Tre Basrecept på den godaste chokladen som du kan äta varje dag

mar 6, 2018

Choklad varje dag, är det verkligen bra? Jag älskar verkligen att äta raw choklad varje dag, det blir som en lyxig vardagstreat. Men när jag ser att jag ”cravar” lite för mycket gör jag ett uppehåll och använder carob istället, som ett inte innehåller minsta ”sätta-igång” substans. Du kan balansera upp chokladens effekter med adaptogener och medicinal mushrooms, dels för att göra ”sätta-igång” effekterna av kakaon mildare men också för att göra chokladgodsakerna du äter ännu mer kraftfulla. Mina choklad recept varierar oftast från vilket humör jag är på och vad jag känner för men här får du som Premium prenumerant tre Basrecept som går att variera precis efter ditt tycke och smak. Du ser olika alternativ i ingrediens listan, våga prova och ser vilket som blir dina favoriter.
Så JA, till choklad varje dag ( men känn efter såklart vad du mår som allra bäst utav!)
BAS:
Kakaosmör – är det vita kakaosmöret. Kakaosmöret är mer fast än kokosoljan.
Kakaomassa – är den bruna kakaomassa som egentligen är sammanpressade kakaobönor. Kakaomassan är den som tar längst tid att smälta i ett ljummet vattenbad men också den som håller formen och inte smälter så fort.
Kokosolja – kokosolja är bra att använda, eller blanda med men gör inte choklad bitar med kokosolja om du ska ta med dig på resa exempelvis för då kan du ha en chokladsås i burken istället om det blir för varmt.
Olika nötter/ frön
[restrict paid=”true”]
SÖTNING:
Det går att söta på flera olika sätt beroende på vilken smak och känsla du vill ha. Kom ihåg att konsistensen på sötningen avgör resultatet.
SMAKSÄTTARE:
Ätbara eteriska oljor
Bär pulver
Barley pulvern( kaffeersättning)
BOOST:
Det som boostar chokladen kan givetvis även det ge en smak men med boost menar jag exempelvis macapulver, medicinal örter och svampar
Temperering av choklad går också att göra för att den ska vara fast i rumstemperatur – det kommer framöver i ett månadsutskick.
Choklad recepten:
GRUNDRECEPT PÅ CHOKLADBITAR
När jag reser och gör mitt grundrecept använder jag inte kokosolja eftersom det har en förmåga att smälta chokladen. Jag använder mestadels kakaomassa och lite kakaosmör samt att jag använder xylitol som sötning eller kokospalmsocker eftersom jag vill ha chokladen så fast som möjligt. Det kan vara tråkigt att väga men recepten blir bättre till en början om du har vägt de första gångerna tills du lär känna metoden hur du gör choklad.
100 g kakaosmör / kokosolja
150 g kakaomassa
30 gr agave eller  cirka 1/2 dl xylitol
100 gr carob/ lucumapulver
30 g macapulver
1 tsk vaniljpulver
en liten liten nypa salt
1 tsk ex.mucuna/ reishi/ he show wu/ shilajit/  ashwagandha
Gör kakaosmör/ kokosolja och kakaomassa flytande i ett ljummet vattenbad. Ta bort skålen från vattenbadet. Rör ned övriga ingredienser och jobba i dem i chokladen. Chokladsmeten ska bli på gränsen mellan lös och fast, påminner nästan om knäckkonsistens men inte så segt. När chokladen har fått den konsistensen häll upp i små formar eller i en stor.
DAILY CHOCOLATE DRINK
Eftermiddagstrött och vill gå och ta en kaffe? Gör den här istället! Du kan göra den och hälla upp på termos eller hälla upp en burk och ställa i kylen. Perfekt att ha redo när du behöver få ny energi! Variera med olika nötter/frön som bas och olika tonic herbs och smaksättare och sötning.
1 liter vatten, cirka 60 grader varmt
1 msk maca/lecitin/ tocos ( riskli) – alla dessa har en förtjockande effekt men macapulver ger också en energi boost
3 msk hamapfrön/ mandlar eller 1 msk kokosolja ( med kokosolja liknar det bullet proofed kaffe)
1 tsk Tonic herbs ex. . mucuna/ reishi/ he show wu/ shilajit/  ashwagandha  – bekanta dig med en tonic herb åt gången innan du börjar blanda olika. 1 tsk är bra till en liter dryck.
1 tsk till 1 msk sötning – hur mycket och vilken slags sötning kan du bestämma. Min favorit är att ta 1 msk honung till 1 liter dryck.
Smaksättare och extra – 1 msk barleypulver/ 1 msk kakaopulver/ eteriska oljor
TRYFFLAR
120 g kakaomassa ( vill du göra ljusa tryfflar använd kakaosmör eller 50/50 av kakaosmör och kakaomassa)
60 g valnötter/ sesamfrön för nötfri
50 g solrosfrön
50 g gojibär/ russin
50 g lucuma
3 msk kokoksolja
en nypa salt
medicina flower extrakt eller ätbara eteriska droppar ex. apelsin, lavendel, pepparmynta
Gör kakaomassa flytande i ett vattenbad. Under tiden mixa nötterna/ frön till ett fint mjöl. Mixa rulla gojibär och russin fint i en mixer. Lägg nötter/frön i en skål med gojibär/ russin, blanda i resterande ingredienser förutom kakaomassan. Blanda runt. Häll över den flytande kakaomassa och rör snabbt ihop till en tjock smet. Ta en sked och forma till bollar med hjälp av skeden. Valfritt att rulla i kokospalmsocker eller kakaopulver. Ställ i frysen. Dessa bollar håller jättebra att ha med sig i väskan.  [/restrict]
Att känna sig vacker

Att känna sig vacker

Tankar delade i mitt inspirationsbrev Att vara vacker I alla tider har människor prytt sig, använd färgextrakt för att framhäva sina egna färger, män som kvinnor. Och det vi också vet är att skönheten kommer inifrån, och den avspeglas på utsidan. En osäker insida är...

Svart tandkräm

Jag var hos tandläkarn och frågade om det bästa sättet att göra tänderna vitare utan att bleka. Svaret var att det går inte. Väl hemma kikade jag i mina skåp och tänkte nu gör jag min egen tandkräm som kan göra tänderna lite mer vita. Liv och jag spelade in en IGTV...

En kvällsceremoni med vit salvia

En kvällsceremoni med vit salvia

På kvällen efter kanske en dag som varit lite fylld med lite mer än vanligt eller om jag känner att jag är fast i min energi, tar jag salvia. Varje kväll renar jag med någon slags rökelse för att på något sätt säga hej då till dagen och allt som varit. Men som skrivet...

Raw pizza på balkongen 🍕💚

Raw pizza på balkongen 🍕💚

Jag delar en bild och ett inlägg som jag lade ut på instagram 🥰💚 Kram Erica Raw pizza for dinner in the evening sun 🍕🌅💚. Some people think it is complicated to eat raw but literally this pizza took me 2 minutes to make, but the crust from buckwheat and sunflower seeds...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »