eget sortiment men nu köper jag helst den från Alivefoods.se.
Jag har länkat ned till hur du kan hitta dessa produkter så du kan beställa hem enkelt till dörren för att göra din goda frukost.
Jag brukar beräkna cirka 1 dl groddat bovete till mig.
Blötlägg Bovete helt och skalat ( här har du en länk) vart du kan köpa det. Jag brukar blötlägga en hel del åt gången så jag har för flera dagar.
Här kan du se ett inlägg hur du blötlägger och aktiverar. Lägg det groddade bovetet på en tallrik,
Groddat bovete
Kokosflingor ( se länk för de som jag helst använder!)
Tinade och /eller färska bär, skuren frukt går också bra eller gojibär
Yaconsirap
Valfritt att servera med växtbaserad mjölk.
skapa dina egna favorit kombinationer! Jag varierar efter vad jag känner för, vad vi har hemma och vad som är i säsong. Men bovetet utgör en superbra bas för vinterfrukostar. Servera med en god varm kopp te med kryddor.
Här hittade jag ett äldre blogginlägg med en Luciafrukost jag gjorde för några år sedan.
Glad Lucia!
Kram
Erica
 
En enkel frukost till Luciamorgonen som jag hittade bland tidigare recept som jag inte publicerat i böcker. Så den kommer här på bloggen istället!

Jag ska göra raw pepparkakor, saffransgranola ( se granola i ”Mitt Nya Raw food Kök” och lägg till saffran:) och servera med kall mandelmjölk, ljummen varm choklad, äppleglögg och chokladcrisp med quinoapuffar ( puffarna dock ej raw) . Och så klart choklad med wild orange droppar i från Doterra – (ett måste!) till helgen.
 
Lucia frukost, 2 portioner
Lucia måste firas med saffran och pepparkakor! Komplettera med saffransknäckebröd, pepparkakor, varm choklad och grönkålschips.
2 äpplen, rivna på den grova sidan på rivjärnet
rivet citronskal från 1 citron
1 tsk kanel
GRÄDDE:
2 dl cashewnötter
2 dl vatten
1 – 2 påsar saffran
1 msk mullbär
TILLREDNING
Blanda de rårivna äpplena med citronskal och kanel i två skålar. Låt stå och dra in smakerna medan du gör saffransgrädden. Mixa cashewnötterna i mixer med 1 dl vatten. Tillsätt mullbär och en påse saffran och mixa igen. Späd med mer vatten tills du har en ”gräddig” konsistens och smaka av om du vill ha mer saffran. Klicka på grädden ovanpå äpplena.
She that comes with the Light
 

 
 

Probiotika kapslar för kokosyoghurt

Probiotika kapslar för kokosyoghurt

Jag älskar att göra min egen yoghurt hemma, dels för att jag vet exakt vad som är i den och att det är något lyxigt att se hur färsk yoghurten kan vara. Här har jag använt Greatlife probiotika Flora. Jag tog en burk med Änglamarks kokosgrädde, hällde upp i en...

Basilika och jordgubbsyoghurt

Basilika och jordgubbsyoghurt

Mina färska örter håller på att vissna på balkongen. Jag tar in för att torka men tar även vara på dem genom att tillsätta i smoothies eller som imorses när jag gjorde en basilika jordgubbssylt yoghurt. 1 paket frysta jordubbsr 1 burk kokosgrödde massor med badilika 1...

Recept -Happy Skin Cleanse

Recept -Happy Skin Cleanse

Happy Skin CleanseI boken finns ett meny program för en vecka, flera olika slags topp 10 mat för att boosta huden, juice cleanse - och jag har testat allt. Jag provlagade och justerade programmet som Johanna hade skapat och så otroligt god mat, enkelt, och verkligen,...

Månadens utlottning – Happy Skin

Månadens utlottning – Happy Skin

Sådan galen lycka att äntligen få lotta ut ett exemplar av boken ”Happy Skin”! Jag såg att jag hade skrivit i min dagbok förra året vid denna tiden att ”nu börjar vi med Happy Skin”, det var då som Johanna och jag på riktigt satte oss ned och förberedde en synopsis...

September månads inspirationsbrev

September månads inspirationsbrev

Spegel spegel på väggen där Det var en fras som Johanna Bjurström och jag hade med oss under arbetet med hennes bok ”Happy Skin”. Jag fick äran att vara med som projektledare för hennes bok och WOW resultat blev så snyggt gjort av Stephanie Sifvert, otroligt mycket...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »