Värmande Bovete frukost på Luciadage

dec 13, 2017


Lucia dagen idag och det känns som Saffranets högtidsdag för mig. Vår tradition är att det är först på Luciadagen som vi går all in på saffranskrydda fram till jul och sen får den vila resten av året. Jag kanske överdoserar under dessa veckor och därför måste vila ifrån saffran resten av året! Men imorses blev det inget med saffran utan en skål med värmande bovete. När jag skriver värmande bovete är att bovete har en värmande effekt av sig självt.
Jag har använt blötlagt bovete som jag låtit grodda och låtit stå framme i någon timma innan. Kylskåpskall mat är ingen höjdare. Och raw food behöver inte vara lika med kall mat som man kan tro om man bara hör att maten inte varit uppvärmd.
På vintern behöver jag också lite extra fett och kokoskivor är en favorit att använda. Både tinade och färska bär ger en fräschhet till bovete som lätt kan bli lite ”tung” i sin smak, lite svårt och förklara men du kanske förstår vad jag menar. Jag gillar också jättemycket att lägga på gojibär på bovetet, goibär för övrigt äter jag mängder av under vintern och än har jag inte varit förkyld ( peppar peppar…). Läs mer om gojibär på lifebutiken.se, se länk här, om du är mer nyfiken på dess effekter.
Mitt absoluta bästa sötningsalternativ är yaconsirapen. Yaconsirapen kommer ifrån yaconroten och den har har ingen syrabildande effekt på kroppen som andra sötningsalternativ har även om de är nyttiga. Yaconsirapen påverkar inte heller vårt blodsocker, verkar grundande i sin energi och ger oss prebiotika som vi behöver för att utveckla goda tarmbakterier. Smaken är som en maltsirap/ melasssirap men fräschare. Jag hade yaconsirap i mitt eget sortiment men nu köper jag helst den från Alivefoods.se.
Jag har länkat ned till hur du kan hitta dessa produkter så du kan beställa hem enkelt till dörren för att göra din goda frukost.
Jag brukar beräkna cirka 1 dl groddat bovete till mig.
Blötlägg Bovete helt och skalat ( här har du en länk) vart du kan köpa det. Jag brukar blötlägga en hel del åt gången så jag har för flera dagar.
Här kan du se ett inlägg hur du blötlägger och aktiverar. Lägg det groddade bovetet på en tallrik,
Groddat bovete
Kokosflingor ( se länk för de som jag helst använder!)
Tinade och /eller färska bär, skuren frukt går också bra eller gojibär
Yaconsirap
Valfritt att servera med växtbaserad mjölk.
skapa dina egna favorit kombinationer! Jag varierar efter vad jag känner för, vad vi har hemma och vad som är i säsong. Men bovetet utgör en superbra bas för vinterfrukostar. Servera med en god varm kopp te med kryddor.
Här hittade jag ett äldre blogginlägg med en Luciafrukost jag gjorde för några år sedan.
Glad Lucia!
Kram
Erica
 
En enkel frukost till Luciamorgonen som jag hittade bland tidigare recept som jag inte publicerat i böcker. Så den kommer här på bloggen istället!

Jag ska göra raw pepparkakor, saffransgranola ( se granola i ”Mitt Nya Raw food Kök” och lägg till saffran:) och servera med kall mandelmjölk, ljummen varm choklad, äppleglögg och chokladcrisp med quinoapuffar ( puffarna dock ej raw) . Och så klart choklad med wild orange droppar i från Doterra – (ett måste!) till helgen.
 
Lucia frukost, 2 portioner
Lucia måste firas med saffran och pepparkakor! Komplettera med saffransknäckebröd, pepparkakor, varm choklad och grönkålschips.
2 äpplen, rivna på den grova sidan på rivjärnet
rivet citronskal från 1 citron
1 tsk kanel
GRÄDDE:
2 dl cashewnötter
2 dl vatten
1 – 2 påsar saffran
1 msk mullbär
TILLREDNING
Blanda de rårivna äpplena med citronskal och kanel i två skålar. Låt stå och dra in smakerna medan du gör saffransgrädden. Mixa cashewnötterna i mixer med 1 dl vatten. Tillsätt mullbär och en påse saffran och mixa igen. Späd med mer vatten tills du har en ”gräddig” konsistens och smaka av om du vill ha mer saffran. Klicka på grädden ovanpå äpplena.
She that comes with the Light
 

 
 

Raw pizza på balkongen 🍕💚

Raw pizza på balkongen 🍕💚

Jag delar en bild och ett inlägg som jag lade ut på instagram 🥰💚 Kram Erica Raw pizza for dinner in the evening sun 🍕🌅💚. Some people think it is complicated to eat raw but literally this pizza took me 2 minutes to make, but the crust from buckwheat and sunflower seeds...

21 april hos Helena Swane by Heart

21 april hos Helena Swane by Heart

Jag är så lycklig att jag ska få medverka i Helena Swane by Hearts Medlemsportal och sprida mina tankar kring mat.Nedan är text från hennes nyhetsbrev, hur du kan anmäla dig och vad jag ska dela med mig utav:Hoppas du har en skön start på veckan!  Våra energisystem är...

Äta lunch ute

Äta lunch ute

Äta lunch på lunchrestaurang är faktiskt inte så ofta jag gör eftersom jag är ganska noga med vad jag äter. Ett stället precis i närheten där jag bor är ett Vietnamesiskt ställe som serverar en super fräsch vegan soppa med risdnudlar. De har också veganska risrullar...

Adzukibön te

Adzukibön te

Jag älskar att försöka lyssna in till min kropp och ge den det behöver. Efter en tid där njurarna har frestats på lite extra så kände jag att jag började tappa mer hår än vanligt. För mig var det en direkt koppling till mina njurar. Håravfall kan vara ett tecken på...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »