Andra advents tankar

dec 5, 2010

Det här orden fick mina receptprenumranter idag:
”Hej!
Söndagsmorgon. Det snör julaftonssnöflingor utanför mitt fönster och jag tänder andra ljuset i adventsljusstaken. Torkugnen har stått på under natten och ger mig ljumma bröd som jag har kokosolja och finhackad persilja på. En kopp åkerfräkente mjukar upp och förbereder mig inför den kommande dagen.
När jag tittar på snöflingorna slutar jag aldrig förvånas över att varje flinga är unik – precis som du och jag! Varje flinga har sin unika kristall sammansättning och är vacker i sin unikitet. I ett samhälle där vi ska efterlikna varandra och där mångfalden inte är så vidare bejakande, kom ihåg vem du är – vad som känns bra, vad som är bra för dig – gör du saker som är i din egen ”energi” kan det bara vara ”rätt”.
Att lära sig som sig själv är en gåva som vi ska bevara och vårda – raw food är ett verktyg för mig att lära känna mig själv på ett annat och nyare plan. Hur är det för dig? Har du andra verktyg?
Ett annat verktyg är att verkligen, stanna upp i nuet och överväldigas av tacksamhet för allt som varit, är och kommer att vara. Men att påminnas om att nuet är det enda som existerar och som jag kan påverka är en skön känsla.
Jag kom nu och tänka på min dotter, Saga. Jag har köpt två adventskalenderar till henne för att ha en mysig stund varje morgon och öppna luckan för dagen och prata kring den. Så blev det så där ovanligt tyst på hennes rum och jag kommer in, där sitter hon med sin kalender i knäet med alla luckorna öppnade. ”Jag var så nyfiken” sa hon. Detta hände två gånger så nu ska jag köpa en kalender och gömma längst upp i garderoben;)
Vara nyfiken på vad som ska hända i framtiden är en drivkraft som gör det mer spännande att möta dagen – och ibland blir jag så ivrigt nyfiken att jag också vill veta vad som är bakom alla luckorna där framme. Men då tappar livet sin vidunderliga tjusning – det tillhör spelet att inte veta och bara känna glädje och tillit till det!
En vacker andra advent önskar jag dig!”

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

7 Kommentarer

  1. Bitte Palmcrantz

    Så härliga tankar, som skall följa mig, inte bara idag!

    Svara
  2. Elin

    Hejsan!
    Min resa mot raw food började egentligen redan när jag som 18-åring började laga mat. Redan då var jag fullt på det klara med att upphettning av mat förstör en del av näringen i råvarorna. Ganska snart fick jag upp ögonen för ekologisk mat, och har sedan dess ätit så mycket ekologiskt som det bara går. Vid 22 års ålder slutade jag äta kött, ett ställningstagande som väckte reaktioner i min omgivning. Ingen annan i min närmaste umgängeskrets skulle ens komma på tanken att bli vegetarian. Att jag dessutom inte dricker alkohol, främst för att jag inte vill utsätta mig eller min kropp för det, var ett kanske ännu mer provocerande beteende för alla de andra högskolestuderande jag umgåtts med. Det handlar ju om människor som tycker att öl och pizza gör livet värt att leva. När jag sedan slutade äta vetemjöl i alla dess former, ja, då var nog många redan övertygade om att jag var tokig. När jag nu har gått över helt till raw food, brukar folk förundras när jag säger att ”Nej, kycklingen blir inte raw bara för att man låter den kallna.” Då har jag inte ens hunnit nämna att jag inte äter mejeriprodukter heller..
    Men jag kan stå ut med att omvärlden tycker jag är lite av en kuf Synd bara att min sambo hör till dem. Igår gjorde jag fantastiska rawfood-pepparkakor, som blev de bästa pepparkakor jag någonsin ätit, men han rynkade på näsan. De var ju mjuka ju, och smakade konstigt 😉
    Min pappa har också försökt läxa upp mig. För inte kan jag väl äta på ett sådant sätt? Det måste väl vara dyrt (vilket min sambo är rörande ense om), och inte har jag mycket pengar att röra mig med. Jag försöker förklara att jag inte kan sätta ett pris på min egen hälsa. Att jag inte tänker sabotera för mig själv genom att äta mat som får mig att må dåligt, bara för att den är billig. Att jag drar in på andra saker istället. Min garderob är t.ex. nästan pinsamt liten.. Jag är övertygad om att många som läser detta förstår. Att ni inte ser mig som en slösaktig människa för att jag har valt att äta raw food. Tack för att ni finns! Ni får mig att känna mig lite mindre tokig 🙂
    För jag tänker fortsätta ändå! Det känns rätt för mig. Maten är ju så underbar så jag kan inte låta bli att känna att de som inte har smakat går miste om något. Det känns som att jag hittat mitt sätt att äta på. Och Erika, dina recept är så underbara, och inspirerande. De har hjälpt mig väldigt mycket Åt precis upp en underbar bit morotskaka med cashewgrädde, smaksatt med kanel och kardemumma nu i jultider 🙂

    Svara
  3. Åsa

    Hej!
    Jag har några frågor:
    a) när man gör mandelmjölken som finns i din bok – ungefär hur mycket fett, protein och kaclium kan man räkna med att mjölken har?
    b) Kan du rekomendera en bra mixer i prisklass max 4000:-
    c) Jag är lite orolig för proteinet. Hur får man i sig tillräckligt mer protein som raw vegan? Även om det finns protein i ex spenat så måste man ju äta enorma mängder för att få sig sig någon mängd. Siktar du att äta protein till verka måltid, eller har di en måltid där du förstärker med proteinpulver eller dyl?

    Svara
  4. Malin

    Vackra advent välkomnar vi, med mera snö. Vera o jag slängde oss i snön o gjorde snöänglar, stora o små, med ett leednde på våra läppar.
    Härliga Saga å vara nyfiken, spänning i livet.. kommer det inte till en så skapar vi 🙂

    Svara
  5. erica

    Tack för era fina kommentarer härliga nära och kära!

    Svara
  6. Emma

    Åsa, jag kan hjälpa dej lite med dina frågor… Kanske inte just mandelmjölken, men det andra!
    En bra mixer för runt 4000-5000 kr är ”Blendtec Total Blender Black With Large Jug” för 479 pund och ”Vitamix prep 3 commercial blender” för 582 pund , kolla på:
    http://www.ukjuicers.com/blenders/jug-blenders
    DEt är typ dubbelt så billigt där som att köpa från Sverige. De har även en 9 trays torkugn från Excalibur för 2900 kr ink. frakt. (2500 kr utan frakt), men om du köper för mer än 275 pund så är frakten gratis 😀
    Protein kan du få i dig massa från Gojibär, Mullbär, banan, apelsin, nötter, hampafrön,alger, gröna växter och massa mer!! Va inte orolig, bara ät varierat och läs på lite. : )
    Rekommenderar David Wolfes bok ”The sunfood diet success system”. Han beskriver hur bra som helst hur raw food fungerar och allt runt omkring! Finns billigt på adlibris 😀

    Svara
  7. Erica

    Tack Emma för dina utförliga svar!
    Åsas skrev samma kommentar på ett annat inlägg så där finns ytterligare svar:)! Dubbelt så mycket svar – dubbelt så bra!
    Davids bok är toppen – har den som boktips i nyhetsbrevet för december!
    God Jul på er allesammans!
    Kramar
    erica

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »